Köylülerden JES baskını: DURDURUN

Tarım arazilerinin ve zeytinliklerin bulunduğu arazinin yakınında yapılan JES sahasını basan Gülpınar köylüleri, ‘Zeytinlikler içinde sondaja hayır’ sloganları atarak, çalışmaları durdurdu

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde köylüler, jeotermal sondaj sahasını bastı. Jeotermal enerji santrallerinin zeytinliklere zarar vereceğini vurgulayan Gülpınar sakinleri, köyün yakınındaki jeotermal sondaj sahasına giderek, görevlilerin çalışmaya son verip bölgeyi terk etmelerini istedi. Tartışmaların yaşandığı eylemde köylüler, ‘Zeytinlikler içinde sondaja hayır’ sloganları attı. Çalışmaların hem zeytinliklerine hem de tarım arazilerine zarar verdiğini dile getiren köylüler, çalışmayı yürüten Pınarkale Enerji şirketi adına Safir Sondaj Hizmetleri adlı firmanın yetkilileriyle görüşmek istedi. Bu sırada yaşanan tartışmaların üzerine, eylem alanına jandarma geldi. Daha sonra şirket yetkilisi Ahmet Erdilli, sondaj alanına geldi. Köylüler, daha önce sondaj çalışmasının durdurulacağı vaadinde bulunan Erdilli’ye tepki gösterdi. Çalışmayı hemen durdurup, bölgeyi terketmelerini istedi. Köylülerin tepkisi üzerine Erdilli, bir araca binerek sahayı terk etti. Köylüler ise, protesto boyunca, “Zeytinlikler içinde sondaj istemiyoruz” sloganları attı.

Zeytinlik Kanunu’na aykırı!

Gülpınar köyünde yaşayan ve eyleme katılan 77 yaşındaki Hatice Şinas, şirketin sondaj yaparak hayatlarıyla oynadığını ve kendilerini zehirlediğini söyledi. Şinas, “77 yaşındayım. Daha yaşamaya ömrüm var mı bilmiyorum. Ama çocuklarımıza, torunlarımıza yazık değil mi? Zaten sadece zeytinden ve yağından gelirimiz var. O da gittikten sonra ne yapacağız biz? Jeotermal yapıyorlar, köyce istemiyoruz. Çünkü o zehir. Senelerdir zeytin yok, zeytinliklerimiz kuruyor” dedi. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Başkanı Can Sayıner da, sondajın zeytinliklerin içinde yapıldığını ve Zeytin Kanunu’na göre bunun da suç olduğunu söyledi. Şirketin Valilikten aldığı, ‘ÇED gerekli değildir’ raporuna dayanarak, çalışmaları başlattığını vurgulayan Sayıner, “Hiçbir çevre ve emniyet tedbiri alınmamış. Etrafta görüldüğü gibi çalışan iş makineleri, zeytinliklere zarar veriyor. İşçiler için de hiçbir tedbir alınmamış. Köyde hayvancılık da yapılıyor. Ama burada açılan kuyulara yönelik hiçbir uyarı ve bilgilendirme tabelası da yok. Her an tehlike arz etmektedir. Ayrıca hemen yakınımızda Apollon Smintheus Tapınağı vardır. Antik dönemden kalma yapıya da zarar vereceği düşünülmektedir. Ayrıca buradan bırakılan atıklar, köyün içme suyuna da karışacaktır. O yüzden tamamen kanunsuz olan bu sondaj çalışmasını Gülpınarlılar olarak, istemiyoruz. Halkımız ile birlikte bu kanunsuz çalışmayı durdurmakta kararlıyız” dedi.

ÇANAKKALE/DHA

EN SON EKLENENLER