Yıkıntılar içinde yaşayan Suriyelilere 234 TL elektrik faturası

Ülkelerindeki savaştan kaynaklı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan ve sürekli koz olarak kullanılan Suriyeli mültecilerin maruz bırakıldıkları tablo Suriye’yi aratmıyor. Yiyecek yemek dahi bulmakta zorluk çeken Suriyelilere, 200-300 TL arası elektrik ve su faturası kesiliyor.

Suriye’de 5 yılı aşkındır süren savaştan kaynaklı birçok ülkeye göç etmek zorunda kalan mültecilerin çoğunluğu özelikle de Türkiye’ye göç etti. Türk yetkililer mültecileri her fırsatta Avrupa Birliği’ne (AB) karşı koz olarak kullanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın Suriyeli mülteciler için AB’ye karşı kullandığı “Bana bak, ileri giderseniz sınır kapılarını açarız” söylemleri hala hafızalardaki yerini koruyor. Suriyeli mültecilerin Türkiye’de yaşadıkları ise Suriye’yi aratmıyor.

234 TL ELEKTİRİK FATURASI

Türkiye’de her türlü ayrımcılığa maruz kalan Suriyeli mültecilerin yaşadıkları zorluklar her gün ayrı bir olay ile gözler önüne seriliyor. Bunların en net ve trajik olanları ise Alan Kurdi bebeğin kıyıya vuran cansız bedeni ile Sakarya’da 9 aylık hamile Emani El Rahmin’nin cinsel saldırıya maruz bırakıldıktan sonra çocuğuyla birlikte vahşice öldürülmesi oldu. Suriyeli mülteciler, devletin kendilerine yardım etmediğini hatta Suriyeli olmalarından kaynaklı elektrik ve su faturalarının 234 TL civarında geldiğini söyledi.

Savaşın başladığı ilk yılda Suriye’nin Halep kentinden Diyarbakır’ın bağlar ilçesine göç etmek zorunda kalan Rifia Berçi, 2 odalı döküntüler içerisindeki bomboş bir evde engelli eşi ve 4 çocuğuyla yaşama tutunuyor. Kapı ve pencerelerin kırık olduğu evde yaşayan Berçi’nin en büyük çocuğu 13 yaşındaki Cemal, sokakları karış karış gezerek ayakkabı boyacılığı yapıp günlük kazandığı 5 TL ile evin geçimini sağlıyor.

‘DEVLET YARDIM ETMİYOR’

Bomboş ve bozuk olan buzdolabında yiyecek bir lokma ekmekleri dahi olmayan Berçi, yaşamlarının Suriye’dekinden farksız olmadığını belirtti. Berçi, kendisinin de çalışmak istediğini ancak Suriyeli ve kadın olmasından kaynaklı kendisine iş verilmediğini ifade ederek, 5 yıl boyunca devletin kendisine hiçbir şekilde yardım etmediğini söyledi. Suriyeli olmalarından kaynaklı elektrik ve su faturalarının 200-300 arası geldiğini sözlerine ekleyen Berçi, yaşadıkları yoksulluğu “Biz Suriyeli göçmeniz. Eşim dilsiz. Elektrik parası çok gelmiş. Paramız yok bize yardım edin” diyerek özetledi.

‘SAVAŞTAN KAÇTIK AMA AYNI KOŞULLARI YAŞIYORUZ’

Zor durumda yaşadıklarını ve evde çalışan kimsenin olmadığını vurgulayan Berçi, şöyle dedi: “Savaştan kaçtık burada aynı koşulları yaşıyoruz. Yardım edecek kimsemiz yok. Biz de bu durumu yaşamak istemiyoruz. Ama elimizden bir şey gelmiyor.” Berçi’nin dilsiz eşinin evde yaşadıkları duruma ağlaması ve yardım beklemesi ise mültecilerin burada yaşadıkları acıları anımsattı.

‘SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ’

Halep’ten 3 yıl önce göç eden Cihan Ali de, 3 çocuğu ve gözleri görmeyen bakıma muhtaç 96 yaşındaki annesi ile Bağlar’da oturuyor. Ali, burada kötü koşullarda yaşama tutunduklarını söyleyerek, savaşın bir an önce ülkelerinden bitmesini ümit etti. Halktan başka kimsenin kedilerine yardım etmediğini ifade eden Ali, kampa gitmelerinin istendiğini söyledi. Kampa gitmek istemediklerini kaydeden Ali, “Kamplar rezilliktir. Kamptaki akrabalarımız oranın çok kötü olduğunu söylüyor. O yüzden gitmek istemiyoruz. Tek isteğim ülkeme dönmek” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER