Kazım Genç: Cemevi tahsis etmek laikliğe aykırı, diyanetten fetva almak değil, öyle mi?

PSAKD Eski Başkanı ve hukukcu Kazım Genç, son yıllarda yaşananları “aklımızla dalga geçmek” olarak değerlendirdi. Bu açmazdan çıkmanın tek yolunun tüm ezilenlerle birlikte omuz omuza hareket etmek olduğunu vurgulayan Genç, Alevilere de çağrıda bulundu: 1 Mayısa gitmiyor isen 2 Temmuza kimseyi çağıramazsın” dedi.

Genç, Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı olduğu dönemde ‘Alevilere cemevi tahsis ettiği için’ hakkında fezleke açılan Osman Baydemir’e destek vererek bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

“FETVA ALMAK MI, CEMEVİ YAPMAK MI LAİKLİĞE TERS?”

Çankaya’da cemevi açılsın mı açılmasın mı diye Diyanetten fetva isteyen iktidar, Cemevi tahsis ettiği için dönemin Diyarbakır Belediye başkanı Osman Baydemir hakkında fezleke hazırlıyor, bu moda deyimle aklımızla dalga geçmektir” diyen Genç, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

“BAYDEMİR TÜM İNANÇLARA EŞİT DAVRANDI”

AİHM taşınan bir dava içinde diyanet işleri başkanlığından fetva alındığını ifade eden Genç, Osman Baydemir’in tüm inançlara eşit davrandığını, Hristiyanlara kilise, Müslümanlara cami, Alevilere de cemevi yaptırdığını belirterek, bunun laikliğe nasıl aykırı olabileceğini sordu.

“ZORUNLU DİN DERSİ LAİKLİĞE AYKIRIDIR”

“Laikliğe aykırılık, zorunlu din dersi, nüfustaki din hanesi ve diyanetten fetva alınmasıdır” diyen Genç, bu çarpıklığın her yerde anlatılması gerektiğini ayrıca bu sorunlara karşı Alevilerin toptan karşı çıkması gerektiğini ifade etti.

“ALEVİLER TÜM MAĞDURLARLA BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR”

Genç ayrıca, Alevilerin, demokrasi mücadelesi veren her kesimle mücadele arkadaşı olduğunu, mazlumlar ve mağdurlarla yan yana gelinmesi gerektiğini vurguladı.

Genç ayrıca Selahattin Demirtaş’a, yine cezaevinde olan bir karikatüristin mektup yazması nedeniyle 10 ay hapis cezası almasını da eleştirdi.

Pirha

EN SON EKLENENLER