HDP’den Meclis’te Yüksekdağ çağrısı: Adalet isteyen herkesi duruşmaya bekliyoruz

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, adalet isteyen herkesi ve tüm kadın örgütlerini 242 gün sonra ilk kez tutuklu yargılandığı davada yarın hakim karşısına çıkacak olan Figen Yüksekdağ’ın duruşmasına katılmaya çağırarak, “Türkiye’nin tüm renkleriyle adliyede olacağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis Kadın Grubu, tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yarın görülecek duruşmasına ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Yüksekdağ’ın 242 gün sonra tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasıyla ilk kez fiziken de mahkemeye katılacağını söyledi. Kerestecioğlu, “Yüzlerce avukat, partililerimiz, kadınlar, uluslararası heyetler bu duruşma için yarın Figen Yüksekdağ’ın yanında olacaklar” dedi.

‘FEZLEKELER SİYASİ SAİKLERLE HAZIRLANDI’

Kerestecioğlu, şöyle konuştu: “Yüksekdağ hakkında hazırlanan fezlekelerin büyük bölümünde suç isnat edilen tarihler 2011, 2012 ve 2013 yılları iken, fezlekelerin hazırlanma tarihleri; çözüm sürecinin sonlandırılmasından sonra ve özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın ‘Dokunulmazlıklar kaldırılmalı’ açıklamalarını yaptıkları 2016 ayının ilk dört ayındadır. Sadece bu haliyle bile fezlekelerin siyasi saiklerle hazırlandığı anlaşılmaktadır. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının hemen ardından, başta partimiz vekilleri olmak üzere, iktidarı rahatsız eden milletvekillerini hedef alan fezlekeler birbiri ardına hazırlanmaya başlandı.”

‘YÜKSEKDAĞ’IN SÖZLERİ SİZİ NEDEN KORKTUYOR’

Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesine de değinen Kerestecioğlu, “Figen Yüksekdağ’ın AKP nezdinde milletvekilliğini düşürdüler. ‘AKP nezdinde’ diyoruz, çünkü karar Anayasa’ya açıkça aykırı olmasına rağmen Meclis’te çoğunluk olan, yargıyı tamamen kontrol eden iktidar partisi ne derse o oldu. Bununla yetinmeyen iktidar, Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarını dahi yasakladı. Referandum sürecinde Yüksekdağ’ın fotoğrafının olduğu tüm afiş ve pankartlar sokaklardan söküldü! Yani Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarından bile korkuldu adeta. Gerçekten sormak isteriz; Yüksekdağ’ın yargılanmasına neden olan sözleri, yaptığı demokrasi ve barış çağrısı sizi neden bu kadar korkutuyor? Örneğin Yüksekdağ’ın ‘Baharı müjdeleyen kadınlara bin selam olsun’ sözü sizin için nasıl bir suç teşkil ediyor da 83 yılla yargılanmasına neden olan bir davanın iddianamesinde bu sözlere yer veriliyor?” diye sordu.

‘DAVALARIN TÜMÜ ANAYASA’YA AYKIRIDIR’

Açıklamalarına Yüksekdağ hakkındaki tüm davaların milletvekilliği döneminde yaptığı konuşmaları kapsadığını anımsatarak devam eden Kerestecioğlu, “Bu davaların tümü Anayasa’nın 83. maddesine harfi harfine aykırıdır. Anayasa’nın 83. maddesi, vekillerin yaptığı konuşmalardan dolayı kürsü sorumsuzluğunu düzenler. Bir milletvekili, milletvekilliği bittikten sonra dahi konuşmalarından dolayı yargılanamaz. Ancak Figen Yüksekdağ’a, milletvekili olduktan sonra hakkında açılan dosyalardan, ayrı ayrı 1 yıl, 1 yıl 6 ay, para cezasına çevrilen 11 ay ve yine 1 yıl olmak üzere 4 dosyadan ceza verildi” ifadelerini kullandı.

‘YARIN TÜM RENKLERLE ANKARA ADLİYESİ’NDE OLACAĞIZ’

Kerestecioğlu, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı: “HDP’nin bu kadar kadın sesinin çıktığı bir parti olmasına, bu kadar çok kadın sesinin özgürlük amacıyla, eşitlik amacıyla yükselmesine tahammülleri yok! Sevgili Figen Yüksekdağ’ın özel olarak hedef alınmasının bir nedeni de budur, kadın düşmanlığıdır; kadın sesinin, kadınların bir arada olma iradesinin yok edilmek istenmesidir. Bugün Sayın Yüksekdağ’ın yargılanmasının önemli nedenlerinden biri, kadınlara ve özellikle kadın siyasetçilere ‘Çok oluyorsun, senin burada işin ne?’ gözüyle bakan kadın düşmanı siyaset biçimidir. Ama bilinmelidir ki duvarlar; ne onun sesini, ne bizim sesimizi, ne de bu seslerin buluşmasını engelleyemez. Hukuksuzluklarınıza inat, gülmeye, üretmeye, direnmeye devam edeceğiz. Yarın Türkiye’nin tüm renkleriyle adliyede olacağız. Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ hakkında yürütülen bu siyasi linç kampanyasına karşı adalet isteyen herkesi ve tüm kadın örgütlerini 4 Temmuz’da Ankara’da görülecek olan duruşmaya, Yüksekdağ ile dayanışmaya çağırıyoruz.”

EN SON EKLENENLER