Orman yangınları sermayeye yarıyor

Geçtiğimiz hafta Dikili’de anız yakılmasıyla başlayan ve giderek artan orman yangınlarına ilişkin konuşan Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, turizm bölgelerinde insan eliyle çıkan yangınların, özellikle büyük şirketlerin ekmeğine yağ sürdüğünü söyledi

Yaz ile birlikte ‘şüpheli’ orman yangınları da başladı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün 30 Haziran günü yaptığı açıklamaya göre; 2.5 milyon hektarlık alanda yangın önleme ve müdahale için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Ancak bu açıklamanın ardından son iki gün içerisinde Orman Genel Müdürlüğü’ne gelen yangın ihbarlarına göre, Ege Bölgesi’nde yalnızca İzmir’de 9 yangın gerçekleşti. Önceki hafta İzmir’in Dikili ilçesi yolu üzerinde bulunan ormanlık alanda anız yakılması nedeniyle çıkan ve büyüyen yangının ardından, şimdi de Menderes ilçesinde insan kaynaklı olduğu iddia edilen yangında 500 hektarın üzerinde ormanlık alan kül oldu. Ekolojik olarak iklim değişikliği ve kuraklık başta olmak üzere, birçok zarara sebep olan orman yangınlarında, yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması ve yüksek sıcaklık gibi doğal nedenlerin yanı sıra verilere göre, insan faktörünün etkisi bir hayli büyük.

Konuya ilişkin konuşan Tarım Orkam Sen İzmir Şube Başkanı Çağdaş Topal, insan kaynaklı yangınların “kaza” olarak nitelendirilemeyeceğini ifade ederek, turizm bölgelerinde çıkan bu yangınların büyük şirketlere ve sermayedarlara yaradığına dikkat çekti. Topal, “Ülkemizin sahip olduğu iklim özellikleri ve ormanları oluşturan ağaç çeşitliliğinin, orman yangınları yönünden büyük risk teşkil ediyor olmasına rağmen, geçmiş tarihlerde meydana gelen orman yangınlarının yüzde 95’inden fazlasının insan kaynaklı olması, yaşanan yangınların kazayla olmadığını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Son günlerde büyük yangınların yaşandığı İzmir, Gelibolu, Anamur ve Kaş’ta olduğu gibi imara kapalı olan orman arazilerinin yoğun olarak bulunduğu, turizm ve sanayi tesisleri için yüksek değer taşıyan bölgelerdeki yangınların, büyük sermayeli şirketlerin ekmeğine yağ sürdüğü görülmektedir” dedi.

Cezalar caydırıcı değil

Her yıl sık sık gündeme gelen kontrolsüz anız yakımının ciddi tehlike yarattığını ifade eden Topal, “Sürülmemiş artıklarının oluşturduğu anız, bilinçsiz çiftçiler tarafından maliyeti azaltmak ve işleri kolaylaştırmak adına yakılmakta ve toprağın sahip olduğu ekosistemi bozarak toprakların kuraklaştırılmasına neden olmaktadır. Bununla kalmayıp çiftçiler, anız yakarken dikkatsizlik sonucu büyük orman yangınlarına sebep olmaktadır” diye konuştu. Kürdistan’da gelişen askeri operasyonlar sonucu çıkan yangınlara da değinen Topal, “Ayrıca geçmiş tarihlere baktığımızda özellikle Dersim, Bingöl ve Lice kırsallarında askeri operasyonlar sonrası meydana gelen büyük orman yangınlarının da ülkemizin ekolojik dengesi açısından büyük bir katliam meydana getirdiğini görmekteyiz” dedi. Topal, son olarak Türkiye’nin hukuk sisteminde yangına sebep olanlara yönelik caydırıcı cezalar bulunmadığını belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Yangınlar sürüyor!

Çanakkale’de Karagömlek köyü yakınlarındaki tarım arazisinde önceki gün başlayıp ormana sıçrayan yangın, dün sabaha kadar süren çalışmalara rağmen kontrol atına alınamadı. İlk belirlemelere göre, 30 hektar orman kül oldu. Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, yangının devam ettiğini ve halen kontrol altına alınamadığını söyledi.

Menderes’te 800 hektar yandı

İzmir Menderes’te de Deliömerli Mahallesi yakınlarında 1 Temmuz günü öğle saatlerinde belirlenemeyen nedenle başlayan, aşırı sıcak ve rüzgarın da etkisiyle hızla yayılan yangın, 800 hektar civarında ormanlık alanı kül etti.

Mersin’de 3 gündür sürüyor

Mersin’in Anamur ilçesinde 3 gündür devam eden orman yangınında şu ana kadar yaklaşık 150 hektar kızılçam alanı zarar gördü. Edinilen bilgiye göre, Asmaca ile Yukarı Kükürt mevkileri yakınında 1 Temmuz’da çıkan ve dün kısmen kontrol altına alınan orman yangınını söndürmek için çalışmalar sürüyor. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER