Ulusal Birlik Çalıştayı: Halk birliğini sağladı sıra biz partilerde

KNK öncülüğünde uzun süredir çalışmaları devam eden Ulusal Birlik Çalıştayı, Süleymaniye’de 4 parçadan 350 delegenin katılımıyla başladı. Partiler adına yapılan konuşmalarda ulusal birliğin önemine dikkat çekilerek, birliğin sağlanması durumunda Kürt halkının büyük kazanacağı vurgulandı.

Dört parçadan siyasi parti, toplumsal kesimler, aydın, yazar, akademisyen ve kanaat önderlerinin katıldığı Kürt Ulusal Birliği Çalıştayı Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde Talary Huner Salonu’nda başladı. Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) yaklaşık bir aylık yoğun görüşme trafiğinin ardından yapılması kararlaştırılan çalıştay 2 gün sürecek. Çalıştayda, 60’ın üzerinde siyasi parti temsilcisi ile aydın, yazar, akademisyen, gazeteci ve kanaat önderlerinden oluşan 350 isim yer alıyor.

Onlarca basın mensubu tarafından takip edilen çalıştayın protokolü dört parçadan özel konuk olarak katılan, çocuklarını mücadelede yitiren dört anneden oluşuyor. Katılımcıların 10-15 dakikalık sunumlar yapması bekleniyor.

Çalıştaya katılan bazı partiler şunları: Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Goran (Değişim) Hareketi, Komela İslami Partisi, Yekgirtû İslami Partisi, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Rojhilat (Doğu Kürdistan) Komala’sının 3 kolu, Doğu Kürdistan Demokratik Toplum Kongresi (KODAR), Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) de aralarında olduğu 60’tan fazla siyasi parti.

Çalıştayda ilk olarak divan seçimi yapıldı. KNK üyeleri Adem uzun, Perwin Eziz, Ebdul Kerim Omer, Dr. Faruq Cemil ve Beritan Mistefa’dan oluşan divan seçimin ardından KNK Eş Başkan Yardımcısı Tahir Kemalizade kısa bir selamla konuşması yaparak, çalıştay öncesi yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi.

KEMALİZADE: BİRLİK SAĞLARSAK HALKIN BEKLENTİSİNE CEVAP OLURUZ

Kemalizade, “Bir ayı aşkın süredir Kürdistan’ın dört parçasındaki örgüt ve temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Eleştirileri, önerileri vardı. Görüştüğümüz tüm kesimlerden olumlu tepkiler aldık” dedi. Görüşmelerde Kürtlerin içerisinden geçtiği hassas süreci de tartıştıklarını belirten Kemalizade, “Dünya bizleri izliyor. Bu süreçte aktör olmazsak faktör oluruz” diye konuştu.

Çalıştayda, 350’den fazla delegenin hazır bulunduğunu da hatırlatan Kemalizade, “Kürt halkının temsilcileri olarak burada bulunuyoruz. Tüm Kürdistan halkının gözleri üzerimizdedir. Birlikte çalışır, birlik sağlarsak halkın beklentisine cevap olabiliriz. Bugün her zamankinden güçlüyüz. Gerilla, permerge ve savaşçılarımız var. Bu gücü birleştirip çalıştayda ortak bir program çıkarmayı umut ediyorum” şeklinde konuştu. Kemalizade, “Artık aramızdaki çelişkileri bir tarafa bırakarak gücümüzü birleştirmenin zamanıdır. Tarihin bizden beklediği rolü oynayalım” dedi.

KNK: ULUSAL BİRLİK TAYİN EDİCİ BİR İHTİYAÇTIR

Daha sonra Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) mesajı okundu. KNK Eş Genel Başkanı Rebuwar Reşid’in okuduğu mesajda, Kürt halkının başlıca sorununun bugüne kadar ulusal bir platformun olmamasından kaynaklandığı belirtilerek, “KNK, Kürdistan’ın tüm siyasi parti ve güçlerinden bu çalışmaya destek vermelerini işgalcilere karşı durmasını istemektedir. Bizler hep birlikte Kürdistan Ulusal Kongresi’ni, Kürdistan’ın geleceğini ilgilendiren meseleler için ulusal bir platforma dönüştürebiliriz” denildi.

