‘Dawiya dawi’ ve ‘Qırıx’ yola çıktı

 Amed Şehir Tiyatrosu, “Dawiya dawi” ve “Qırıx” oyunlarıyla kent turuna çıktı. İlk durağı İzmir olan grup, Ankara, Adana ve Avrupa ülkelerinde oyunlarını sergileyecek. Oyuncu Berfin Emektar, “Sömürge kafasını rahatsız etmek istiyoruz” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından kendi imkanlarıyla çalışmalarını sürdüren Amed Şehir Tiyatrosu, kent kent oyunlarını sergiliyor. İki günlük İzmir turnesi kapsamında 6-7 Temmuz tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde tiyatro severlerin karşısına çıkacak olan Amed Şehir Tiyatrosu, “Dawiya dawi” ve “Qırıx” oyunlarını sergileyecek. Amed Şehir Tiyatrosu’nun İzmir’deki gösteriminden sonraki adresi ise Ankara ve Adana olacak. Tiyatro grubu daha sonra da Avrupa turuna olacak.

27 YILLIK GEÇMİŞİ İLE YOLA ÇIKTI

İzmir turnesine ilişkin tiyatroseverlerin yoğun ilgisi karşısında şimdiden heyecanlı olduklarını belirten Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar, kayyumun ardından oyunlarının bağımlı hale getirilmek istendiğini; ancak almış oldukları kararla beraber kendi imkanları ile sürdürdükleri tiyatral faaliyetlerin şu an daha bağımsız olduğunu söyledi. Amed Şehir Tiyatrosu’nun 27 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve kurulduğundan bu yana Kürt halkının tek kurumsal tiyatrosu olduğunu dile getiren Emektar, şimdi de öğrencilerle birlikte 23 kişiden oluşan bir tiyatro topluluğu olarak yola devam ettiklerini söyledi.

“Dawiya dawi” ve “Qırıx” oyunlarının içeriğine dair seyircilere ipuçları veren Emektar, oyunların Kürt kültürünü yansıttığını ifade ederek, “Qırıx Diyarbakır’da külhanbeyi, kendine özgü ve sana ait bir kültürdür. 1999’larda kültürlerin politikleşmesinden sonra Qırıxlar üzerindeki etkisini, nasıl bir serüvene dönüştüğünü anlatıyor. Doğan Güzel’in de karikatürlerinden uyarlanarak oyuna dönüştü” dedi.

‘SÖMÜRGE KAFASINI RAHATSIZ ETMEK İSTİYORUZ’

Yaptıkları çalışmalarla insanların dillini ve kültürlerini sanatla buluşturduklarını ve bunun büyük bir etki yarattığını belirten Emektar, “Amed Şehir Tiyatrosu 8 yıldır Kürtçe tiyatro sahneliyor. Bunun dil üzerinde kentte etkisini görebiliyoruz. Çocukların Kürtçe tiyatro çalışmalarında ve yılda 2-3 Kürtçe tiyatro izlemesi kendi diliyle buluşup dili sahiplenmesi başka bir çalışmaydı. Amed Şehir Tiyatrosu kurulduğundan bu yana doğru çalışmalar yapmışız. Faşizmin insana yönelimini bertaraf etmeye çalışıyorsa oyunlarımız, demek ki doğru yoldayız. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar rahatsız etmiş. Biz de tam bunu yapmak istiyoruz. Yani bu sömürge kafasını rahatsız etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘SEYİRCİLERLE TEMAS EDİYORUZ’

Çalışmaları ile çok daha fazla kolektif ve halkla birlikte olduklarını belirten Emektar, Türkiye’de tiyatrolara ve sanatçılara bazı sınırlar çizildiğini dile getirerek, çizilen sınırlar içinde bir kültür yaratıldığını sözlerine ekledi. Türkiye’de topluma yerleştirilen şehir tiyatrosu ve devlet tiyatrosu algısının tamamen dışında bir kültür ile yoğrulduklarını belirten Emektar, daha alternatif, aktif, paylaşımcı ve seyircilerle daha fazla temas halinde oldukları bir tarzla oyunlarını sahnelediklerinin altını çizdi.

EN SON EKLENENLER