KCDP’den, ‘Yargıda Cinsiyetçilik’ raporu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), takipçisi olduğu davaların analizi ile OHAL döneminde kadınların yaşadığı hak ihlallerini konu alan ‘yargıda cinsiyetçilik’ başlıklı bir rapor yayınladı.

KCDP, takipçisi olduğu davalar üzerinden, 2017 yılı ocak-nisan ayları arasında OHAL şartlarında yargıda yaşananları kadın ve çocuk hakları bakımından ‘yargıda cinsiyetçilik’ başlığı altında bir raporda derledi. KCDP, 2017 yılı ocak-nisan ayları arasında, 5 davaya müdahil olarak katılmakla birlikte toplam 88 dava, 105 duruşma takibi gerçekleştirdi. Bunlar içinde 23 dava sonuçlandı. 12 davada indirim uygulanmadı, 11 davada ise indirim ya da serbest bırakma gibi cezasızlığa neden olan kararlar verildi.

Müdahillik kararları etkiledi

Kadın örgütlerinin duruşma takip etmesi ve davaya müdahil olarak katılmasının, yargı sürecini kadınlar lehine etkilediğini dile getiren raporda, “İndirim uygulanan davalarda ise, en sık tekrarlanan cezasızlık gerekçelerini yine ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal indirimi’ oluşturmakta, çocuğa cinsel istismarda bile ‘saygın tutum’ nitelemesiyle iyi hal indirimi uygulanabilmektedir” denildi.

JINHA bir gecede kapatıldı

Şiddetin ve çatışmalı durumların yükseldiği tüm olağanüstü durumlarda olduğu gibi, kadın hak ihlallerinde de artışın yaşandığını ifade edilen raporda, “Bu süreçte KHK’ler ile hiçbir gerekçe gösterilmeden yargı yolu da kapatılarak, 50’yi aşkın kadın örgütü, kadın haber ajansı JINHA bir gecede kapatıldı, kapılarına mühür vuruldu, mal varlıklarına el konuldu” ifadelerine yer verildi.

Erkeklere cezasızlık zırhı!

KCDP, OHAL döneminde koruma tedbirlerinin uygulanmamasına, kadın cinayetlerinde artışa ve nitelik değişikliğine dikkat çekti. Cinsel suçların arttığı ve verilen cezaların azaldığını dile getiren raporda, “Erkeklerin cezasızlık zırhıyla kuşanması kolaylaştırıldı” ifadeleri yer aldı. OHAL sürecinde Aile Bakanlığı ve kamu kurumlarında kadınlar, mülteci kadınlar, çocuklar ile ilgili projelerin durma noktasına geldiği bilgisini veren raporda, OHAL ile birlikte kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların da arttığı ifade edildi.

İSTANBUL/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER