Van’ın en büyük çöplüğü mahalleleri rahatsız ediyor

DBP’li belediyenin çözmek istediği çöp sorununun her defasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na takıldığını belirten VANÇEB Başkanı Cevdet Altındağ, “Eğer Bakanlık işlemleri zamanında yapsaydı 40 dönüme yayılan çöpü bugün 2-3 dönüme sığdıracaktık” dedi.

Van-Özalp yolu üzerinde yaklaşık 50 yıldır çöpün döküldüğü alandan yayılan kokular, yurttaşları rahatsız etmeye devam ediyor. Tuşba Belediyesi’ne bağlı Üzümbeyi (Şahbaxi) mahallesine dökülen çöpler, havaların ısınmasıyla birlikte yaydığı kötü koku nedeniyle çekilmez bir hal aldı. Üzümbeyi mahallesinde bulunan çöplüğe Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinin çöpleri dökülüyor. 33 hektarlık alana yayılan çöpler, 3 milyon tonu geçmiş durumda. Yılda 23 milyon metreküp metan gazını doğaya salan çöpün kaldırılması için mahallelilerin yıllardır yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. Mahalleliler, artık bu sorunun çözülmesini istiyor.

ÇÖP KOKUSUNDAN ÇOCUKLAR UYUYAMIYOR

Mahalleli İbrahim Güleken (57), özellikle geceleri çöp kokusuna dayanamadıklarını belirterek, “Kaçıyoruz, kaçmıyoruz çöplerden kurtulamıyoruz. Çöpler yavaş yavaş artık üzerimize kadar geliyor. Bizim bir ricamız var yetkililerden. Cumhurbaşkanı, Vali kim olursa olsun bu çöpün çaresini bulsun. Kaymakam bey de buraya gelsin. Gelsin bizim halimizi görsünler sonra gitsinler. Kaç yıldır bizi kandırıyorlar” diyerek duruma tepki gösterdi.

‘3 MİLYON TON ÇÖP BİRİKMİŞ’

Çöp mevzusunun tahsisi ile yıllardır ilgilenen Van Mahalli İdareleri Sürdürülebilir Çevre Yönetim Birliği (VANÇEB) Başkanı Cevdet Altındağ, 80 yılından bu yana Van’ın en önemli sorunlarından birinin çöp sorunu olduğunu kaydetti. Uzun yıllardır bölgenin belediyeler tarafından çöp alanı olarak kullanıldığını belirten Altındağ, “Van şehir merkezinde bulunan bütün çöpler vahşi depolama dediğimiz götür-dök şekliyle buraya dökülmüştür. Şu anda taban alanı yaklaşık 40 dönüme yayılmış ve 3 milyon ton çöp birikmiş durumda. Günlük olarak İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerinin 700 ton dolayında çöp dökümü devam ediyor. VANÇEB 2006 yılında bu amaçla kurulmuştu” dedi.

‘İNSANLARIN HAYATI TEHLİKEDE’

Altındağ, Büyükşehir yasasının onaylanmasıyla Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenen çöp sorununun, bertaraf edilmesi projesinin mevzuata uygun hale getirildiğini ve tahsisinin planlandığını söyledi. Bölgede bulunan çöplerin çevredeki insanlara zarar verdiğini aktaran Altındağ, “Çöpün olduğu yer yarım ay şeklinde yerleşim yerlerinin arasında kaldı. Hatta son yapılan TOKİ konutlarına da 500 metre uzaklıkta. Hem güneyinde, hem doğusunda, hem de batısında yerleşim yerleri var. Bazen gidiyoruz korkunç anlamda bir koku var. İnsanların hayatları tehlikede” ifadelerini kullandı.

‘YILLARDIR ÇÖP DÖKÜLEN ALAN MERAYMIŞ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya döneminde çöpün kaldırılması için çaba harcadıklarını söyleyen Altındağ, “Van Büyükşehir Belediyesi yönetimi ile birlikte bu çalışmayı başlattık. Tam ihale zamanına geldiğimizde buranın mera olduğunu öğrendik. 35 yıldır çöplük olarak kullanılan alan meraymış. Mera mevzuatı da biraz farklı. Tahsis yapılmadan oraya yatırım yapamıyorsunuz. Bunun için 2016 yılı başında bütün mahalli birimlerdeki kurumlarda işlemlerimizi tamamlayarak yerin tahsisi için Tarım Bakanlığı’na talepte bulunduk” dedi.

‘DBP’Lİ BELEDİYE DİYE EVRAK BEKLETİLDİ’

Tarım Bakanlığı’na tahsis için dilekçe verdiklerini söyleyen Altındağ, “Tarım Bakanlığı bir yıl boyunca bir işlem yapmadı. DBP’li belediye olduğundan dolayı evrak orada bekletildi. Hayati bir öneme sahip olan bu konu siyasete kurban edildi. En son kayyumlardan sonra durum Bakan’a iletilmiş Şubat 2017 tarihinden bu yana tahsis işlemleri başlatılmış” diye konuştu.

’40 DÖNÜME YAYILAN ÇÖP 2-3 DÖNÜME İNDİRİLECEKTİ’

Bekir Kaya döneminde, İstanbul Teknik Üniversite’sinden bu konuda uzman kişilerin araştırma yapması için getirildiğini hatırlatan Altındağ, araştırmalar sonucu yörede bulunan çöplerden elektrik üretilebileceği verilerine ulaştıklarını söyledi. Bunun ardından ilgili firmalar ile görüştüklerini ve birçok firmanın bu işe katılmak istediğini söyleyen Altındağ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sırf DBP’li belediye diye işlemleri yapmadığından dolayı aksadığını belirtti. Altındağ, “ Yani herhangi bir masraf yapmadan bir yıl önce yer tahsis edilmiş olsaydı buranın ihalesini yapmış ve üzerini kapatmış olacaktık. 40 dönüme yayılan çöpü en azından 2-3 dönüme sığdıracaktık. Etrafta yeşillendirme çalışmaları yapılırdı ve çöp sorunu masrafsız bir şekilde ortadan kaldırılacaktı” dedi.

‘YASAL ENGELLERİ AŞAMIYORUZ’

Altındağ son olarak şunları söyledi: “Tarım Bakanı Van’a geldiğinde ve aynı zamanda kayyum atanan Vali Bey, bu çöp sorununu iletince 1 yıldır bekletilen karar bir hafta içerisinde geldi. İlgili vicdanlı herkes bu soruna el atmalı ve çözmelidir. VANÇEB olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirdik ama bir türlü yasal engelleri sürdürülen keyfiyet nedeniyle aşamadık.”

EN SON EKLENENLER