‘Yüksel Caddesi’nde kullanılan biber gazları ölüme neden olabilir’

 ATO Başkanı Vedat Bulut, aylardır Yüksel Caddesi’nde yaşanan polis müdahalelerinde kullanılan biber gazlarının içeriğinin bilinmediğini ve kimyasal gazların ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu.

Ankara Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, aylardır Yüksel Caddesi’nde uygulanan polis şiddeti ve kimyasal gaz kullanımının insan sağlığına etkisine dair ATO binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ATO Başkanı Vedat Bulut ve SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım katıldı.

Bulut, “22 Mayıs 2017 tarihinden bu yana Yüksel Caddesi; hem bu bölgeden geçen vatandaşlarımız, hem de bölge esnafı büyük bir sağlık tehdidi yaşamaktadır” dedi.

Bulut, Yüksel Caddesi’ndeki polis müdahalelerinde çok sık kullanılan biber gazı kullanımına işaret etti ve şu bilgileri paylaştı: “Özellikle içerikleri bilinmeyen kimyasal gazlar/biber gazları göstericiler de dahil bölgeden geçen çevrede bulunan vatandaşlarımızda alışılmadık etkiler göstermekte ve tepkileri çekmektedir. Bu gazlardan etkilenen bireylerde solunum sistemi yanı sıra sindirim sisteminde de bozukluklar gözlenmiştir. Herhangi bir enfeksiyon etkeni olmaksızın bazı bireylerde karaciğer enzimlerini yükselttiği tespit edilmiştir. Gaz fişeği olarak atılan biber gazlarının CS (chlorobenzalmalonomitrile) olduğu fişek üzerinde tespit edilmekle birlikte son kullanma tarihleri yoktur.”

Bulut, tüm bunların yanında esas sorunun da polislerin omuzlarında taşıdığı gaz tüplerinin içinde olan kimyasalların oluşturduğunu söyledi. Bulut, “Bu model 5 gaz tüplerinde hangi kimyasal içerikli malzemenin kullanıldığı açıklanmalıdır. Bu tür gazların solunum ve kalp sorunları olan bireylerde ölüme neden olma olasılığı vardır” diye konuştu.

Daha sora konuşan SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım, Yüksel Caddesi’nde toplanma özgürlüğüne yönelik müdahale yaşandığı ve sorunların şiddet kullanılarak çözülmeyeceğini, Anayasal hakların ihlal edilmemesi gerektiğini söyledi.

EN SON EKLENENLER