Cezaevi görüşünde ‘Türk’ün gücünü göreceksiniz’ dayağı

Bayram görüşü sırasında tutuklu Raziye Söner ile 3 çocuğu feci şekilde darp edildi. “Türk’ün gücünü göreceksiniz” denilerek darp edildiklerini belirten Söner kardeşler, bayılana kadar darp edilen annelerinin ne halde olduğunu bilmediklerini söyledi. Darp raporu alan kardeşler, suç duyurusunda bulunacak.

Tarsus C Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden yapımı yeni tamamlanan Tarsus Kampüs Cezaevi’ne sevk edilen kadın tutukluların hem sevk sırasında hem de cezaevinde gardiyan ve askerler tarafından darp edildiği kamuoyunun gündemine gelmişti. Tutukluların ardından dün bayram görüşü sırasında tutuklu yakınları da darp edildi. Bir hafta önce Tarsus Kampüs Cezaevi’ne sevk edilen anneleri Raziye Söner’in (57) görüşüne giden çocukları hem kendilerinin hem de annelerinin nasıl darp edildiğini anlattı.

TUTUKLU ANNE VE ÇOCUKLARI DARP EDİLDİ

Annesinin görüşüne giden çocuklardan Leyla Söner, annesinin görüş sırasında diğer tutukluların görüşçüleri ile merhabalaşmak istediğini bunun üzerine gardiyanların araya girerek engellediğini söyledi. Annesinin uygulamaya tepki göstermesi üzerine gardiyanların hakaretlerine maruz kaldığını ifade eden Söner, “Gardiyanların hakaretlerine kardeşimle birlikte tepki gösterdik. Sesimizi yükselterek ‘Niçin bırakmıyorsunuz?’ dedik. Bunu dememizle birlikte gardiyanlar önce erkek kardeşime saldırdılar ve arbede yaşandı. 2 kardeşim görüş yerinden alınarak başka bir yere götürüldü ve her yerleri morarana kadar darp edildiler” dedi. Yaşananların ardından sadece kendilerinin görüşten çıkarıldığını kaydeden Söner, annesinin gözleri önünde kardeşlerinin darp edildiğini söyledi. Söner, kardeşlerinin darp edilmesine tepki gösteren annelerinin de bayılana kadar darp edildiğinin altını çizdi.

‘ANNEM NE HALDE BİLMİYORUZ’

Annesinin bayılması ardından yardım etmek istediğini fakat gardiyanlar engellendiğini belirten Söner, şöyle dedi: “Gardiyanlar bana ‘Karışma annene ona fiziksel olarak temasta bulunamazsın. Bırak onu’ dedi. Daha sonra bu kez beni darp etmeye başladılar ve apar topar cezaevi dışına çıkartıldım. Dışarı çıktığımda kardeşlerimi yaklaşık 100’ e yakın sivil polis, asker ve gardiyanlar dövmüşlerdi. Kardeşlerimin her tarafları yara bere içerisinde ve üstleri de yırtıktı. Annem ne halde şimdi bilmiyoruz.”

ÖNCE DARP SONRA GÖRÜŞ YASAĞI

Mehmet Azat Söner (17) da, görüş sırasında gardiyan, polis ve askerlerden oluşan yaklaşık 100’e yakın ekip tarafından hem kendisinin hem de ağabeyinin feci şekilde darp edildiğini vurguladı. Kardeş Söner, yaşananları şöyle anlattı: “Bize saldırdılar annem de tepki gösterince ona da saldırdılar. Annemin darp edilmesi üzerine bizde bağırdık. Bu andan itibaren yaklaşık 100 kişi girdi görüş salonuna. Bunlar sivil polisti. Boğazımızdan tutup yerlerde sürüklediler. Kafamıza sertçe vurup ayakları ile bastılar. Bu esnada asker ve gardiyanlar bize ‘Türkün gücünü göreceksiniz’ diyorlardı. Sonra bizi cezaevinin dışına çıkardılar.Fena halde yaralandık, kanayan yerlerimizi temizlemek için su istedik. Onu da çok gördüler suda vermediler. Üstüne bir de bana ve ağabeyime 6 ay görüş yasağı verdiler.”

Cezaevinin dışına çıkana kadar hakaretlere maruz kaldıklarını ifade eden Söner, kendilerine yapılanlara diğer tutuklu yakınlarının karşı çıktığını söyledi. Hayvan muamelesi gördüklerini aktaran Söner, “Bu olanların insanlık ile alakası yok” diye konuştu.

‘TÜRK’ÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZ’

Ağabey Cengiz Söner (30) ise, annesinin kendisine cezaevinde tutulan tutuklara yönelik son 3 gündür baskıların arttığını ve kafalarına postallarla basılıp, ani koğuş baskılarının yapıldığını söylediğini aktardı. Görüş sırasında gardiyanların kendilerini rahatsız ettiğini ve bunun üzerine gardiyanların kendilerini rahat bırakmalarını talep ettiklerini dile getiren ağabey Söner, bunun üzerine gardiyanların taciz ve hakaretlerinin başladığını söyledi.

Söner, “Gardiyanlar bize ‘Temas yok’ dedi. Bende o zaman açık görüş yapmayın daha iyi dedim. Hemen sonrasında gardiyanlar saldırdı. Zaten saldıracakları gözlerinden belliydi. Hepsi bize tekme, tokat ve yumruklarla vurdular. Bize vururlarken ‘Türk’ün gücünü göreceksiniz, burası sizin babanızın bahçesi değil’ diyorlardı. Kardeşimle etrafımızı sarıp adeta linç ediyorlardı. Kardeşim daha 17’sinde. O daha çocuktur” şeklinde konuştu.

‘BİZE BUNU YAPANLAR TUTUKLULARI ÖLDÜRÜR’

Darp edildikten sonra cezaevi dışına çıkartıldıklarını ve diğer tutuklu yakınlarının ambulans çağrıldığını kaydeden Söner, darp edildiklerine dair doktor raporu aldıklarını söyledi. Söner, şöyle dedi: “Valla bize bunu yapanlar cezaevindeki annem ve arkadaşlarını öldürürler. Zaten görüşe gelenlerin hiç ayakta duracak halleri yoktu” dedi. Söner, hem kendilerine yönelik saldırı hem de cezaevindeki uygulamalara ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını aktardı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Eyyubi Havalimanı’nın kuzeyinde özel bir şantiyeye 5 Ağustos 2015 tarihinde baskın yapan özel harekat timleri, 52 işçiye “Türkün gücünü göreceksiniz” şeklinde işkence ettikten sonra gözaltına almıştı.

Ergin Çağlar – dihaber

EN SON EKLENENLER