‘Kelepçeli muayene sağlık hakkı ihlalidir’

Kelepçeli muayene maruz kalan tutuklulardan çok sayıda mektup aldıklarını belirten TTB Merkez Konsey Üyesi Şeyhmuz Gökalp, kelepçeli muayenenin onur kırıcı ve sağlık hakkı ihlali olduğunu belirterek, meslektaşlarına onur kırıcı davranışta bulunmamaları çağrısı yaptı.

Cezaevlerinde OHAL sonrası had safhaya ulaşan hak ihlallerinden biri de tutukluların kelepçeli muayeneye maruz bırakılması. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp, son dönemde tutuklu ve hükümlüler tarafından yapılan başvurularda nakil sırasında tutukluların kelepçelenmesi olduğunu belirterek, kelepçeli muayene dayatmasını sağlık hakkı önünde bir engel olarak gördüklerini söyledi.

Hiçbir insanın sağlık hakkından mahrum edilmeyeceğini belirten Gökalp, nakil sırasında kelepçenin takılmasının bir tedbir olduğunu belirterek, “Ama hiçbir tedbir nakil esansında olsa dahi insan onurunu kırıcı olamaz. Zalimane işkence mahiyetinde bir uygulama olamaz. Hastane ortamına geldiği zaman da bu devlet ve üniversite hastanesi olmak durumundadır özel koşullar hariç, bu koşullarda diğer hastaların gördüğü muameleyi görmek zorundadırlar” dedi.

Hekimin bunu uygulamadığı durumda etik ihlalin işlediğini söyleyen Gökalp, ceza infaz kurumunun da sorumlulukları olduğunu hatırlatarak, “Mesela cezaevi yönetimi zorlayıcı araç olarak bir kelepçeyi kullandığı zaman bunu bir işkence aracı olarak kullanamaz. Bunu onun bedenine zarar verici olarak kullanamaz” diye ekledi.

‘HEKİMLER HAKKINDA DA SORUŞTURMALAR YAPILIYOR’

Gökalp, hasta tutukluların yalnız muayene edilmesinin bir hak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Tek başına muayenenin önündeki engel tutukluyu hastaneye götüren kolluk kuvvetlerinin hekimlere yönelik ‘hasta kaçarsa sorumlu sizsiziniz’ demesidir. En büyük sorun budur. Hekimlerden bazıları ‘sorumluluk alamam’ diyerek kelepçeli muayeneyi onaylıyor. Oysa hekim, kolluk kuvvetlerine ‘firarı engelleyecek koşulları ortadan kaldırın’ demelidir. Ve hastayı kelepçesiz ve yalnız şekilde muayene etmek istediği söylemelidir. Bu yönlü çok yoğun mektuplar geliyor hapishanelerden. Bu anlamda biz, ihlali işleyen hekimler hakkında soruşturmalar yapıyoruz.”

‘EN ÇOK SİYASİ VE DÜŞÜNCE SUÇLULARI MARUZ KALIYOR’

Kelepçeli muayene dayatmasının en çok da siyasi tutuklular ve düşünce suçlularının maruz kaldığını belirten Gökalp, “OHAL dönemleri insan hakları ihlallerinin en yaygın olduğu dönemlerdir. Kelepçeli muayene onur kırıcı bir durumdur ve sağlık hakkı ihlalidir. Bütün meslektaşlarıma bu konuda duyarlı olmaları ve onur kırıcı hiçbir davranışta bulunmamaları çağrısında bulunuyorum” dedi.

EN SON EKLENENLER