TOKİ’nin hedefindeki Uzundere sakinleri: Yıktırmayız

Yeşil doğası ve kendine has kültürü ile bilinen Uzundere mahallesinde “riskli alan” içerisinde yer almayan 37 ev TOKİ’nin kıskacında. İl ve ilçe belediyelerinin projelerine itirazları henüz değerlendirilmeden TOKİ’nin devreye girmesinin şaşkınlığını yaşayan mahalle sakinleri evlerini yıktırmamakta kararlı.

İzmir’in Karabağlar ilçesinde yeşil doğası ve kendine has kültürü ile bilinen çoğunluğu Alevi yurttaşlardan oluşan 4 bin nüfuslu Uzundere mahallesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Milli Emlak’ın kıskacında.

Karabağlar Belediyesi tarafından mahallenin üst tarafında bulunan 37 ev ve Milli Emlak’a ait 11 bin 305 ada, 25 parseldeki 57 hektarlık alan, “Katı Atık Transfer Merkezi, Asfalt Plan Tesisi” yapılması amacıyla hazırlanarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunuldu. Plan, Belediye Meclisi’nde 9 Ocak 2017 tarihinde oy birliğiyle kabul edildi.

Planların askıya alınmasıyla birlikte mahalle sakinleri belediyeye itiraz etti. İtirazın reddedilmesi üzerine mahalle sakinleri, 23 Haziran günü, İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi’nde belediyeye dava açtı. Dava süreci başlamadan 37 yapı ile birlikte Milli Emlak’a ait araziler bu defa da Milli Emlak’tan TOKİ’ye devredildi. “Riskli alan” içerisinde yer almayan 37 yapının TOKİ’lerin AVM ve site projeleri olduğu ortaya çıktı. Mahalle sakinleri ise yaşananlara tepkili.

‘ÇİLE ÇEKEN BİZLERİZ’

Yasal olarak evlerinin tapularının kendilerine verilmesi gerektiğini ifade eden mahalle sakini Mehmet Türkeli, “Tapularımızı almak için defalarca belediyeye başvurduk. Onlar da defalarca bize ‘Evet tapunuzu vereceğiz’ dedi. Ancak bugün bakıyoruz ki evlerimizi TOKİ’ye vermişler. Dolayısıyla rant amaçlı kullanacaklar. TOKİ’nin iki göz evleri sayesinde müteahhitlerin zenginliklerine zenginlik katacaklar. Evlerimizi vermemek için sonuna kadar direneceğiz. Asla teslim olmayacağız. ‘Kamu yararı’ diyorlar. Evet biz kamuyuz. 40-50 yıldır çile çeken bizleriz. Dolayısıyla evlerimizi asla teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Evlerini yıktırmayacaklarının altını çizen ve 40 yıldır bulunduğu mahallede yaşayan Fidan Elçi de, komşularıyla olan ilişkilerinin ve mevcut düzenlerini bozmak istemediklerini söyledi. Herkesin kendi yerinde kalmasının doğru olduğunu belirten Elçi, evlerinin yıkılmak istenmesine karşı direneceklerini söyledi.

TEK GÖZ ODASI İÇİN DİRENECEK

Tek göz bir odada 45 yıldır yaşadığını ifade eden Neriman Ağır da, “Buraları yıkmak istiyorlar. Tek göz oda bir evimiz var. Onu da bırakıp gitmeyiz. Elimizden geldiği kadar direniriz. Burayı vermemek için her şeyi yaparız. Bizi öldürür öyle alır evimizi” diye konuştu.

‘RANT VAR DİRENECEĞİZ’

Yeşil olan her yerin yönetenlerin hedefi olduğunu dile getiren 35 yıllık mahalle sakini Cevriye Demirer, “Seçim zamanı geldiğinde bizi hatırlıyorlar seçimden sonra niye kimse uğramıyor” diye sorarken, mahalle sakini Erhun Kılıç ise, yaşananları “Neden devrediliyor? Çünkü rant var. Türkiye de insana, insan değeri veren var mı? İnsanı, insan olarak gören var mı? Yönetenler insan olarak görseydi bize bu zulmü yapmazdı. Gelmeleri durumunda sonuna kadar direneceğiz” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER