34 kişi 7 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkacak

Mersin’de kayyum atanan Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ve HDP Mersin İl Eşbaşkanı Sadun Doğan’ın da aralarında bulunduğu 15’i tutuklu 34 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Kadınlar, duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

Mersin’de 24 Aralık 2016 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve kayyum atanan Akdeniz Belediyesi’ne dönük operasyon kapsamında tutuklanan Akdeniz Belediyesi’nin görevden alınan Eşbaşkanı Yüksel Mutlu’nun da aralarında bulunduğu 34 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek. 15’i tutuklu 34 kişinin yargılandığı davada tutuksuz yargılanan Abdulkerim Timur “Örgüt propagandası yapma”, diğer 33 sanık ise “Örgüt üyesi olma” ile suçlanıyor. Dava yarın Mersin 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

İddianamede, HDP İl Eşbaşkanı Sadun Doğan ve Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu’nun da aralarında olduğu tüm sanıkların 2014, 2015 ve 2016 yıllarında katıldıkları cenaze törenleri, eylem ve etkinlikler suç unsuru olarak gösterildi.

‘SALDIRI KADINLARA DÖNÜK’

Duruşmaya katılım çağrısında bulunan kadınlardan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hatice Şahin, partilerine yönelik siyasi operasyonların devam ettiğini belirterek, “Dikkat edilirse ilk ve yoğunluklu olarak kadın başkanlarımıza dönük operasyonlar yapıldı. Aslında burada anlaşılıyor ki saldırı tamamen kadınlara dönük” diye konuştu.

İlk yönelimin yerel yönetimler ve siyasette kadını görünür kılan eşbaşkanlık sistemine yapıldığını vurgulayan Şahin, “Kadın arkadaşlarımız şehrin gündemini oluşturuyor vaziyete geldi, ama bunu sindiremediler. Bunu sindiremeyenler hemen bu halkın iradesini gasp ettiler. Kadınlara savaş ilan eder gibi kadın kurumlarına saldırdılar ve kapattılar. Kayyumun tek amacı vardı o da kadınlara savaş açmaktı” ifadelerinde bulundu. İlk duruşmanın yarın görüleceğini hatırlatan Şahin, “Gelin irademiz olan arkadaşlarımızı yalnız bırakmayalım” çağrısında bulundu.

‘KADIN MÜCADELESİNE TAHAMMÜL EDİLMEDİ’

Kayyum atandıktan sonra görevden alınan Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Canan Yüce de , 7 aydan fazla bir süredir bomboş iddianamelerle siyasetçilerin tutuklu bulunduğunu vurguladı. Yüce, şöyle dedi: “Bu tutuklamalar kayyum atamak için yapıldı. Kendilerince önlerindeki engelleri kaldırdılar. Özellikle eşbaşkanımız Yüksel Mutlu’nun tutukluluğu eşbaşkanlığa ve kadın mücadelesine olan tahammülsüzlüklerini göstermiş oldular. Bu tutuklamalarla hem demokrasi mücadelesi hem de kadın mücadelesi sekteye uğradı.”

Tüm kadınları iradelerine sahip çıkmaya çağıran Yüce, “Duruşma öncesi herkesi haksız tutuklamalara karşı duyarlı olmaya, iradesine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER