Yaşamını yitiren Burakmak için savcı ‘yakalama’, hakim ‘zorla getirme’ kararı verdi

Sur’daki çatışmalarda ağabeyi Erkan Burakmak ile birlikte 2016 yılının Mart ayında yaşamını yitiren Uğur Burakmak hakkında açılan davada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “yakalama”, mahkeme ise “zorla getirme” kararı çıkardı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’de ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sonrasında 104 günlük çatışmalı dönemde, 2016 yılının Mart ayında yaşamını yitiren üniversite öğrencisi YPS’li Uğur Burakmak hakkında açılan davada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı “yakalama kararı”, yargılamayı yapan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi ise zorla getirme kararı çıkardı. Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği’nin (DÜÖÖ-DER), 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla 22 Şubat 2014 tarihinde Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi önünde müzik dinletisi ve sembolik Kürtçe ders anlatımı etkinliğinde “örgüt propagandası yapıldığı” iddiasıyla Burakmak’ın da aralarında bulunduğu 16 üniversite öğrencisi hakkındaki soruşturma tamamlanarak 20 Aralık 2016’da iddianame hazırlandı. Savcılık, soruşturma kapsamında emniyette ifade veren Burakmak hakkında daha sonra “yakalama” kararı çıkardı.

DURUŞMAYA GELMEDİĞİ İÇİN ‘ZORLA GETİRME’ KARARI!

Savcı, öğrenci grubunun etkinlikte hep birlikte söylediği, “Heseno Lawo”, “Ha Gerilla”, “Geliyor Apocular” ve “Xezale Helican” türküleri söyleyerek, “Bijî Serok Apo (Yaşasın Başkan Apo)”, “Be Serok Jiyan Na Be (Başkansız Yaşam Olmaz)” sloganı attığını iddia etti. Öğrencilerin katıldığı etkinliği “yasadışı” olarak nitelendiren savcı, şarkı ve marşlarla “örgüt propagandası” suçunun işlendiğini savundu. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Mayıs 2017’de görülen davanın ilk duruşmasına 7 öğrenci katılırken, bazıları ise cezaevinde olduğu için duruşmaya katılmadı. Mahkeme avukat savunmaları ve sanık ifadeleri ardından verdiği ara kararda, “Usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen gelmeyen sanık Uğur Burakmak’ın zorla getirilmesine” dair karar verdi. Mahkeme davayı ileri bir tarihe erteledi.

SUR’DA YAŞAMINI YİTİREN 2 KARDEŞ 2 GÜN ARAYLA YANYANA DEFNEDİLMİŞTİ

Uğur Burakmak, ağabeyi Erkan Burakmak ile birlikte 7-10 Mart 2016 tarihleri arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi. Malatya Adli Tıp Kurumu’na götürülen Burakmak kardeşlerin cenazeleri, ailelerinin verdiği DNA örneği sonucunda teşhis edildi. Uğur Burakmak’ın cenazesi 3 Nisan’da, ağabeyi Erkan Burakmak’ın cenazesi ise 5 Nisan’da Silvan’ın Çardak köyünde defnedildi.

EN SON EKLENENLER