Mesajda ayrıca şunlar kaydedildi: “Şu anda ulusal birlik ve Kürdistan Ulusal Kongresi’ni güçlendirip kapsamlı hale getirmek kader tayin edici bir ihtiyaçtır. Bizler demokratik, çok yönlü, evrensel ve ilerici bir özellik kazanmak zorundayız. Ülkemiz Kürdistan farklılıklarıyla Kürdistan’dır. Bu ülke Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Êzidî, Yarsan, Kakeî, Zerdeştî ile diğer etnik ve dini topluluklarında ülkesi olmalıdır. Sömürgeci sisteme karşı toplum demokratik ve özgürlükçü bir zemin üzerinden geliştirilmelidir. Bu özellikler ulusal birliğin üzerinde gelişeceği esas sütunlardır. Bütün siyasi partilerin önünde duran temel görevlerdi. Bu dünyaya gerçekçi bir bakıştır. Kürdistan halkının sömürgeci sistemden kurtularak özgürlüğünü elde etme hayali ve isteği hayalperestlik değildir. Bu istek Kürt halkının insanlık kervanına katılmasına imkan sunmaktadır.

‘ULUSAL BİRLİK ULUSAL HAZİNE GİBİDİR’

Ulusal birlik sorunları yamamak ve bazı siyasi taraflar arasında anlaşma yapmak anlamına gelmiyor. Yine Kürdistan’ın zenginliğini paylaşmak ve iktidarı elde etmek anlamına da gelmiyor. Ulusal birlik bir aile ve aşireti güçlendirmek değildir. Ulusal birliği ekonomik, toplumsal, ahlaki ve günlük yaşamla ilişkisi olan bir siyasi dal olarak görüyoruz. Kürdistan Ulusal Kongresi için ulusal birlik ulusal bir hazine gibidir. Kürdistan’ın zenginliğinin belirlenmesi demektir. Bu da tüm yurttaşların yasal olarak eşit haklara ve görevlere sahip olması, adalet ve yasaların egemenliği, iktidardan hesap sorma ve soruşturma, şeffaf ve denetlenebilir bir yönetim sistemi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda yönetim sisteminin formüle edilmesi, yönetimin devredilmesi ve değişmesini ifade etmektedir. En önemlisi de halkın siyasi yönetime katılması, yaşamı ve geleceğinin belirleyen kararların alınmasında halkın egemenliği anlamına gelmektedir.

‘GENÇLER KENDİLERİNİ ADIYOR SİYASİLERİN BUNUN DIŞINDA KALMASI KABUL EDİLEMEZ’

Ulusal birlik bazı parti ve örgütlerin katılmaması nedeniyle ertelenemez. Kendilerini farz kılan kesimlere karşı sesiz kalınamaz. Ulusal birliğe katılan herhangi bir kesim kendisini halkın üzerinde görmemelidir. Biz KNK olarak ulusal birlik için siyasi parti sayısının önemli olmayacağını düşünüyoruz. KNK’nin iyi bir siyasi uygulama olabileceği inancındayız. Aynı zamanda ideolojik programının halka hizmet etme amacında olduğuna kanaatini taşıyoruz. Üyelerinin büyük çoğunluğu toplumsal sorunlara karşı ortak kaygıları paylaşıyor. Bu nedenle Kürdistan’daki bütün siyasi tarafları ulusal birlik tartışmaları ve çalıştayına katılmaya çağırıyoruz. Ulusal birlik çalışmalarına katılmak özgürlük ve demokrasinin önemli şartlarını yerine getirmektir. Kürt halkı bütün bileşenleriyle günden güne birbirine daha fazla yaklaşıyor, ortaklaşmayı sağlıyor. Genç kadın ve erkekler kendilerini mücadeleye adıyor. Siyasi örgütlerin bunun dışında kalması kabul edilemez.

