Şehbal Şenyurt: Korku politikaları yayılmaya çalışılıyor

Bodrum’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ekolojist-yönetmen Şehbal Şenyurt Arınlı, insan hakları ve yaşam savunucularının “tehlikeli unsurlar” olarak gösterilerek, korku politikalarının yayılmaya çalışıldığını belirtti. Şenyurt, “Nefes alınacak alan bırakmamaya çalışılıyor ama buna karşı da her zaman bir alan bulunur” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Ekoloji Komisyonu üyesi yaşam hakkı savunucusu ve yönetmen Şehbal Şenyurt Arınlı, Muğla’nın Bodrum ilçesinde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Türkiye’nin ilk kadın kameramanı olarak bilinen ekolojist-yönetmen Şenyurt, Mersin’de katıldığı bir kadın toplantısında yapmış olduğu konuşma nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınarak, “Örgüt üyesi olma” ve “Örgüt propagandası yapma” suçlamalarına maruz kaldı.

Gözaltına sürecini değerlendiren Şenyurt, Türkiye’de artık hiç kimsenin güvende olmadığını belirterek, “Türkiye’nin genel bürokratik halleri içinde bir durum yaşadık” dedi.

‘KORKU POLİTİKALARI YAYILMAYA ÇALIŞILIYOR’

2012 yılında yapmış olduğu konuşmalar, katıldığı toplantılar ile kadın ve insan haklarına dair yürüttüğü çalışmaların bambaşka amaçlar için yorumlanıp illegalize edilmeye çalışıldığını söyledi. Son günlerde sıradan yurttaşlardan siyasetçilere ve insan hakları savunucularına dek benzer gerekçelerle gözaltı ve tutuklama operasyonlarının gerçekleştirildiğini anımsatan Şenyurt, “Aslında bütün bunlar bir bütünün parçaları. Yani peşi sıra anti demokratik uygulamalar giderek yükseltilmeye çalışılıyor. Bütün insan hakları savunucuları, yaşam savunucuları ‘tehlikeli unsurlar’ olarak gösterilmek isteniyor. Operasyonlarla tekrar ve tekrar gözden geçiriliyormuş gibi korku politikaları yayılmaya çalışılıyor.”

‘HER ZAMAN NEFES ALINACAK ALAN BULUNUR’

Yaşananların 7 Haziran sonrası başlatılan anti demokratik uygulamaların bir parçası olduğunu vurgulayan Şenyurt, şöyle dedi: “Bunlar olacak. Ama bunlara rağmen insan hakları savunucuları da insan haklarını savunmaya devam edecek. Elbette ki; daha iyi bir Türkiye, daha yaşanılabilir bir ülke için mücadele de sürecek. Yani belli ki anti demokratik uygulamalarla bilerek meseleyi daha da derinleştirmeye çalışıyorlar. Nefes alınacak alan bırakmamaya çalışılıyor ama buna karşı da her zaman bir alan bulunur.”

‘YARGISIZ İNFAZ EN TEPEDEN BAŞLAR’

Büyükada’da 5 Temmuz’da toplantı halinde oldukları sırada gözaltına alınan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeymuh Özbekli, Peter Steudtner, Necat Taştan ve İlknur Üstün’ü hatırlatan Şenyurt, operasyonun insan hakları savunucularına karşı başlatılan topyekun saldırının bir parçası olduğunu söyledi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 zirvesi sonrası insan hakları savunucularının gözaltına alınmasına dair soruya verdiği “Acaba Büyükada’daki bir otelde niçin toplanmışlardı? 15 Temmuz’un devamı niteliğinde bir toplantı için bir araya gelmişlerdi” yanıtı hatırlattı. Şenyurt, “Bu çok kabul edilebilir bir açıklama değil. Sonuçta ‘yargısız infaz en tepede başlar’ deyiminin temel örneği olabilir bu. Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde dayatılan anti demokratik yaşamın tezahürüdür bu açıklama. Ortadaki tablo doğanın bütününün talanı, insanın bütününün talanı içinde insan hakları savunucuları da bir bütün olarak mücadele ediyorlar. Ve bir bütün olarak da hedef alınıyorlar. Umuyoruz ki hep beraber daha demokratik ve özgür bir ülkede yaşayabiliriz” diye konuştu.

ŞEHBAL ŞENYURT ARINLI KİMDİR?

Kendisini enternasyonalist bir dünya vatandaşı olarak tanımlayan Şenyurt, 1962 Giresun doğumlu olup, 80’li yıllarda çeşitli gazete ve bazı sanat dergilerinde muhabirlik yaptı. Filistin halkıyla dayanışma amaçlı pek çok çalışmaya katılan Şenyurt, gazeteci ve belgesel yönetmeni olarak insan hakları mücadelesi yürüttü. Azınlık hakları, Kürt halkının özgürlük mücadelesi, kadın dayanışması ve ekolojik yaşamın korunması konularında çalışmalara imza atan Şenyurt, aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın kameramanı. Çok sayıda belgesele imza atan Şenyurt, DTK Ekoloji Komisyonu üyesi olarak uzun yıllar faaliyet yürütürken, 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin Muğla milletvekili adaylarındandı.

EN SON EKLENENLER