ABF Başkanı: Sivas ve Çorum’un ardından Hacıbektaş’ta cem olacağız

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, ABF’nin Sivas ve Çorum anma programlarını anlattı. Yıldız, Sivas’ta gerçekleştirilecek anmanın ardından Alevi kurumları ile Hacıbektaş’ta birlik cemi düzenleneceğini ifade etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muhittin Yıldız, Alevi kurumlarının Sivas ve Çorum anmalarına ilişkin PİRHA’ya konuştu. Yıldız, Alevi örgütleriyle birlikte 15 günden beri Sivas’ın köylerinde çalışmalar, muhtarlarla toplantılar yaptıklarını söyledi.

Yıldız yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:

“Bundan 24 yıl önce Pir Sultan heykelini dikmek adına akademisyenlerimizin sanatçılarımızın entelektüellerimizin hep birlikte Sivas’a gidip Pir Sultan’ın direniş simgesi olan heykelini dikmekte olduklarında o dönemde derin ve kirli eller tekrar devreye girerek insanlığı katletmişlerdir. Dolayısıyla bu yapılan katliam sadece Alevilere değildir bu memlekette yaşayan bütün düşünce özgürlüklerine yapılmıştır. Tabi bu dönemde yapılacak 2 Temmuz’daki anma geçen dönemlere göre daha farklı olacak. Geçmişten bugüne kadar yapılan katliamlar devletin bir kısmının eliyle olmuştur. İşte Koçgiri Katliamı, Dersim soykırımı devlet bunu aleni kendi eliyle yapmıştır. Ama Maraş, Sivas, Gazi, Suruç’ta yapılan katliamlar da bu kirli elleri, derin yapıları, devletin de desteğiyle beraber bu katliamın önünü açmışlardır. Dolayısıyla bunu kınamak, lanetlemek adına, karanlığın tekrar aydınlığa çıkarılması adına da bu anmayı değişik bir şekilde yapacağız. Sivil toplum örgütlerinin, köy derneklerinin, köy federasyonlarının bildiğiniz Divriği Kültür Derneği, Hitit Federasyonu, Varto, Erzurum gibi bu dönem sivil toplum örgütleri de ciddi anlamda bir ilgi ve alaka gösterdiler.”

Bu anmanın sadece Sivas ile sınırlı kalmayacağını söyleyen Yıldız, Sivas’tan Çorum’a geçeceklerini duyurdu. Yıldız, “Çorum bir katliamdır ancak Çorum’da 38, 39 gün bir direniş olmuştur. Burada da yanı şekilde bu kirli emellerin Çorum’daki Alevi canlarımızı katletmek adına maalesef bu projeyi uygulamışlardır” ifadelerini kullandı.

“ÖZÜR SAMİMİ DEĞİLDİR”

Bu 1915’lerde Ermeni Katliamı ile başlayıp  Koçgiri, Dersim, Sivas, Maraş, Gazi, Suruç gibi katliamların devam ettiğine dikkat çeken Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Aleviler tabi geçmişte bu katliamlardan itibaren köylerden kentlere göç ettiğimizde dedeler ve talipler arasındaki ilişkiler uzak kalmıştı. Ama şuanda Aleviler bir örgütlülük sağladı. İnanç kuruluyla beraber bir araya geldi. Alevi örgütlerinin güçlülüğünü gören bu yapı tekrar rahatsız olmaya başladı. Bu konuda da bir adalet arayışı sadece Sivas’la sınırlı değil. Geçmişin de aynı şekilde hesabını sormak adına Maraş’ın, Sivas’ın, Dersim soykırımıyla da ilgili söylüyorum bütün bu kirli emellerin ortaya çıkması bunu yapan bir anlayışın devlet olarak bir özür dilemesi gerektiğini bekliyoruz. Ancak sadece dönemin yöneticileri hamaset yaparak oy uğruna şahsi bir Dersim’le ilgili özür dilemiştir. Bu samimi bir özür dileme değildir.”

4 TEMMUZ’DE BİRLİK CEMİ YAPILACAK

“Alevi canlarımızın geçmişini hatırlaması için Sivas’ta insanlığa yapılan katliama karşı Madımak’ta buluşmak üzere çağrı yapıyoruz” diyen ABF Genel Başkanı Muhittin Yıldız, “Madımak’tan sonra Çorum’da aynı şekilde katliamı anacağız. En önemlisi de Temmuz’un 4’ünde Hacıbektaş’ta birlik cemi yapacağız. Bu birlik cemi de Alevi kurumlarının, Alevi canlarının bir araya gelmesiyle bir ikrar cemi olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Pirha

EN SON EKLENENLER