DAD Ankara Eş Başkanı: Festivallerin yasaklanması kültürel bir soykırım politikasıdır

16’sı düzenlenecek olan Cogi Baba Festivali’nin OHAL gerekçe gösterilerek yasaklanmasına tepkiler devam ediyor. Demokratik Alevi Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Işık, “Bu sadece bir festivalin yasaklanması değil, mesele Alevi inancının, Alevi kültürünün bu coğrafyadaki tüm etkinliklerinin yasaklanması anlamına geliyor” dedi. 

Her yıl Sivas İmranlı ilçesinde İmranlı Derneği ve Koçgiri Derneği’nin bir araya gelerek gerçekleştirdiği Cogi Baba Festivali bu yıl OHAL nedeniyle iptal edildi.  Alevi bölgelerinde iptal edilen festivallere tepkiler gelmeye devam ediyor.

Cogi Baba Festivali bu yıl yeniden güvenlik bürokrasisi etkisiyle yasaklandığını söyleyen Demokratik Alevi Derneği (DAD) Ankara Eş Başkanı Murat Işık, “Bu sadece bir festival yasaklanması değil, mesele Alevi inancının, Alevi kültürünün bu coğrafyada tüm etkinliklerin yasaklanması anlamına geliyor” dedi.

Işık, “Cogi Baba Festivali’nin son yıllarda özellikle insanların gelip coğrafyalarını görmelerine, o kutsallığı hissetmelerine neden oluyor. Ama aynı zamanda da o bölgede yaşayan insanların inancını yaşaması konusunda da bir kültürel ve inançsal bir etkinlik haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“YASAKLARLA ALEVİ BÖLGELERİ İNSANSIZLAŞTIRILIYOR”

Cogi Baba Festivali’nin yasaklanması gerçekten o bölgenin insansızlaştırılması, kültürel ve inançsal soykırım politikasına denk geldiğini belirten Işık, “Bunun biran önce orada güvenlik bürokrasisinin, valinin bu kararı yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Hangi güvenlik sorunu var ki Cogi Baba Festivali yapılmıyor. Bu güne kadar hangi güvenlik sorunu çıktı” dedi.

Cogi Baba Festivali’nin yasaklanmasını Dersim Festivali’nin yasaklanmasına benzeten Işık, Yaklaşık on yıldır yapılan Dersim Festivali bu yıl valilik ve emniyet tarafından, orada bulunan demokratik kitle örgütleri bir tarafa bırakılarak yapılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

“ALEVİLİĞİN SÜRDÜRÜLEBİLME KOŞULLARI ORTADAN KALDIRILIYOR”

Bu festival yasaklarının kültürel bir asimilasyon aynı zamanda kültürel bir soykırım politikasına denk geldiğini belirten Işık, Dersim Festivali’nin de Cogi Baba Festivali’nin de sadece o bölgede yaşayanların katıldığı bir festival olmadığının altını çizdi.

“İnanç yerlerimiz yasaklandı. Birçok ziyaret alanı güvenlik bürokrasisi tarafından OHAL ve diğer düzenlemelerle yasak bölge olarak insansızlaştırılmıştır” diyen Işık, “Bunların hepsine bakıldığında Alevi inancının kendini sürdürebilmesi için koşulların ortadan kaldırıldığını düşünüyoruz” dedi.

“BU YASAĞI KINIYORUZ”

Yasakçı mantığı kınadıklarını, bu yasaklamaları doğru bulmadıklarını belirten DAD Ankara Şube Eş Başkanı Işık sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alevi örgütü olarak ta bu festivallerin yapılması konusunda biz elimizden geleni yapacağız. Özellikle Derim Festivaline ilişkin hazırlıklarımızı giderek artırıyoruz. Kitlesel katılım konusunda da bizler Dersim Festivaline katılacağız. Dolayısıyla bütün bunların alevi inancına yönelik devletin bir tutumu olduğunu, dolayısıyla bunları kınıyoruz.”

Cebrail ARSLAN/Pirha

EN SON EKLENENLER