‘Sur kapısını tuttuk, biz de varız’

DAİŞ çetelerinin Şengal’e saldırısı sırasında esir aldığı binlerce Êzidî kadını tuttuğu Rakka’ya yönelik başlatılan ‘Büyük savaş’a katılan Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), Rakka’da mevzilerini almış durumda. YJŞ komutanlarından Deniz Dağ, 6 bine yakın Êzidî kadının, DAİŞ çeteleri tarafından esir alınarak yakıldığını, pazarlarda satıldığını ve cariye olarak kullanıldığını hatırlatarak, “Bu gün içimizde savaşan yoldaşlar da esir alındı; fakat bugün o kadınlar ellerinde silahlarla Rakka merkezde, en ön mevzilerde yerini alarak savaşıyor” dedi.

RojNews’ten Roda Rojbîn’e konuşan Dağ, YJŞ’nin örgütlenme amacını, “Biliyoruz ki 74. fermandan önce genel olarak, Êzidîlik tarihinde kendimizi savunma gücümüz yoktu ve eğitimsizdik. 74. Fermandan sonra Êzidî kadınlar, kendilerini YJŞ oluşumuyla örgütledi. YJŞ, Êzidî kadınlar üzerine nerede bir saldırı olursa olsun tüm kadınların savunmasını yapabilecek ve var olan haklarını savunabilecek” sözleri ile özetlerken, bugün kuruluş amaçları dâhilinde Rakka’da mevzilendiklerini söyledi.

Esir alınan kadınlar bugün mevzide

YJŞ’nin, Êzidî kadınlarının umutlarını yerine getirdiğini ifade eden Dağ, 3 Ağustos 2014 fermanında esir alınan kadınların, bugün kurtuluş gününü beklediğini ve onlara ‘özgürlüklerini tekrar kazandıracak gücün YJŞ’ olduğunu ifade etti. 6 bine yakın Êzidî kadının DAİŞ çeteleri tarafından esir alınarak yakıldığını, pazarlarda satıldığını ve cariye olarak kullanıldığını hatırlatan Dağ, kendi birlikleri içerisinde de tüm bunlara maruz kalan savaşçıların olduğunu söyledi: “Bu gün içimizde olan yoldaşlar da esir alındı; fakat bugün o kadınlar, ellerinde silahlarla Rakka merkezde, en ön mevzilerde yerini alarak savaşıyor.”

Tek bir kadın esir kalmayana dek…

Güçlerinin Rakka şehir merkezinde bulunan Rakka kapısı olan sur kapısını tuttuğunu söyleyen Dağ, kurtarılan Ezidî kadın ve çocukları Sur kapısından güvenli bölgelere geçirdiklerini belirtti. Dağ sözlerine şöyle devam etti: “Tek bir kadın bile esir kalmayana dek, bizler mücadelemizi ve direnişimizi sürdüreceğiz. Her şeyden önce bunu bir görev olarak görüyoruz. Êzîdî kadınlarının güvenliğini, özgürlüklerini ve demokratik bir yaşamı kesinleştirene dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Ve tüm bunlarla birlikte sonuna dek ‘Büyük Savaş’ta yerimizi alacağız.”

RAKKA

EN SON EKLENENLER