BİTKİN AMA İNANÇLILAR

Açlık grevleri 113’üncü gününe giren Gülmen ve Özakça için destek  eylemleri yayılıyor. Sağlık durumları  giderek ciddileşen iki emekçi, eylemlerinde kararlı olduklarını belirtirken,  açıklama yapan barolar ise, emekçilerin haklı olduğunu belirterek eylemlerinin yanında olduklarını söyledi

Açlık grevleri 113’üncü gününe giren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, sağlık durumlarının kötüleşmesine rağmen eylemlerini sürdürüyor. İşlerine geri dönmek için açlık grevi başlatan iki emekçiye destek eylemleri ve açıklamalar da devam ediyor. Açlık grevinde olan emekçileri cezaevinde ziyaret eden Amed, Antalya, Wan, Sakarya ve Ankara Baro başkanları, basın toplantısı yaparak ziyeretlerini aktardı.

Vazgeçin demedik
Grup adına açıklama yapan Ankara Barosu başkanı Hakan Canduran, 3’erli gruplar halinde iki emekçiyi ziyaret ettiklerini ve kendisinin de Gülmen’i ziyaret eden grupta olduğunu söyledi. Canduran, “Ben Gülmen’i ziyaret ettim ve sonuna kadar yanında olduğumuzu söyledik. Başkaları gibi eylemlerinden vazgeçmelerini istemedik. Çünkü haklı olduklarına inanmış bu iki insan” dedi.

Haklarını ellerinden aldınız

Canduran, Gülmen’in “Kaslarımla birlikte adaletin nasıl erdiğini gördüm burda “ sözlerini aktararak, “Bundan öte söz yok. Arkadaşlarını soruyor, çok bitkin ama gözlerinde haklılığın ve adaletin tecelli edeceğine inancını gördük” dedi. Canduran, yaşam hakkının en temek hak olduğunu belirterek, “Diyoruz ki bu insanların yaşam haklarını ellerinden almayın. Siz haklılıklarını göre göre bu iki insanı tutukladınız bir an önce serbest bırakın” diye konuştu.

Hukukçular açlık grevinde

Açlık grevinde olan Gülmen ve Özakça’ya destek olmak için Halkın Hukuk Bürosu avukatları, basın toplantısı yaparak bir haftalık açlık grevine başladıklarını açıkladı. Gülmen ve Özakça işlerine iade edilsin diyen hukukçular, mücadalelerini sürdüreceklerini söyledi.

‘Kayıtsız bırakamayız’

Yüksel Caddesi’nde devam eden direniş ise 233’üncü gününe girdi. Aylardır süren direnişin 232’nci günü öğlen açıklaması için İnsan Hakları Anıtı’na yine izin verilmezken, emekçiler Karanfil Sokak’ta bir araya geldi. Eylemde grup adına konuşan KHK ile ihraç edilen emkeçilerden Nazan Bozkurt, “112 gündür açlık grevinde olan 2 insandan bahsediyoruz. Bu iki mevsimdir aç iki insan demektir. Vicdanlarımızı bu duruma kayıtsız bırakamayız” dedi.

Mektup gönderin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Akşam yiyip içiyorlar sabah gelip açlık grevi yapıyorlar” açıklamasını hatırlatan Bozkurt, “Nuriye 44, Semih 63 kiloya düştü. ‘Nuriye ve Semih ölmesin’ diye imza atan 111 aydını da terörist ilan ettiler” diye konuştu. Gülmen ve Özakça’ya mektup gönderme çağrısı yapan Bozkurt, Gülmen için “Sincan Kadın Kapalı Cezaevi Sincan/Ankara”, Özakça için “Sincan 1 nolu F tipi Cezaevi Sincan/Ankara” adreslerini paylaştı.

Adaletsizlik böyle bir şey

Neredeyse her gün Yüksel’de yapılan eyleme saldıran polis 231’inci gün akşam eylemine saldırmazken, kalkanlarla Yüksel Caddesi’nde bulunan Karanfil Sokak’ı kapatırken, emekçiler ise açıklamayı polis kalkanlarının hemen önünde yaptı. Emekçiler adına konuşan Veli Saçılık, “2000 yılında insanlar açlık grevinde sağlık durumları iyi olmadığı için serbest bırakılıyordu ancak günümüzde insanlar açlık grevinin 75’inci gününde tutuklanıyorlar. Adaletsizlik böyle bir şey” dedi.

AYM’den tahliye talebine ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan eğitim emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın avukatları aracılığıyla yaptığı tahliye talebini reddetti. AYM kararında “Ceza İnfaz Kurumunda tutulmalarının yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair bir durum bulunmadığı”nı belirterek oybirliğiyle reddetti.

Çağrıların farkındayız ama kararlıyız

Açlık grevleri 113’üncü gününe giren Gülmen ve Özakça’yı açlık grevlerinin 111’inci gününde ziyaret eden CHP milletvekilleri Zeynep Altıok ve Utku Çakırözer, emekçilerin mesajlarını iletti. Gülmen’in 14, Özakça’nın da 23 kilo kaybettiğini ifade eden Altıok ve Çakırözer, “İki genç insan ölüme yaklaşıyor. Yürümekte dahi zorlanıyorlar. Onların bedenleri, kasları ile birlikte insan hakları da her geçen gün daha fazla eriyor” dedi.

Sadece işimizi istiyoruz

Milletvekilleri, Gülmen’in açlık grevini bırakın çağrılarına cevap vererek şunları söylediğini aktardı: “Biz sadece işimizi geri istiyoruz. Bizi tutuklayarak haklı sesimizi kısacaklarını düşündüler ancak yanıldılar. Bizim açlık grevimizi sonlandırmamız için yapılan iyi niyetli çağrıların insani olduğunun farkındayız ancak biz kararlıyız, uğradığımız haksızlık telafi edilinceye kadar devam edeceğiz.”

Özakça ise mesajında: “OHAL koşullarında haksızlıklara karşı bir şey yapılamaz deniyor ama biz sesimizi duyuruyoruz ve duyurmaya da devam edeceğiz. Açlık grevimizi önce zor kullanarak şiddetle sonlandırmak istediler olmayınca bizi talimatla tutukladılar. Bu şekilde direnişimizi sonlandıracağımızı düşündüler ama yanıldılar. Biz vicdanlarda kazandık şimdi sırada hukuken de haklı olduğumuz davamızı kazanmak var” dedi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER