Mersin’de ormanlık alan imara açıldı

Mersin’de 209 dönümlük alan “Orman vasfı yok” denilerek imara açıldı. Duruma tepki gösteren yurttaşlar, ormanlık alanın korunmasını istedi.

Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Esenbağlar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 209 dönümlük ormanlık alan “Orman vasfı yok” denilerek Mezitli Belediyesi tarafından imara açıldı. Mülkiyeti Orman Su İşleri Bakanlığı’na ait olan 209 dönümlük alanda sera ve zeytin ağaçları bulunuyor. Belediye, alanda eğitim kampüsü ve bilim sanat merkezi gibi yapılar inşa etmek istiyor. Alanın imara açılmasına tepki gösteren mahalle sakinleri ile Mersin Doğa ve Çevreciler Derneği (MER-ÇED) üyeleri, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde toplantı yaptı.

‘ORMAN BÖLGENİN AKCİĞERİ’

Toplantıda konuşan mahalle sakinlerinden Osman Göçmen, yapılan gözlem sonucu söz konusu 209 dönümlük arazinin yüzde 10’luk kısmının orman vasfının yitirmiş olduğu ve geriye kalan tüm arazinin ise orman arazisi olduğunu tespit ettiklerini söyledi. İmara açılan ormanlık alanda zeytincilik ve seracılık yapıldığını söyleyen Göçmen, buradaki tarımın bölge halkının başlıca geçim kaynağı olduğunu aktardı. Göçmen,“Orman alanı bölgenin akciğeridir” dedi.

Eğitim ve bilime karşı olmadıklarını fakat alanın “Orman vasfı yok” denilerek imara açılmasına ve zeytinliklerin kesilmesine karşı olduklarını belirten Göçmen, şöyle dedi: “Bölgenin imara açılarak zeytinliklerin kesilmesine, bölgede geçimini bu arazide sağlayan yurttaşlar olarak bölgenin betonlaşmasına karşıyız. Mevcut yeşil ve tarım alanlarının korunmasını ve yapılan bu projeden yurttaşların zarar görmesini istemiyoruz.”

Mahalle sakinlerinden Hasan Hüseyin Zopalı da, yıllarca bölgede yaşadığını ve bugüne kadar hiçbir devlet yetkililerinden yardım alamadıklarını aktardı. Devlet yetkililerine seslenen Zopalı, “Sorarım size bir yurttaşın ekmeğini elinden alırsanız, içme suyunu elinden alırsanız, evini de yıkarsanız bu kişi artık ne yapar nereye sığınır? Bugüne kadar kimselerden yardım görmedik” diye belirtti.

MERÇED Başkanı Sebahat Aslan ise, bölge halkının yaşadığı sıkıntı ve doğa için mücadele edeceklerini söyledi.

EN SON EKLENENLER