DBP, olağanüstü kongreye gidiyor

 Hafta sonu “Aydınlanan toplumla özgür geleceğe” şiarıyla 4. Olağanüstü Kongresi’ni gerçekleştirecek olan DBP, yeni dönemin eş genel başkanlarını belirleyecek. Aylardır tutuklu bulunan Sebahat Tuncel, yeniden eş genel başkanlığa seçilecek.

Çatışmalı süreç ile birlikte saldırı, gözaltı ve tutuklamaların hedefinde olan Demokratik Bölgeler Patisi (DBP), bu hafta sonu olağanüstü kongreye gidecek. Ankara’da gerçekleştirilecek 4. Olağanüstü Kongresi ile yeni yönetimini belirleyecek olan DBP, toplumun kangrenleşmiş sorunlarına yerelden çözüm geliştirme perspektifini tartışacak. Eş genel başkanları olmadan kongreye giden DBP’nin Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, 6 Kasım 2016 tarihinden bu ana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunurken, partinin diğer eş başkanı Kamuran Yüksek ise, hakkındaki kesinleşmiş hapis cezasından dolayı yurt dışında bulunuyor.

Eşbaşkanları ile birlikte 1 Kasım 2015 tarihinden bu yana partinin 4 binin üzerinde üye ve yöneticisi tutuklanırken, parti fiili olarak işlevsiz bırakılmak istendi. 2014 yerel seçimlerinde kazanılan 106 belediyenin neredeyse tamamına kayyum atanırken, halen 36’sı kadın olmak üzere 72 belediye eşbaşkanı tutuklu bulunuyor.

TUNCEL YENİDEN EŞBAŞKAN, YÜKSEK’İN YERİNE YENİ İSİM

Bu saldırı dalgası altında gerçekleşecek olan kongrenin sloganı ise “Aydınlanan toplumla özgür geleceğe” olarak belirlendi. Kongrede, cezaevinde tutulan Tuncel’in yeniden eşbaşkanlığa seçilmesine kesin gözüyle bakılırken, Yüksek’in yerine yeni bir ismin seçileceği öğrenildi. Yüksek’in yerine getirilecek isim konusunda tartışmalar sürerken, halen eş genel başkan yardımcısı olan Mehmet Aslan eş başkanlık için adı geçenler arasında.

TUNCEL’İN MEKTUBU OKUNACAK

Kongreye katılım sınırlı tutulurken, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DTK Eş Sözcüsü Leyla Güven ve DTK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit’in yanı sıra sokağa çıkma yasakları döneminde yaşamını yitiren DBP’li üye ve yöneticilerin aileleri de davet edildi. Konuşmalardan sonra sinevizyon gösterimi ile devam edecek olan kongrede, tutuklu eş genel başkan Sebahat Tuncel’in gönderdiği mektubun okunacağı öğrenildi.

Kongre sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, kongreye olağanüstü koşul ve saldırı altında gittiklerini anımsattı.

‘ZOR ZAMANLARIN SİYASETİNİ YAPTIK’

DBP’nin Türkiye siyaset tarihindeki siyasi partilerden farklı olduğunu belirten Şimşek, partilerine dönük baskılarla demokratik siyaset alanlarının daraltılmak istendiğini söyledi. DBP’nin ilk yola çıktığı dönemde önüne koyduğu rol ve misyonunu bu baskılardan dolayı yerine getirmekte eksik ve yetersizlikler yaşadığını kaydeden Şimşek, “Bunun özeleştirisini de veriyoruz. Bunu daha güçlü oluşturmuş olsaydık, demokratik siyasetin mücadelesini güçlü verseydik, çözümün önü açılır ve müzakerelere evrilirdi” dedi.

“Demokratik bir mücadele sürecini işletirken zor zamanların siyasetini yaptık” diyen Şimşek, şöyle dedi: “Bu dönemde partimiz daha çok kendisini iki ayak üzerinden örgütleyecek. Birincisi eğitim okulları oluşturarak, toplumun ihtiyaçlarına dönük eğitimler gerçekleştirme ve bununla bir aydınlanmayı sağlama. Yine bununla birlikte yerel yönetimlerde halka dönük geliştirmek istediğimiz yerel yönetimler modelini de hayata geçirmenin ayaklarını oluşturacağız. Yerel yönetimlerde kendi kendini yönetme mücadelesinin kadrolarını yetiştirmeyi güçlü olarak yaratamadık kongreye giderken bunu da değerlendirdik.”

‘EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILACAK’

Önümüzdeki süreçte başlatacakları eğitim seferberliğinin amacını “Toplumun aydınlanması, bilinçlenmesi ile özgür yaşam biçimini oluşturmak” olarak aktaran Şimşek, kongre sonrası belirlenecek 10 pilot ilde bunun hayata geçirileceğini söyledi.

Yerel yönetimlerde parti tüzüğünde de yer alan demokratik özerkliğin inşası noktasında gerekli ayakları da oluşturacaklarını kaydeden Şimşek, kongrenin de bir özeleştiri kongresi olacağını ifade etti. Şimşek, şöyle dedi: “Partimizin son 3 yılını değerlendirirken yaşanan eksik ve yetersizlikleri de ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Demokratik siyasetin kadrolarını yetiştireceğiz. Bu dönemki misyonumuz bu. Halkımızın ihtiyacına dönük kendisini yapılandıracağız. Bu süreçte gerçekten daha güçlü mücadele etseydik bu sonuçlarla karşı karşıya kalmayacaktık. Daha büyük bir örgütlenme sahibi olmak gerekiyordu. Bu sorumluluğu da partimiz yüklendi. Bu açıdan kongremiz bunun özeleştirisinin de verileceği bir kongre olacak. Bununla birlikte mücadeleyi ve örgütlenmeyi daha da büyütmek gerekiyor. Önümüzde böylesi bir görev var.”

EN SON EKLENENLER