İHD: İnsan hakları savunucuları serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi, Büyükada’da gözaltına alınan 11 insan hakları savunucusunun derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, dün Büyükada’da polislerce yapılan baskın sonucu gözaltına alınan 11 insan hakları savunucusuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Gözaltına alınanların “İnsan hakları savunucularının güvenliği” konulu eğitim programına katılmak amacıyla Büyükada’da toplantı halindeyken “ihbar var” gerekçesi ile topluca gözaltına alındıklarının ve bunun da kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada, “İnsan hakları savunucusu oldukları, önemli insan hakları örgütlerinin temsilcileri oldukları herkesçe bilinmesine rağmen kimin yaptığı belli olmayan bir ihbar ile ve yakınlarına bile haber verilmeden gözaltına alınmış olmaları; devletin insan haklarına ve anayasal demokratik haklara yaklaşımının ne denli saldırganlaştığını gözler önüne sermiştir. Bu derece gayriciddî bir gerekçe ile gözaltına alınmaları, gözaltı nedeni konusunda avukatlarına dahi bilgi verilmemesi ve gerekçe olarak ‘talimat aldıkları’ açıklaması ile yetinmeleri karşısında endişelerimiz artmıştır” denildi.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

“İnsan hakları savunuculuğunun devletle, iktidarla karşıtlık içermesi nedeni ile güvenlik riski taşıdığı malumsa da bu derece keyfi bir biçimde özgürlük ve güvenlik haklarının kısıtlanması, OHAL uygulamalarının vardığı vahim noktayı göstermektedir” ifadesinde bulunulan açıklamada şöyle denildi: “Bu olayın, insan hakları savunucusu Vedat Aydın’ın kaçırılarak katledilmesinin 26. yılı olan bir güne denk gelmesi, bu gün insan hakları savunucularının yaşadığı güvenlik kaygısının nerelere varacağına dair bir işaret belki de. Ancak buna izin vermeyeceğiz! Haftalar öncesinden organize edilen ve duyurusu yapılan eğitim çalışmasına katılmak için Büyükada’da bulunan ve halen gözaltında tutulan; Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acı, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der’li aktivist Şeyhmus Özbekli ve moderatör Ali Garawi derhal serbest bırakılsın! İnsan hakları savunucuları susturulamaz.”

EN SON EKLENENLER