Erdoğan’a salon da yok izin de

Bir süredir taraftarlarıyla buluşmak için Almanya’da salon arayışında olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı resmi başvuru da reddedildi. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, “Erdoğan’ın miting yapması uygun olmaz” diyerek teklifi geri çevirdi.

Almanya’nın Hamburg kentinde 7-8 Temmuz’da yapılacak olan G20 zirvesi için Almanya’ya gidecek olan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın burada taraftarlarıyla yapmak istediği toplantıya izin çıkmadı. Daha önce özel bir şirket üzerinden Almanya’da salon arayışına çıkan Erdoğan’ın tüm girişimleri karşılıksız kaldı. En dün Alman makamlarına yapılan resmi başvuru da Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel tarafından reddedildiği duyuruldu.

DÜN BAŞVURU YAPILDI

Sigmar Gabriel, Rusya gezisi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada Erdoğan’ın miting yapmasının uygun olmayacağını belirtti. Gabriel, Erdoğan’ın resmi başvuruyu Çarşamba günü yaptığını kaydetti. Alman bakan iki hafta önce Ankara’ya bu yönde bir başvuru yapılmaması yönünde tavsiyede bulunduğunu ancak tavsiyesinin dikkate alınmadığını da aktardı.

SCHULZ KARŞI ÇIKTI

Almanya’daki koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin başkanı ve başbakan adayı Martin Schulz da, bazı bakın organlarında verdiği demeçte, “Kendi ülkelerinde değerlerimizi ayaklar altına alan yabancı politikacılar Almanya’da provoke edici konuşmalar yapacakları etkinlikler düzenleyemez. Türkiye’de muhalifleri ve gazetecileri cezaevine atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemesini istemiyorum” demişti.

Martin Schulz, geçtiğimiz yıl Avrupa Parlamentosu Başkanı’yken HDP eş genel başkanlarının tutuklanmasını kınadığı için Erdoğan’ın hakaretlerine maruz kalmıştı. Erdoğan, Schulz’a “Sen kim oluyorsun?” diye seslenmişti.

ERDOĞAN’A SALON BULUNMADI

Başta Köln’deki Arena salonun yöneticileri olmak üzere birçok gösteri merkezi “Erdoğan’a ayıracak yerimiz yok” diyerek AKP’lilerin taleplerini reddetmişti.

EN SON 2015’TE KONUŞMUŞTU

Erdoğan cumhurbaşkanı sıfatıyla Almanya’daki son konuşmasını ise 2015 yılının Mayıs ayında Karlsruhe’de yapmıştı. Temmuz 2016’da ise Köln’de gerçekleşen AKP mitingine Erdoğan’ın video ile bağlanmasına izin verilmemişti. 16 Nisan referandumu öncesi Almanya’nın AKP mitinglerine izin vermemesi üzerine Erdoğan, Almanya yönetimini Nazi rejimine benzetmişti.

BİR YILDA 5 GERİLİM

Türkiye ile Almanya arasında basamak basamak tırmanan diplomatik gerilim, son bir yılda 5 krize sebep oldu. 16 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu öncesi Türk bakanların Almanya ve Hollanda başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde miting düzenlemelerine izin verilmemesi nedeniyle Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkisi gerilmişti.

Erdoğan bu ülkelere, “Benim bakanlarıma izin vermiyorlar. Benim video-konferansla meydan mitingine katılmamı engelliyorlar. Ama Cemil Bayık’ı Kandil’den oraya bağlıyorlar, konuşmasını yapıyor. Bunların teröre yardım ve yataklıktan yargılanması gerekiyor” diyerek tepki göstermişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, 5 Haziran’da Ankara’yı ziyaret etmiş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesini görüşmüştü.
Gabriel’in Başbakan Binali Yıldırım ile planlanan görüşmesi ise Yıldırım’ın yoğun programı gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. Bu gelişmelerin ardından Almanya parlamentosu İncirlik Üssünden çekilmeyi kararlaştırdı.

Yine Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in tutuklanması ve ardından tutuklanan Alman vatandaşının sayısının artması gerilimi arttırdı.

Diplomatik krizin bir diğer nedeni ise MİT’in Almanya’da yürüttüğü istihbarat çalışması ve Kürtler ile muhaliflere yönelik suikast girişimlerinde bulunması oldu.

EN SON EKLENENLER