Munzur Festivali Tertip Komitesi: Korkunun sebebi ne?

Munzur Doğa ve Kültür Festivali Tertip Komitesi, festivalden duyulan korkunun sebebini sorarak, festivalin düzenlenip düzenlenmemesine ise STÖ’lerle yapacakları görüşmelerin sonucuna göre karar vereceklerini söyledi.

Tüm hazırlıkları tamamlanan 17’nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nin başlanmasına sayılı günler kala Tunceli Valiliği’nin aldığı “yasak” kararına ilişkin Festival Tertip Komitesi, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Dersim Şubeler Platformu binasında basın toplantısı düzenledi. Festival Tertip Komitesi Başkanı Hıdır Demir, “Festival halkındır halkın kalacak. OHAL ve barajlara hayır” temasıyla gerçekleştirmek istedikleri festivalin arifesinde valilik tarafından getirilen yasağın kayyum geleneğinin tekrarı olduğunu söyledi.

’16 YILDIR TEK BİR İNSANIN BURNU BİLE KANAMADI’

15 Temmuz etkinliklerine çağrı yapıldığı gün festivalin yasaklandığına dikkat çeken Demir, şöyle devam etti: “Tunceli Valiliği’nin 17’nci Munzur Doğa ve Kültür Festivali’ni yasaklamaya karar verdiği gün olan 15 Temmuz, devletin, ülke çapında vatandaşları sokaklara, meydanlara ve köprü geçişlerine çağırdığı günle aynı gündür. Bu çelişki aklı ve ahlakı olan herkesin aklında kalmalıdır. Festivalimizin yasaklanmasıyla aynı gün devlet, ülkenin her tarafında vatandaşı sokaklara çağırmış, iletişimden haberleşmeye, yiyecekten içeceğe kadar her şeyi hepimizin verdiği vergilerden oluşan bütçeden karşılamıştır. Kendisinin düzenlediği açık alan etkinliklerinde bu kitlelerin güvenliğini alabilen devlet, Dersim halkının 16 yıldır tekrarlanan ve tek bir insanın burnunun kanamadığı, barışçıl ve her tür mali giderini gönüllülük esasına dayanarak demokratik kurumları üzerinden karşıladığı şenliği güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştır. Ama Dersim halkı 15 yıldır önüne gelenin aldattığı bir iktidarın kendisini aldatan olmasını kabul edemeyecek düzeyde farkındalık içindedir.

FESTİVAL KORKUSUNUN NEDENİ NE?

Dersim halkının ülke ve dünyaca bilinen dervişane sabrına, alçakgönüllülüğüne ve saygısına saygısızlıkla cevap vermeyi yeğlemiştir. Dersim halkı, 40 yıldır sıkıyönetim ve OHAL cenderesinde nefessiz bırakılmaya yeter derken bunu bile insan olan ve insanı anlayan herkesin anlayacağı sanat tadında bir dil ve üslup olan festivalle yapıyorsa, bundan duyulan korkunun sebebini anlatması gereken de yasak koyanlardır.

Köyleri yakılmış ve yerinden yurdundan edilmiş yasak, sürgün ve tehditle Dersim dışında yaşamaya zorlanmış on binlerce kardeşi ve doğaseveriyle buluşmayı festivallerle ve şenliklerle yapan bu halka destek vermeyen bir devletin yurt ziyaretine getirmiş olduğu bu yasağı kabul etmiyor, kınıyoruz ve geri alınmasını bekliyoruz.”

Öte yandan Demir, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri ile yapacakları görüşmelerin sonucuna göre bir karar verip açıklama yapacaklarını aktardı.

EN SON EKLENENLER