Ezazlı sığınmacılar: ÖSO’nun DAİŞ’ten farkı yok

Türkiye’nin “Huzur götürdük” dediği Ezaz bölgesinden Türkiye’ye sığınan mülteciler, ÖSO’nun DAİŞ’ten bir farkının olmadığını ve can güvenlikleri olmadığı için bu bölgeye geri dönmeyeceklerini söyledi.

Suriye savaşın başlaması ile Cerablus, El Bab, El Rai (Çobanbey) ve Ezaz kentlerinden Türkiye’ye sığınan binlerce kişi, yaşadıklarına isyan ediyor. Türkiye’nin Kuzey Suriye Kantonları’nın birleşmesine karşı girdiği Ezaz bölgesinden gelen mülteciler, geldikleri bölgede bulunun ÖSO’yu güvenli bulmadıkları için geri dönmüyorlar. Kilis’in merkeze bağlı Şıh Ahmet Mahallesi’nde yaşam mücadelesi veren 9 kişilik Ermuşe ailesi, 5 yıl önce Ezaz bölgesinden gelmiş. Uzun süre geçici konaklama tesislerinde kalan aile, kötü yaşam koşullarından kaynaklı önce Kilis köylerine ardından da Şıh Ahmet Mahallesi’nde ahırdan bozma tek odalı bir eve yaşıyor. Kanalizasyon şebekesine bağlı olmayan evde ağır koku içinde yaşamak zorunda kalan aile, başka alternatiflerinin bulunmadığını dile getirdi.

‘ÖLÜMDEN BETER HAYAT YAŞIYORUZ’

Kendilerine geçici kimlik belgesi verilmediğini anlatan Zeki Ermuşe, kimlik belgesi verilmediği için sağlık hizmetlerinden, gıda yardımına kadar hiçbir şeyden faydalanamadığını söyledi. Evde bulunan bütün çocukların hasta olduğunu aktaran Ermuşe, çocukların tedavisini çevrede oturan yurttaşların yardımı ile yaptıklarını ifade etti. Suriye’den geldikleri günden bu yana devletten hiçbir yardım alamadıklarını vurgulayan Ermuşe, “Ölmemek için bir savaştan kaçtık, ancak burada ölümden beter bir hayat yaşıyoruz” diye konuştu.

‘ÖSO DAİŞ’TEN FARKSIZ’

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” operasyonuna ilk başta sevindiklerini dile getiren Ermuşe, sonrası için şunları söyledi: “Ancak zaman geçtikçe Ezaz, Cerablus, El Bab ve Çobanbey bölgelerine giren gurupların aslında DAİŞ’ten bir farkının olmadığını gördük. Türkiye’nin operasyonundan sonra Suriye’ye gidenlerin olduğunu, ancak ÖSO guruplarının halka yaptığı zulümden kaynaklı gidenlerin bir kısmı geri gelmek zorunda kaldı. Orada halka zulüm ediyorlar. Kadınlara tecavüz ediyorlar. Bu yüzden DAİŞ’ten bir farkları yok. Al birini vur ötekine.”

‘EN AZ DAİŞ KADAR TEHLİKELİLER’

Ermuşe ailesinin yan binasında12 kişilik Muhammed ailesi de, Türkiye’nin girdiği bölgeye ilişkin endişeli. 5 yıl önce Öncü Pınar Sınır Kapısı’ndan Kilis’e gelen aile, Ezaz bölgesinin DAİŞ işgalinden kurtulduğunu düşündükleri sırada, Türkiye destekli gurupların işgaline tanıklık ettiklerini dile getirdi. Mahmut El Muhammed, Suriye’de Türkiye’nin desteklediği gurupların en az DAİŞ kadar tehlikeli olduğunu ifade etti. Muhamed, yurtlarına hasret kaldıklarını, ancak bu gurupların işgali altında olan bir yere gitmeyi düşünmediklerini ve o bölgede can güvenliğinin bulunmadığını söyledi.

HAYAL ÖLÜM GETİRDİ

Savaştan önce Suriye’de herkesin hayalinin Türkiye’de yaşamak olduğunu, ancak savaştan sonra Türkiye’ye sığınınca nasıl bir devlet olduğunu daha net gördüklerini anlatan Muhammed, şunları söyledi: “Türkiye bizi burada kaderimizle baş başa bıraktı. Şimdi onların desteklediği silahlı guruplar bizim topraklarımızı işgal etti. Sığındığımız ülkeden ne gördükte onların desteklediği guruplardan bir şey görelim. Ezaz bölgesinde ölümden başka bir şey yok. O yüzden topraklarımız tamamen özgürleşmeden gitmeyeceğiz.”

Erdoğan Alayumat/ Hacı Yusuf Topaloğlu – dihaber

EN SON EKLENENLER