Kadınların meşru müdafaa hakkı görmezden geliniyor!

Ordu’da kendisine sistematik şiddet uygulayan erkeği öldüren Semra Ö. hakkında ağrılaştırılmış müebbet istendi. Kadın katili erkeklere indirim uygulamaktan çekinmeyen yargı söz konusu kadınlar olduğunda; tıpkı Nevin, Yasemin ve Semra’da olduğu gibi meşru müdafaa hakkını bile görmezden geliyor

Ordu’nun Altınordu İlçesi’nde geçen yıl Mayıs ayında Semra Ö. (60), çocukları ile birlikte kendisini sistematik şiddete maruz bırakan 75 yaşındaki eşi Recep Ö.’yi öz savunma hakkını kullanarak öldürmüştü. Daha sonra kendisine yardım ettiği iddia edilen kızı jandarmayı arayarak teslim olmuştu. Tutuklanan iki kadına dair açılan davanın duruşması Ordu 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görüldü.

‘O beni öldürecekti’

Duruşma için adliye getirilen Semra Ö., burada bulunan gazetecilere “Çekin gardaşım çekin, hep erkekler mi öldürecek? Bir de kadın öldürsün? O beni öldürecekti ben öldürdüm” dedi. “Yakın akrabayı tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Semra Ö., duruşmada söz alarak, yıllarca sistematik şiddete maruz bırakıldığını dile getirdi. Mahkeme heyeti, sanıkların ‘akıl sağlıkları’nın yerinde olup olmadığının tespit edilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı’ndan rapor istedi. Duruşma Ağustos ayına ertelendi.

Söz konusu erkekse gerisi ‘teferruattır’!

Söz konusu kadın katili, tecavüz zanlısı erkekler olduğunda ‘iyi hal’, ‘saygın tutum’ indirimleri ile cezasızlık politikası izleyen yargı, sıra kadınlara geldiğinde ceza vermekten imtina etmiyor. Semra Ö. gibi sistematik olarak şiddete maruz kalan ve yaşamını savunan Yasemin Çakal ve Nevin Yıldırım da meşru müdafa haklarından yararlanamadıkları için cezaevinde tutulan kadınlardan. Sistematik olarak kendisine ve çocuğuna şiddet uygulayan kocasını öldüren Yasemin Çakal 24 yıla kadar hapis istemi ile yargılanırken, yine kendisine silah zoru ile tecavüz eden erkeği öldürerek meşru müdafaa hakkını kullanan Nevin Yıldırım’a da ömür boyu hapis cezası verildi. Erkeklere her türlü indirimi yapabilmek adına gerekçe üreten yargı meşru müdafaa hakkını kullanan her iki kadına da herhangi bir indirim uygulamadı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER