Macaristanlı müzisyen Berger: Farklı dillerde müzik insanları birbirine bağlar

Ermenice, Kürtçe, Farsça, Türkçe, İbranice ve Latince şarkılar söyleyen müzisyen Hannah Berger, müzik felsefesini “Birçok dilde şarkı okumak ve müzikle bu dilleri konuşan insanları birbirlerine bağlamak” diye ifade etti.

Macaristanlı müzisyen Hannah Berger, farklı dil ve lehçelerde yaptığı müzikle, sanatın evrenselliğine vurgu yapıyor. Müziğe 7 yaşında piyano çalmakla başlayan Berger, daha sonra Iraklı bir müzisyenden ders alarak şarkı söylemeye başlıyor. Önceleri sadece Balkan dilleri ve ana dili Macarca şarkılar seslendiren Berger, son 24 yılını çok dilli etnik müziğe verdi. Berger, bu süre içerisinde onlarca dilde sayısız şarkı söylediğini dile getirdi.

ANADOLU VE MEZOPOTAMYA AŞKI

Berger, etnik müziğe olan bağlılığını “24 yıldır büyük bir aşkla yaptığım etnik müziği, ömür boyu bırakmayacağım” diye anlattı. Berger, etnik müzik serüveni ve evrensel kimliğinin gereği, son 20 yıldır Anadolu ve Mezopotamya bölgesini ziyaret ettiğini söyledi. Berger, dünyanın en zengin toplumlarının yaşadığı Anadolu ve Mezopotamya’yı her ziyaretinde farklı bir kültürle tanıştığını ve bu kültürlere ait eserleri seslendirmeye çalıştığını belirtti.

Çocuk yaşta başladığı müzikteki ilk eserlerini Balkan ve ana dili Macarcayla veren Berger, Anadolu ve Mezopotamya ile tanıştıktan sonra Kurmancî, Kirmanckî, Ermenice ve Farsça dillerini öğrendi ve birçok şarkı seslendirdi.

Berger, şimdiye kadar seslendirdiği ve en çok etkilendiği parçaları, Kurmancî “Were Rindê”, Kirmanckî “Elqajiyê”, Türkçe “Bu Tepe Pullu Tepe” ve jazz tarzında yorumladığı Türkçe “Fadile” şarkısı olarak sıraladı.
Berger, Alevi toplumunu ve müziğini de yakından takip ettiğini, Türkiye’ye gelişlerinde mutlaka Alevi kurumlarını ziyaret ettiğini ifade etti.

‘KÜLTÜRLERİ BİRBİRİNE BAĞLAMAK’

Müziği “kültürlerin arasında bağ kurulabilecek bir sanat” olarak tanımlayan Berger, kendi müzik felsefesini “Birçok dilde şarkı okumak ve müzikle bu dilleri konuşan insanları birbirlerine bağlamak” diye tarif etti.

10 ŞARKI 7 FARKLI DİLDE

Berger, Türkiye’ye 2 ay önce yeni albüm çalışması için geldiğini belirtti. Yeni albümünü 10 eser olarak planladığı belirten Berger, albümünde Türkçe, Kurmancî, Kirmanckî, Farsça, Ermenice, İbranice ve Latince şarkılar seslendirecek. Berger, albüme yine evrensel nitelikte isim düşündüğünü belirtti.

EN SON EKLENENLER