‘Esnek çalışma’ kadınları eve gönderiyor

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, “uzaktan ve esnek çalışma yönetmeliğine” dair düzenlemenin eylül-ekim ayları arasında çıkarılacağını belirtti. Düzenlemenin en çok kadınları etkileyeceği öngörülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hafta sonu NTV’de yaptığı açıklamada, uzaktan ve esnek çalışmaya ilişkin hazırladıkları yönetmeliği bir ay içerisine yayınlayacaklarını, eylül-ekim aylarında da bunu destekleyen yasal düzenlemeleri çıkaracaklarını duyurdu.

Sendikaların, işçileri örgütsüzleştireceği, güvencesizliğe ve kuralsızlığa mahkûm edeceği gerekçesi ile karşı çıktığı esnek çalışma modellerini yere göğe sığdıramayan Müezzinoğlu, “Esasında bizim sendikalarımız bu anlamda biraz tutucu davranıyor, burada bir zorluğumuz var. Ama 21’inci yüzyılın çalışma hayatında artık uzaktan çalışma, 24 saatin dinamiklerine uygun çalışma, belirli kalıpların içinde kalarak değil, tam aksine 360 derece dönebilen, buralardaki çalışanların haklarını koruyabilen yapı” dedi.

Kayıt dışılık artacak

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, BirGün’e yaptığı açıklamada, teleçalışma/uzaktan çalışma gibi esnek çalışma modellerine kesinlikle karşı olduklarını vurguladı. Bu çalışma modellerinin yaygınlaştırılmasının öncelikle kadınları vuracağını belirten Beko, şunları kaydetti:

“Kadınlar zaten güvenceli, tam zamanlı işlerde sendikalı şekilde çalışma hakkından yoksun bırakılırken, esnek ve uzaktan çalışma, kadınları iyice evlerine hapsedecek. Kadın hem evde çocuk bakacak, hem dışarıdan kendisine verilen işleri yapacak hem de ev işlerini yapacak, bu şekilde yoğun bir sömürüye maruz kalacak. Üstelik emeklilik, bu şekilde çalıştırılan kadınlar için hayal olacak. Kayıt dışı çalışma ve kuralsızlık artacak. Bu sistem Bakan’ın iddia ettiği gibi modern zamanın gereği değil, aksine çağdışı bir sistemdir. Hedeflenen, kadınların istihdama katılımı ise, yapılması gereken onları eve kapatmak değil, mahallelerde ve işyerlerinde ücretsiz, ulaşılabilir, kaliteli kreş hizmeti sağlayarak, çocuk bakım yükünü kadınların sırtından almaktır.”

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER