İyileştirme değil; yağmalama!

İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden Ballıkuyu, ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yok ediliyor. Yıkımın başlatıldığı semti terk etmemekte kararlı olan yurttaşlar, Ballıkuyu’nun ranta kurban edildiğini belirterek, ‘Burada halkların oluşturduğu tarih de yok olacak’ dedi

İktidarın Kürdistan’da savaşı bahane ederek, Türkiye’de ise; sermayeye peşkeş çekmek için ‘kentsel dönüşüm’ adı altında yürüttüğü kıyımlar, son hız devam ediyor. İzmir’de Kürt, Roman, Arap ve Yunan göçmenlerin asırlardır bir arada yaşadığı halklar mozaiği Konak ilçesine bağlı Ballıkuyu semti, İzmir Büyükşehir ve Konak belediyeleri tarafından “kentsel dönüşüm” adı altında yok ediliyor. Ballıkuyu’da yapılmak istenen proje kapsamında, 48 hektarlık alanda 35 ile 145 metrekare arasında değişen 9 farklı daire tipi tasarlanıyor. Ballıkuyu’da 3 bin 396 yapı ve 6 bin 196 bağımsız birimi kapsayan 7 bin 139 dosyanın hazırlandığı projede, sosyal donatı alanları, çocuk oyun alanı, park ve yeraltı otoparkları yer alıyor. Bir aydır yıkımın başladığı Ballıkuyu’da evlerin bir kısmı yıkılırken, bir kısmı da zorla boşaltılmak isteniyor. Ballıkuyu halkının tüm tepkisine rağmen sürdürülen yıkıma karşı, mahalle sakinleri mücadele ve dayanışma bekliyor.

‘Ranta kurban ediliyoruz’

Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinden 10 yıl önce Ballıkuyu’ya göç eden İlhan Akman, Ballıkuyu sakinlerinin evlerini terk etmek istememesine rağmen, mecbur bırakıldıklarını söyledi. Şu an nereye gideceklerini bilmediklerini kaydeden Akman, “Acele kamulaştırma adı altında tekrardan bir yıkıma ve göçe maruz bırakılıyoruz. Halkta itiraz edenler oluyor fakat bir sonuç bulamıyor. Çoğu mahkemeye başvurdu ama sonuçsuz kaldı. İstediğin kadar itiraz et, devlet yapacağını yapıyor” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “kentsel iyileştirme” yaptığını savunduğunu belirten Akman, “Ballıkuyu’da iyileştirme gibi bir durum söz konusu değil. ‘İyileştirme’ adı altında Ballıkuyu, ranta kurban ediliyor. 67 yıldır Ballıkuyu’da ikamet eden Yunan göçmen Mevruke Küçük de, evlerinin zorla kamulaştırılmak istendiğini ifade ederek, “Üç kuruşa 5 köfte almak istiyorlar. Evimin duvarları para yapmıyor, arsası yapıyor. Bunu bütün müteahhitler söylüyor. Evimi vermek istemediğimden kaynaklı, belediye bana dava açtı. Anlaşmaya yanaşmadım yanaşmam da. Evimi vermemek için direneceğim” dedi.

İZMİR

EN SON EKLENENLER