Topbaş’tan sel savunması: Londra’yı da seller basmıştı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Trakya ve İstanbul’daki sağanağın saat 15.00’ten sonra etkisinin azalmasının beklendiğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sosyal medyada yükselen tepkilere karşın “Yıllar önce Londra’da metro istasyonunu sular, seller basmıştı” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından, “Meteorolojik Değerlendirme 1” başlığıyla, Marmara Bölgesi’nde dün akşam saatlerinden bu yana etkisini sürdüren ve hayatı felç eden sağanak yağışa ilişkin açıklamada bulundu.

Meteorolojinin kuvvetli ve gök gürültülü sağanak yağışın saat 15.00’ten sonra Trakya ve İstanbul’da etkisini azaltmasının beklendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ancak yağışlı sistemin Marmara’nın doğusuna hareket ederek Kocaeli, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın’ın özellikle kıyı kesimlerinde yarın öğle saatlerine kadar şiddetli (75-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlara sebep olması beklenmektedir. Saat 11.00 itibarıyla son 6 saatte, Silivri’de 128, Üsküdar’da 108, Beykoz’da 85, Sarıyer’de 78, Çatalca’da 55, Kırklareli/Vize’de 45, Eyüp’te 44, Güngören’de 44, Çekmeköy’ de 39 ve Kadıköy’de 35 kg yağış kaydedilmiştir.”

TIKANAN YOLLARA ‘TEBDİR’ AÇIKLAMASI

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamanın aksine saat 14.00’ten sonra tekrar yoğun bir yağış beklediklerini söyledi. Sular altında kalan ve durdurulan seferlere dair konuşan Şahin, “Metro ve tramvay seferlerimizde aksama yok. Avrasya Tüneli dışındaki Yenikapı ve Samatya alt geçitlerindeki su birikintisi nedeniyle tek taraflı ulaşım durduruldu tedbiren. Avrasya Tüneli’nde tedbiren tek taraflı ulaşım durduruldu, yoksa tünel ile ilgili bir sıkıntı yok” iddiasında bulundu.

TOPBAŞ’TAN ÇÖZÜM: TRAFİĞE ÇIKMAYIN

Kentte başlayan sağanak yağış ile yaşanan olumsuzluklara karşı tedbir alınmamasından dolayı sosyal medyada tepkilerin hedefi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Normal yağışların çok üstünde bir yağış aldık. 1 saat içinde 65 kilogram doğu bölgelerde ve merkezde, batı bölgelerde 110 kilogram yağış düştü. Birkaç noktada ciddi bir alt geçit tıkanmaları oldu. Diğer noktalara müdahale edilerek çözüldüğünü söyleyebilirim. Yurttaşlarımızın da yardımcı olması lazım. Trafiğe çıkmama uyarılarına dikkat ederlerse daha rahat yaşam sürebiliriz. Tramvay ve metroda da bir iki noktada olan sorun giderildi.”
Topbaş, “Öğleden sonra daha ciddi yağmur beklenmekte” diyerek, kent halkına hassasiyet göstermesi uyarısında bulundu.

‘LONDRA’YI DA SELLER BASMIŞTI’

Sağanak yağış ve fırtına sonucunda sular altında kalan ev ve işyerlerinde can kaybının yaşanmadığını söyleyen Topbaş, “Buna benzer sıkıntı dünyanın pek çok kentinde yaşanmakta. Yıllar önce Londra’da metro istasyonunu sular, seller basmıştı. Bu normalin çok üstünde yağış geldi” dedi.

EN SON EKLENENLER