Doğa katliamına son verin!

Kürdistan’da son 9 yılda 4 bin 849 hektar ormanlık alan kül olurken, en son Licê’de ‘Bu dağları yakacağız’ diyen askerler, yeni bir doğa katliamının işaretini verdi. Ekolojistler, doğaya zarar verecek askeri operasyonların durdurulmasını istedi

Batı’da iktidar destekli sermaye grupları imar uğruna, Kürdistan’da ise askeri operasyon ve “güvenlik” gerekçesiyle binlerce hektarlık ormanlık alan kül oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Kürdistan’da 2007 ile 2016 yılları arasında meydana gelen bin 72 yangında 4 bin 849 hektar alan tahrip edildi. Yine aynı verilere göre, yalnızca 2016 yılında Kürdistan’da insan eliyle 249 yangın meydana gelirken, bu yangınlarda bin 500 hektarın üzerinde alan kül oldu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yangınların çıkış nedenlerine ilişkin yaptığı açıklamalarda PKK’yi suçlarken, yangınların özellikle uçak ve helikopterlerden atılan bombalar nedeniyle çıktığı biliniyor. Yine “güvenlik” ve PKK’nin hareket alanını engellemek için yüzlerce hektar ormanın bizzat askerlerce ateşe verildiği aralıklarla medyaya yansıyor. En son onbinlerce asker, polis ve korucunun katılımıyla uzun bir süredir askeri operasyonun yürütüldüğü Amed’in Licê ilçesinde köylüler, “Ekinlerinizi çabuk kaldırın, bu dağların hepsini ateşe vereceğiz” diye uyarıldı. Askerlerin sözlerini “yeni bir doğa katliamı” olarak değerlendiren ekolojistler, askerlerin durdurulmasını istedi.

Halk göçe zorlanıyor

Ekolojist Sergen Sucu, hem Kürdistan’da hem de Türkiye’nin batısındaki orman yangınlarının hepsinin politik nedenli yangınlar olduğunu belirtti. Kürdistan’daki yangınları savaş sermayesini destekleyen yangınlar olduğunu vurgulayan Sucu, batıdaki yangınların ise sermayeyi destekleyici yangınlar olduğunu söyledi. Kürdistan’da 1990’lı yıllarda da ormanların ve köylerin yakıldığını, bununla birlikte de bir göç ortaya çıktığını hatırlatan Sucu, devletin yalnızca ormanlık alanı değil ekim alanlarını da yaktığına dikkat çekti. Ekoloji Derneği Yöneticisi Necdet Sezgin de, dünyada yaşanan tüm savaşların insanların can kaybının yanı sıra ekolojik yaşamı da kötü etkilediğini belirterek, Ortadoğu’nun tümünde yıllardır yaşanan savaşın ciddi ekolojik tahribata da sebep olduğunu söyledi.

AMED/dihaber

EN SON EKLENENLER