İnterpol Türkiye’nin veri girişini durdurdu

İnterpol, 15 Temmuz “darbe girişimi” sonrası 60 bin kişinin ismini bildiren Türkiye’yi veri tabanından çıkardı. Ankara’nın girişimlerine rağmen yaklaşık bir yıldır veri tabanı kullanılmıyor.

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı’nın (İnterpo), 15 Temmuz “darbe girişimi” sonrası AKP’nin aranan şahıslar veri tabanına giriş yetkisini askıya aldığı ortaya çıktı. Hükümete yakın Karar gazetesinin haberine göre, Emniyet “darbe girişimi”nden sonra kaçak 60 bin kaçak “FETÖ’cü” için İnterpol’e bildirim yaptı. Ancak İnterpol sayının fazla olması gerekçesiyle “güven sorunu” olduğunu belirterek, Türkiye’yi askıya aldı. Böylece arananlar başta Avrupa ve ABD olmak üzere birçok ülkede rahatlıkla gezebiliyor.

AKP’NİN GİRİŞİMLERİ SÜRÜYOR

Ülkelerin aradıkları şahsa ait pasaport bilgilerini kaydettikleri veri tabanı, İnterpol GBT’si olarak da biliniyor. Bu veri tabanına kayıtlı olan pasaport numarasını dünyanın neresinde olursa olsun sisteme takıldığı anda İnterpol harekete geçiyor ve kaçak şahıslar için gözetim işlemi yapılıyor. Ancak İnterpol’ün bu kararı sonrası arama kararı çıkartılan 60 bin kişi bu veri tabanına girmesini engelledi. Türkiye yaklaşık bir yıldır İnterpol’un kararını değiştirmesi için girişimlerini sürdürüyor.

Aralarında savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Celal Kara’nın da olduğu yargı mensubu, NATO’da görevli asker, gazeteci, polis, bürokrat gibi çok sayıda örgüt üyesi başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde rahatlıkla yaşamını sürdürüyor.

EN SON EKLENENLER