‘DEMOKRATİK KONFEDERAL BİR KÜRDİSTAN İÇİN’

KNK, Kürdistan’ın tüm siyasi parti ve güçlerinden bu çalışmaya destek vermelerini işgalcilere karşı durmasını istemektedir. Bizler hep birlikte Kürdistan Ulusal Kongresi’ni, Kürdistan’ın geleceğini ilgilendiren meseleler için ulusal bir platforma dönüştürebiliriz. Sağlıklı ve huzurlu bir toplum için demokratik hakların, kadın haklarının, sınıfsal hakların, sosyal hizmet hakları elde edilebilir. Bu şekilde Arap, Fars, Türk, Belluci ve diğer komşularımızın da içinde yaşayabileceği demokratik konfederal bir Kürdistan için çalışabiliriz.

Avrupa halklarının devrimleri ve çok sayıda değerli reform, halkların medeni bir şekilde ortak bir yaşamı ve saygıya dayalı bir komşuluğu sağlayabileceğini ispatlamıştır. Biz Kürtler de bunu gerçekleştirebilir ve bunun öncülüğünü yapabiliriz. Çünkü bizler mücadelede bedel sahibiyiz ve büyük kazanımlarımız var.

Ümit ediyoruz ki bu iki günde katılımcıların görüş ve önerileri ışığında, değerli bir sonuç bildirgesini Kürt halkına armağan edebileceğiz.”

YNK: BİZLER BİRİZ DÜŞMANLARIMIZ ULUSAL KİMLİĞİMİZİ HEDEF ALIYOR

Çalıştay daha sonra siyasi parti ve örgütler adına verilen mesajlarla devam etti. Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) adına konuşan Nermîn Osman, Kürt halkının bir yüzyıl daha yakalanamayacağı fırsatların açığa çıktığı günlerden geçildiğini belirterek, “Bizim için birlikten daha değerli bir şey yoktur. Parçalar arası sorunlarımız ve parça içleri sorunlarımızı konuşmamızın yegane yolu diyalogdur. Ama yine de bizim iç sorunlarımız ulusal sorunlarda ortak tutum içerisinde olmayacağımız anlamına gelmemektedir. Oysaki düşmanlarımız bizlere saldırırken ulusal kimliğimizi hedef alıyorlar. Kürdistan’ın her bir parçasının gözü bugün üzerimizdedir. Bizler biriz, amacımız bir, hedeflerimiz bir. Gün geçtikçe haklarımızı kazanma konusunda büyük adımlar atıyoruz. Bunu da gerilla, pêşmerge ve savaşçılarımıza borçluyuz. Onları buradan saygıyla selamlıyoruz. Şehitlerimize minnet ailelerine saygılarımızı belirtiyoruz” dedi.

KJK: PARÇALANMIŞLIKTAN EN FAZLA KADINLAR ZARAR GÖRÜYOR

Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) adına konuşan Besê Erzincan ise, 14 Temmuz Diyarbakır Zindan’ında ölüm orucuna başlayan ve yaşamını yitirenler ile 13 Temmuz’da öldürülen Dr. Abdurrahman Qasımlo’yu anarak sözlerine başladı. Erzincan, “9 Temmuz tarihinde dört parça Kürdistan’dan kadın temsilcilerinin ulusal birliği tartıştığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda ulusal kadın konferansı hazırlıkları için bir komite oluştu. Bu önemli bir kazanımdı. 21’inci yüz yıl kadın yüzyılıdır. Kadınlar, Kürdistan ve Ortadoğu’da değişimin öncülüğünü yapıyor. Kadınlar olarak bu süreçte oynadığımız rolü daha fazla güçlendirmek için örgütlüğümüzü güçlendirmeyi tartıştık” diye konuştu.

