19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Demirtaş konusunda ısrarcı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın Yasin Börü ve 3 Hür Dava Partisi üyesinin davası ile birleştirilmesiyle ilgili Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin birleştirmenin aksi yönünde karar vermesi durumunda dosya Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davaya bakan Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 6-8 Ekim Kobanê eylemleri sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü ve 3 Hür Dava Partisi üyesinin davası ile birleştirilmesi amacıyla Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne iki kez talepte bulunmuştu. Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi ise dosyanın birleştirilmesine muvafakat vermedi. 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ise en son dosya hakkında re’sen birleştirme kararı verdi. Mahkeme, karara itiraz için ise Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesini gösterdi. Karara avukatlar tarafından yapılan itiraz üzerine Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi, karar verilmesine yer olmadığını belirti.

Mahkeme kararında “… tutuklu sanık Selahattin Demirtaş müdafi tarafından Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinin 20/06/2017 tarih ve 2017/47 esas sayılı birleştirme kararına itiraz edilmiş ise de ceza yargılaması hukukunda birleştirme kararına karşı başvurulabilecek bir kanun yolu öngörülmediği, ancak esas hakkında karar verdikten sonra merciince incelemeye tabi tutulabileceği kanaatine varılmakla, başvuru konusunda karar verilmesine yer olmadığına” ifadesinde bulundu.

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu kararının ardından dava dosyası bir kez daha Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi ise dava dosyasını Yasin Börü ve 3 HÜDA-PAR üyesinin dosyasının görüldüğü Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderecek. Ankara 2 Ağır Ceza Mahkemesi bir kez daha dosyayı görüşerek, kararını verecek. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin birleştirmenin aksi yönünde karar vermesi durumunda dosya Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidecek.

YASİN BÖRÜ DAVASI

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarının ardından Diyarbakır’da düzenlenen protestolarda Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgüz’ün yaşamını yitirmesine ilişkin açılan ve Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 25 Nisan’da karar açıklanmıştı.

Dava kapsamında yargılanan 41 kişiden 16 kişiye 5’er defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, iki kişiye ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, 15 kişi ile yaşları 18’den küçük olan 6 çocuğa “örgüt propagandası yapmak”, 11 kişiye “konut dokunulmazlığını ihlal etmek”, bir kişiye “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, bir kişiye ise “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” ve “örgüt adına suç işlemek” suçlarından hapis cezası vermişti. Yargılanan Remzi Özşan da, “ölü üzerinden hırsızlık” iddiası ile 12 yıl hapis cezası alırken, Uğur Doğanay’a ise, “ruhsatsız silah taşıdığı” gerekçesi 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti. Dosya kapsamında yargılanan ve haklarında yakalama kararı bulunan Burhan Ay, Ersin Filizer ve İsa Özel’in dosyaları ise dava dosyasından ayrılarak, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2017/500 esas sayılı olarak kayıtlara geçirilmişti.

EN SON EKLENENLER