Kılıçdaroğlu: Parlamentoda sesimizi keserlerse sokağa çıkacağız

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanması sonrası başlatılan Adalet Yürüyüşü İstanbul’a ulaştı. Kılıçdaroğlu, canlı yayında yaptığı açıklamalarda “Parlamentoda sesimizi keserlerse sokağa çıkacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü ile ilgili canlı yayında konuştu. Kılıçdaroğlu, “lüks karavanda kalıyor” eleştirilerine “Zaten akşamdan akşama gidiyoruz. Yatacak yer olmasının dışında bir faydasını görmedim” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adalet Yürüyüşü’nü eleştirirken “Sizin 15 Temmuz’dakilerden ne farkınız var? Onların elinde F-16’ları vardı, helikopterlerle saldırıyorlardı, tanklarla toplarla saldırıyorlardı. Sizler de şu anda yollarda yürüyüşleri yapıyorsunuz, akşam da karavanlarda istirahat ediyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

“Halktan büyük destek gördük. Tüm yurttaşlara teşekkür borçluyum. Kaldığım karavan mütevazı bir karavan. Yediğimiz yemekler, içtiğimiz su belli. Sabah erken kalkıyorum, kahvaltımı yapıp yürüyorum. Yatacak yer olmasının dışında bir faydasını görmedim. Ayaklarıma çok şey borçluyum, herhangi bir sorun çıkarmadı bana. İki doktor arkadaşım var bana yardımcı olan. Bu yürüyüşü daha önce hiç düşünmemiştim. Sonuçta biz bu yürüyüşü gerçekleştirildi.

Enis Berberoğlu’na öfkem geçmedi. Yargıya güvenim tümden sarsıldı. Elbette düzgün, hukuka inanan vicdanına göre karar veren savcılarımız tabii ki var. Ama belli yerlere belli kişiler yerleştiriliyor. Bir muhalif yargılanıyorsa ne kadar ağır ceza verirsem hükümetin gözüne girerim diye düşünüyorlar.

Enis bey ne yaptı? Elde belge var mı yok? Alıyorsunuz ömür boyu hapse mahkûm ediyorsunuz. Sonra 25 yıl hapse çeviriyorsunuz. Belge olmadan olur mu? Zaten bilinen olaylar. Casusluk değil bu.

Adalet mekanizmasına duyulan güven geçmişte de tartışma konusu olurdu. Balyoz, Ergenekon davalarında sahte belgeler üretildi. Şimdi o davaların savcıları hâkimleri hapiste. Bugünküler de unutmasın onlar da kendilerini bir gün Silivri’de bulabilirler. Biz onlar için de adalet diyeceğiz.

Enis Berberoğlu olayı bardağı taşıran son damladır. Bakın 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de farklı bir atmosfer oluştu. Bütün partiler darbeye karşı, sivil toplum örgütleri darbeye karşı. Yenikapı’ya gittik, neyin yapılması gerektiğini açıkladık. Erdoğan beni tebrik etti, ne değişti? OHAL’den sonra her şey değişti. Eğer siz terörle mücadele edeceksiniz yasaları beraber yapalım, buna karşı çıktılar. Peki ne değişti 5 gün içinde? 20 Temmuz’a nasıl geldik? 20 Temmuz’da dendi ki “Ben ülkeyi OHAL’le yöneteceğim.”Biz buna karşı çıktık.

OHAL’den sonra akademisyenler üniversitelerden atıldı, gazeteciler tutuklandı, kamudan binlerce ihraç oldu, milletvekilleri tutuklandı.

Noldu, binin üzerinde üniversite hocası kapının önüne konuldu. Hapisteki gazeteci sayısı 150’yi geçti. Onun üzerinde milletvekilleri tutuklandı. Enis Berberoğlu olayı bardağı taşıran son damlaydı.

Hapisteki gazeteciler için, tutuklanan gazeteciler için, tutuklanan milletvekilleri için adalet istiyoruz.

‘BU YÜRÜYÜŞ DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ GELİŞMİŞ BİR ÜLKEDE OLSAYDI’

Bu yürüyüş demokrasi kültürü gelişmiş bir ülkede olsaydı yöneticiler oturur bir düşünürlerdi. Bu insanlar 40 derece sıcakta neden yürüyorlar? Oturur konuşurlardı. Ama ülkeyi yönetenler demokrasi kültüründen nasiplerini almadığı için karşınızda bir duvar olarak gözükürler. AKP Genel Başkanı ne diyor “Siz yürüyorsunuz. Ben lütfettiğim için yürüyorsunuz.” Anayasal hakkımızı kullanırken, demokrasi kültürü olsaydı böyle bir şey kullanamazlardı. Bu bir son değil başlangıçtır. Parlamentoda sesimizi keserlerse sokağa çıkacağız. Eleştirenler “Niye yürüyorsunuz” diyorlar ama “Bu ülkede adalet var, niye yürüyorsunuz” diyemiyorlar.”

“Adalet sokakta aranmaz” diyorlar peki şöyle bir şey söyleyeyim. Demokrasi sokakta aranır mı? 15 Temmuz’da nerede önledik biz darbeyi. Sokaklara çağrıyı kim yaptı? Parlamentoda sesimizi keserlerse biz nerede muhalefet edeceğiz?”

EN SON EKLENENLER