“Kürt kadınların verdiği mücadele dünya için bir örnek oluşturuyor. Toplantımızda daha büyük kazanmak için bu mücadeleyi daha ileri bir aşamaya taşırmayı tartıştık. Çünkü parçalanmışlıktan en fazla kadınlar zarar gördü” diyen Erzincan, kadınlar üzerinde devam eden tehlikelere dikkat çekerek, “Ulusal birlik olmadığı için birlerce Êzidî kadını DAİŞ çetelerine esir düştü” dedi.

GORAN: YAŞANANLAR BİRLİĞİ DAYATIYOR

Ardından Goran (Değişim) Hareketi heyeti adına Aras Welî konuştu. Kürt halkının bugün her şeyden çok birliğe ihtiyaç duyduğunu ifade eden Aras Welî, “Kürt evinden ortak bir sesin çıkması bizim birliğimizin olması lazım. Bugün başta Rojava’da yaşanan siyasi ve askeri durum bizden ortak bir ses beklemektedir. Güney Kürdistan’da yaşananlar birliği dayatıyor. Bugün Güney Kürdistan’da bir referandum süreci yaşanmaktadır. Ama bizler referandumun siyasi amaçlar için kullanıldığını görüyoruz. Oysaki bağımsızlık amaç olmalı araç değil. Ümit ediyorum ki Kürdistan’ın genelinde yaşanan sorunlarını çözümü için bu toplantı vesile olur” şeklinde konuştu.

ROJAVA: HALKIMIZ BİRLİĞİNİ SAĞLAMIŞ SIRA BİZ PARTİLERDEDİR

Rojava parti ve örgütleri adına söz alan Asya Ebdullah da, “Rojava devriminin ve DAİŞ faşizmine karşı yürütülen mücadelenin sıcaklığıyla hepinizi selamlıyoruz. Şehitlerin anısına sizleri selamlıyoruz. Kürdistan halkı olarak elde ettiğimiz kazanımları şehitlere borçluyuz” sözleriyle konuşmasına başladı.

Toplumun tüm kesimleri adına çalıştaya katılan delegelerin görevinin ulusal kazanımları koruma yolunu geliştirmek olduğunu kaydeden Ebdullah, “Rojava şehitliklerinde ulusal birlik sağlanmıştır. Bu şehitlikler bizlere bir şey söylüyor. Bize birliğini sağlayın diyen emrediyorlar. Halkımız birliğini sağlamıştır. Sıra biz siyasi parti ve örgütlerdedir. Hepimizin şunu kendimize sormamız lazım: Ulusal birliğimizi sağlamamızı engelleyen nedir? Bugün Kürt halkının üzerindeki tehditler büyüyerek sürmektedir. Bizim kurtarılmış bölgelerimize karşı tehditler, Efrîn’e yönelik tehditler devam etmektedir. Kuzey Kürdistan, Rojhilat ve Güney Kürdistan hiç fark etmeksizin saldırılara karşı ortak bir ruhla mücadele etmeli ve karşı koymalıyız. Bu çalıştayın da ulusal birliğimizi kadim kılma yolunda büyük bir adım olacağı kanaatindeyiz.”

KCK: BÜTÜN SORUMLULUKLARI YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ

Daha sonra Kürdistan Topluluklar Birliği’nin (KCK) çalıştaya gönderdiği mesaj okundu. KCK, Kürt sorunu bütünlüklü olarak çözülmedikçe, parçalarda gerçekleşecek hiçbir çözümün garantisinin olmayacağını paylaşarak, “Ulusal Birlik ve Ulusal Kongre, tarihin ve halkımızın biz siyasi partilere gerçekleştirmemizi emrettikleri bir görevdir. Biz Hareket olarak, Ulusal Birlik ve Ulusal Kongre konusunda üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeye hazırız” diye kaydetti.

Çalıştay konuşmalarla devam ediyor.

EN SON EKLENENLER