Pir Celal Tar: Aleviler faşizm karşısında örgütlülüğünü geliştirmeli

OHAL ile birlikte uzun zamandan beri toplumda sıkça tartışılmaya başlayan insan hakları ve özgürlüklere dair toplumun farklı kesimlerinden değerlendirmeler gelmeye devam ediyor. Kureyşan Ocağı pirlerinden Celal Tar özgürlüklerin ve insan haklarının giderek ortadan kalkmaya başladığını belirterek, Alevi toplumuna, kurumlara ve gençlere doğru örgütlenme çağrısında bulundu. 

“Aleviyiz, devrimciyiz diyoruz ama toplumsal bir varlığımız yok” diyen Pir Celal Tar, bir bütün olarak pirler, dedeler ve talipler ile birlikte Alevi kurumlarının doğru bir yol haritasıyla ülkede gelişen faşizme karşı örgütlenme çağrısını yineledi.

“FAŞİZM VAR VE BUNA KARŞI DİRENÇ YOK”

Alevilerin bu süreçte kendi örgütlülüğünü geliştirmesi gerektiğini değinen Pir Celal Tar, şunları kaydetti:

“Adaleti sağlamak için herkesin ayağına turab olma düşüncemiz var. Ama ne yazık ki hep çilelerle geldik bu yaşımıza. Toplum çok duyarsız. Sokakta, evde, çarşıda özgürlükten ve demokrasiden bahsediyor ama ses vermiyor. Kapalı bir kutu içerisinde kendilerini kandırma gibi bir şey bu. Zaten emperyalizm ve faşizm geliyor. Herkeste bunu biliyor ve buna karşı bir direnç yok. Herkes bireysel sohbet ediyor ama toplumsal olarak bir katkıları yok. Kiminle görüşsem ben devrimciyim Aleviyim ve çağdaşım diyor lakin toplumsal bir varlığı yok. Bu toplumsal varlığımızı nasıl dile getirebileceğimizi tartışmalıyız. Alevi gençlerinin büyük bölümü giderek inançtan uzaklaşmış durumda. Lümpen bir tutum takınmış durumdalar. Siyasette yeri yok, inançta yeri yok, kültürde yeri yok ve tarihini bilmiyor. Peki bu gençlikle nereye gidilecek? Bunu yaratan yine bizleriz. Çocuklarımıza eğitim veremedik ve öğretemedik. İnancımızı, kültürümüzü ve dünya görüşümüzü anlatamadığımız için bu seviyeye geldik.”

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın başlattığı açlık grevinden dolayı büyük rahatsızlık duyduğunu söyleyen Tar, “Bir dede-pir olarak açlık grevlerinden dolayı da büyük üzüntü içerisindeyim. Yeri geldiğinde sohbetlerimizde ve cemlerimizde bunları aktarıyoruz. Düşünün ki yürüyüşe gitmiyor, sendikaya gitmiyor ve siyasi partinin altında örgütlenmiyor. Tabi ki toplumsal bir varlığın olmaz. Bu bizi bir yere götürmez ve kendi elimizde kendimize faşizme teslim ederiz” dedi.

“ALEVİ KURUMLARINI BİRBİRİNE DÜŞÜRMESİNLER, BİRLEŞTİRSİNLER”

“Cemevleri cemevi olmaktan çıkmış cenaze evi olmuş” diyen Pir Celal Tar, şöyle konuştu:

“Cemevleri cemevi olmaktan çıkmış cenaze evi olmuş. Cenazeyi götür, kaldır, yemeğini ye, evine git. Kültürel, sosyal ve inançsal bir kimliğimiz yine eksik. Çağrım şudur; pirler, dedeler, mürşitler ve talipler başta olmak üzere Alevi kurumları birleşmelidir. Alevileri birbirine düşürmesinler. Alevilerin bütününü kapsayacak bir konfederasyon olabilmeli. Pirlere ve dedelere danışılacak yol ve erkan böyle ortaya çıkarılacak. Kendimizi ilim ve bilime göre hazırlayıp bu şartlar altında çalışacağız. Bu tarzda Aleviler sudan aşağı gidebilir.”

Ersin ÖZGÜL / Pirha

EN SON EKLENENLER