‘Devlet köylülerin değil Cengiz Holding’in arkasında’

Mazıdağı’nın 400 yıllık geçmişi olan Karataş köyünde maden ve gübre çıkarmak için çalışma yürüten Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından toprakları ellerinden alınmak istenen köylüler, yeniden tapu kadastro çalışması yapılmasını istiyor.

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş köyünü boşaltarak, 2018 yılından itibaren maden ve gübre çıkarmayı planlayan Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. yaklaşık bir ay önce köy halkı ile yaptığı görüşmede bir dönüm tapulu arazi için 4 bin lira teklif etti. Köy halkı ise 1978 yılında Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından usulüne uygun yapılmayan kadastrolama çalışması yüzünden topraklarının üçte birinin tapusuz olduğunu ve Eti Bakır’ın bu mağduriyetten yararlanmaya çalıştığını aktardı. Şirket yetkililerinin kendilerine, “ İşinize gelirse satarsınız. İşinize gelmez ise muhatabımız siz değilsiniz” dediğini söyleyen köy muhtarı Mehmet Hadi Araç, kadastro haritalarının yeniden düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzenlemenin yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

TAPU KADASTRO ÇALIŞANLARI KÖYDEN KAÇTI

Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün 1978 yılında köylerine gelerek arazilerinin tapuları için çalışma yaptığını söyleyen muhtar Araç, “Tapu için yapılan çalışmalar sırasında 3 köy arasında sınır anlaşmazlığı çıktı. Bunun üzerine 3 köyün köylüleri kavgaya tutuştu. Kavga sırasında bizden bir kişi öldü. Bunu gören kadastro çalışanları korkup köyü terk etti. Kadastro çalışanları köyde çalışma yürüten Eti Bank Şirketi’nin yanına gitmiş. Şirket, kadastro çalışanlarına çalışmaları için yer verdi. Ancak tapu ve kadastro çalışmaları yürütülürken ne köylüye ne muhtarlara bilgi verilmemiş. Firma yetkilileri ile kendi keyiflerine göre köyü tapulayıp kadastro haritalarını çıkaran çalışanlar, köy muhtarlarını çağırarak ‘çalışmalarımız bitti tapular hazır’ demişler. Köydeki olaylar alevlenmesin diye muhtarlar çaresiz belgeleri imzalamışlar. Yıllar sonra fark ettik ki köyün sadece 3’te biri kadastrolanmış” sözleriyle şimdiye kadar sürece nasıl gelindiğini anlattı.

‘MUHATAP BULAMIYORUZ’

Muhtar Araç, Eti Bakır Şirketi’nin 2012 yılında köylülere, “Sizi mağdur etmeyeceğiz” sözünü verdiğini; ancak son gelinen noktada yetkililerin kendilerini muhatap almadığını söyledi. Şirketin, yaşadıkları evlere, tarım arazilerine tapulu tapusuz demeden çalışma yapmak istediğini söyleyen Araç, “Biz yıllarca tapularımıza güvenerek yaşadık bu topraklarda. Topraklarımızı işledik, hayvan baktık, ev yaptık. Şimdi bize ‘köyü boşaltın’ diyorlar. Şirket yetkilileri, ‘Muhatabımız devlettir. Biz devletten kiraladık’ diyor. Biz de şaşkınız muhatap bulamıyoruz” dedi.

KÖYLERİNİ TERK ETMEDİLER

Köylerinin 400 yıllık geçmişinin olduğunu ve 1990’lı yıllarında boşaltıldığında dahi köylerini terk etmediklerini belirten Araç, “Biz bu topraklara kanımızı, canımızı verdik. O yüzden hiçbir zaman toprağımızı terk etmedik. Ya Suriye gibi tank, toplarla köyümüzü yıkarlar alırlar ya da hakkımızı verirler bizi mağdur etmezler. 1993 yılında köy savaş yüzünden boşaltılırken bile bu köyde kalanlar oldu. Gidenler ise 1995’te tekrar köylerine döndü” dedi.

KAYMAKAM’DAN MUHTARA: SUÇ İŞLİYORSUN

Mazıdağı Kaymakamı Halit Benek ile alınan toplantıda kendisine, “Sen suç işliyorsun” dediğini aktaran Araç, “Kaymakam toplantıda ‘Sen çok konuşuyorsun’ dedi. Ben de, ‘Siz benim mülkü amirimsiniz ve biliyorsunuz ki yüzlerce insanın sorumluluğunu taşıyorum. Ben bu insanlara nasıl cevap vereceğim, onları nereye götüreceğim’ dedim. Kaymakam da, ‘Mühür, hazine, orman, cami, okul devletindir. Senin yetkilerin de, bugüne kadar bir muhtar olarak suç işlemişsin. Neden ev yapmalarına izin verdin’ dedi. Ben de, ‘nereye gitsinler’ dedim. Devlet bizim arkamızda durmalı” diye konuştu.

CENGİZ HOLDİNG SON 13 YILDA MİLYAR DOLARLIK İŞLER YAPTI

AKP’nin iktidarı ile birlikte adını duyurmaya başlayan holdinglerden Cengiz Holding, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla tanınan Mehmet Cengiz’e ait.

Cengiz Holding, Artvin Cerattepe’ye kurmak istediği altın madeniyle ve yöre halkının bu madene karşı direnişiyle de gündeme gelmişti. Cerattepe bölgesinde 50 binden fazla ağacın kesileceğinin mahkeme tutanaklarına yansıdığı altın madeninin sahibi Cengiz Holding, AKP iktidarı boyunca korundu.

Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde adından sıkça söz edilen Cengiz Holding, 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk tapelerinde de ortaya çıkmıştı. Mehmet Cengiz’in bugüne kadar sadece AKP döneminde 200 milyar dolara yakın devlet işi aldığı belirtiliyor. 1990’dan itibaren 50’nin üzerinde kamu ihalesi alan Cengiz İnşaat’ın milyon dolarlık işleri son 13 yılda başlıyor. AKP döneminde devletten 40 ihale alan şirket, Rusya tarafından Mersin’e yaptırılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin de hidroteknik yapılarının anahtar teslimi projelendirilmesi ve inşası ihalesini kazandı.

Cengiz Holding’in AKP döneminde yükselişini sağlayan 10 büyük ihale ise şöyle sıralanıyor: Eti Bakır (2004), Eti Alüminyum (2005), Ankara-İstanbul Hızlı Tren İnşaatı (2006), Ilısu Barajı (2007), Ordu Havaalanı (2011), Maltepe Sahil Düzenlemesi (2012), Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım (2013), Üçüncü Havaalanı, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali.

EN SON EKLENENLER