‘IŞİD’in Kobanê saldırısı ile Efrin saldırısı farksızdır’

AKP hükümetinin olası Efrîn operasyonunu IŞİD’in Kobanê saldırısına benzeten sol ve sosyalist parti temsilcileri, operasyonun halklara kaybettireceği uyarısını yaptı.

Türkiye’nin Efrîn’e dönük saldırıları ve olası bir kara operasyonu için hazırlıkları devam ederken, birçok kesimden tepki gelmeye devam ediyor. Hükümet yetkilileri en üst ağızdan operasyonun Efrîn’i hedef alacağını dillendirirken, hükümete yakın yayın medya da Suriye’nin bu işgale olumlu baktığını ileri sürüyor. Kürtlerin Rojava Devrimi ve Kobane direnişi sonrası elde edilen kazanımlarına dönük saldırı olarak değerlendirdiği operasyona sol sosyalist partilerden de tepki geldi.

‘HALKLAR KAYBEDER’

“Türkiye Efrîn’e girerse bir daha çıkamayabilir ve çok fazla kayıp verebilir” diyen Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, “Bu durum Türkiye’yi doğrudan savaşa sokmak demektir. Sosyal ve ekonomik açıdan büyük yıkımlara yol açacaktır” dedi.

Olası işgal durumunda YPG ve YPJ güçlerinin bu işgale doğal olarak karşılık vereceğini söyleyen Hatimoğulları, “Bu savaşla birlikte Afrin sınırı boyunca Hatay’a bombalar yağacak demektir. Bu da halkların kaybedeceği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

‘KÜRTLERİN KAZANIMLARINA DÖNÜK SALDIRI’

Hatimoğulları, olası operasyonu da IŞİD’in Kobanê saldırısına benzeterek “IŞİD’in Kobane’ye saldırısı ile AKP’nin Afrin’e saldırısı arasında bir fark yoktur” dedi. Hatimoğulları, IŞİD’in Kobane’ye halifeliği kurmak için saldırdığını, AKP hükümetinin ise Afrin’i kendi çıkarları için hedef aldığını söyledi. Hatimoğulları, “İkisi de özgürlük talebi ile yıllardır mücadele eden Kürtlerin kazanımlarına dönük saldırıdır” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI İFLAS ETMİŞTİR’

Efrîn’i işgal etmeyi “Ortadoğu’daki savaşı ve acıları derinleştirmek” olarak niteleyen Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “Türkiye’nin Suriye politikası iflas etmiştir. Rojava üzerinden yürüttüğü politika da boşa çıkmıştır. AKP Afrin’e saldırarak kendini kurtarabileceğini zannediyor. Ancak AKP Afrin’e saldırırsa çok büyük kaybedecektir” diye kaydetti.

‘AFRİN’İ SAVUNMAK TEMEL GÖREVİMİZ’

Gürkan, Suriye’deki barış mücadelesi ile Türkiye’deki barış ve demokrasi mücadelesinin birbirinden farklı görülmemesi gerektiğini söyledi. Efrîn için ellerinden geldiği kadar mücadele yürüteceklerini belirten Gürkan, “Bu mücadele hem Türkiye’de yaşayan her insanın temel vatandaşlık görevidir hem de biz sosyalistlerin siyasi bir görevidir” ifadelerini kullandı.

‘IŞİD’İN KOBANE SALDIRISI İLE AKP’NİN AFRİN SALDIRISI AYNIDIR’

IŞİD’in Kobane’ye bölgede güç olmak için saldırdığını hatırlatan Gürkan, “AKP de bölgeye hakim olmak için saldırıyor. IŞİD’in Kobanê’ye saldırması ile AKP’nin Afrin’e saldırması arasında bir fark yoktur” diye konuştu.

‘HALKLARIN BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK TALEBİNE SALDIRI’

Türkiye’nin Ortadoğu’da derin krizler yaşadığını söyleyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, “Türkiyenin hem içerde hem dışarda anti demokratik uygulamaları ve toplumsal muhalefete dönük saldırı konsepti var” ifadelerini kullandı.

Efrîn saldırısını “Halkların barış özgürlük talebine sınır ötesi operasyonu” şeklinde tanımlayan Çelebi, “Efrîn’de sadece Kürtler yok, birçok halkın demokratik ve komünal biçimde yaşadığı bir coğrafyadır” diye belirtti.

‘MÜCADELE HATTI ÖRMELİYİZ’

“Efrîn’e saldırı kabul edebileceğimiz bir durum değildir” diyen Çelebi, “Suriye halkları kendi iradeleri ile nasıl yaşayacaklarına karar vereceklerdir. Bu saldırıdan derhal vazgeçilmeli ve halkların iradesi tanınmalıdır” diye konuştu.

Çelebi, “Bu saldırıya karşı biz sosyalistlerin ve demokratik tüm yapıların tüm güçleri ile karşısında durmalı ve bir mücadele hattı örmemiz gerekir” çağrısını yaptı.

‘ABD VİETNAM’A GİRMEYE ÇALIŞMIŞTI’

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, “Türkiye güçlü ancak Kürt halkı haklı” şeklinde konuştu. “ABD de güçlüydü ancak Vietnam halkı karşısında yenildi çünkü Vietnam halkı haklıydı” hatırlatmasında bulundu.

‘4 PARÇA KÜRDİSTAN AYAĞA KALKAR’

Çiftyürek, “Türk devleti Rojava’da şuanda zaten işgalcidir, Cerablus’ta bulunması bunun göstergesidir. Ancak bizim talebimiz bu işgali derinleştirmemesidir” değerlendirmesi yaptı. “Her şeye rağmen Türkiye işgal girişiminde bulunursa, 4 parça Kürdistan’da Kürtler ayaklanacaktır ve Afrin Kobane gibi direnecektir” diyen Çiftyürek, Kürtleri birlik olmaya ve haklarını korumaya çağırdı.

EN SON EKLENENLER