Sendika eşbaşkanları şimdi tarlada

Hakkari’de sebze ve meyve ektikleri tarlada çapa sallayan KHK ile ihraç edilen SES Şube Eşbaşkanı Musa Bor ve BES Şube Eşbaşkanı Cemal Balıkesir, “Üretmeyen insan ölü insandır” diyor.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen binlerce emekçiden, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hakkari Şube Eşbaşkanı Musa Bor ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) Hakkari Şube Eşbaşkanı Cemal Balıkesir, hem sendika çalışmalarını yürütüyor hem de ektikleri tarlada çapa sallıyor. Maydanoz, tere otu, soğan, turp, brokoli, havuç, marul, nane, patates, mısır, fasulye, salatalık, karpuz, kabak, domates, biber, patlıcan ve kavun ektikleri tarlada günün belirli saatlerinde çalışan 2 emekçi, “Üretmeyen insan ölü insandır” diyor.

‘ALTERNATİF YARATMAK ZORUNDAYIZ’

Karşıyaka mahallesinde bulunan tarlaya ektikleri meyve ve sebze tohumları ürün verme aşamasına gelen emekçilerden Musa Bor, 27 yıl Hakkari Devlet Hastanesi’nde çalıştığını paylaşıyor. 22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan KHK ile ihraç edilen Bor, yaşamın her şeye rağmen devam ettiğine vurgu yaparak, “Yaşamak için kendimize yeni bir alternatif bulduk. İşten atıldıktan sonra bölgede bir çok insan gibi biz de çiftçiliğe” diyor.

‘YALNIZ KALMADIK’

Bölgede ihraç edilenlerin batıdakilere göre daha şanslı olduğunu söyleyen Bor, “Çünkü batıda işten atılanlar daha zor süreçler bekliyordu. Oradakiler işten atıldıktan sonra kiralık kaldıkları evlerinden atıldılar. Sokakta yürüyemez, alışveriş yapamayacak duruma geldiler ancak halkımız bizlere sahip çıktı. Maddi manevi yalnız kalmadık” diye belirtiyor.

HALA EŞBAŞKAN

Sendikal çalışmalarını da ara vermeden sürdürdüğünü belirten Bor, “Ben şu anda bile SES Hakkari Şube Eşbaşkanlığı’nı sürdürüyorum. Çiftçiliğimizin yanında sendikal çalışmalarımıza da devem ediyoruz” ifadesinde bulundu.

‘ATALARIMIZ GİBİ TOPRAĞA DÖNDÜK’

Cemal Balıkesir ise ektikleri tarlanın yıllarca piknik alanı olarak boş kaldığını dile getiriyor. 10 yıl boyunca memur olarak çalışan Balıkesir, “Memuriyet hayatında sabah 8 akşam 5 çalışıyorduk. Hakkari Defterdarlığı’nda 10 yıl memurluk yaptım. Görev yaptığım süre içerisinde BES Şube Başkanlığı’nı yürütüyordum. Rutin bir iş yaşamından ayrıldıktan sonra ‘Üretmeyen insan ölü insandır’ diyerek yeni üretim yolları aradık ve atalarımızın yıllarca yaşadığı gibi yaşamaya, yani üretime, ekolojiye, çiftçiliğe dönmeye karar verdik. Şimdi yaşama yeniden sarıldık” ifadesinde bulunuyor.

‘KORKUMUZ YEŞEREN FİDELERLE MUTLULUĞA DÖNÜŞTÜ’

İlk başlarken tereddütlerinin olduğunu ancak zaman içinde bu durumun değiştiğini dile getiren Balıkesir, “İlk başlarda çok heyecanlıydık ve bazen korkuyorduk. Çünkü elimize ilk defa çapa alıp tarlaya indik. Ama şimdi ektiğimiz tohumların fideye dönüştüğünü görmek ve meyvesini gözlerimizle görmek bu korkularımızı mutlu bir heyecana dönüştürdü. Yılarca memuriyet hayatında masa başında çalıştık ve üretimden gerçekten kopmuştuk” diyor.

EN SON EKLENENLER