‘OHAL Komisyonu’ çalışma esasları yayımlandı

‘OHAL Komisyonu’ Çalışma Esasları Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Başbakanlık tarafından açıklanacak tarihten itibaren 60 gün boyunca valilik ve ilgili kurumlara başvuru yapılabilecek.

Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, çalışma esasları tebliği Resmi Gazetede yayımlandı. Yayımlanan çalışma esaslarında, komisyonun görevleri, başvuru süresi, kimlerin başvuracağı ve başvuru biçimine ilişkin bilgelere yer verildi.

KOMİSYONUN GÖREVLERİ

Tebliğde komisyonun görev kapsamları, “Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi. Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi. Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması. Emekli personelin rütbelerinin alınması. Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de Komisyonun görev alanındadır. Bu maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz” olarak belirlendi.

KURUM YETKİLİLERİ DIŞINDA BAŞVURU ALINMAYACAK

Komisyona, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler ile öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbesi alınan emekli personel şahsen, kanuni temsilcisi veya vekili aracılığıyla başvuru yapabilecek. Yine KHK’ler ile kapatılan kurum ve kuruluşlar adına kurumun kapatılma tarihinde yetkili olan kişiler başvuru yapabilecek iken yetkili olmayan üyelerin başvurusu kabul edilmeyecek. Başvuru yapacak kişinin başvuru süresi başlamadan önce yaşamını yitirmesi durumunda mirasçının, mirasçılık belgesini ibraz ederek ölüm tarihinden itibaren 60 gün içinde başvurması gerekiyor.

BAŞVURU SÜRESİ 60 GÜN OLARAK BELİRLENDİ

Tebliğde başvuru süresi de, başvuruların alınmaya başlanmasından itibaren 60 gün olarak belirlendi. Komisyonun başvuruları almaya başlayacağı tarih, Başbakanlık tarafından ilan edilecek.

TUTUKLULAR CEZAEVİ MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURABİLECEK

Başvurular, https://ohalkomisyonu. basbakanlik.gov.tr internet sitesinde yer alan başvuru formlarının doldurularak, imzalanmasıyla Valiliklere, kişi tutuklu ise ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin müdürlüklerine başvuru yapılacak.

EN SON EKLENENLER