Yaşamını yitiren hasta tutuklu Avcı’nın kardeşi: Ölüm sınırında tahliye ettiler

Cezası ertelenerek 11 Temmuz 2016 tarihinde tahliye edilen ve 7 Temmuz’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren hasta tutuklu Kemal Avcı’nın kardeşi Hüseyin Avcı, ağabeyinin ölüm sınırında serbest bırakıldığını belirterek, “Hasta tutsaklar artık ölmesin” çağrısında bulundu.

İstanbul’da 2005 yılında yapılan bir operasyon sonucu gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Kemal Avcı, önce Sağmalcılar Cezaevi ardından da Tekirdağ ve Kandıra F Tipi cezaevlerine sevk edildi. Kandıra F Tipi Cezaevi’nde 2011 yılında mide kanserine yakalanan Avcı, buradan tahliye edildikten sonra tedavi için gittiği Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden 2012’de yeniden gözaltına alınarak Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Hastalığı burada ilerleyen ve midesinin 4’te 3’ü alınan Avcı, Edirne’de 20 gün hastaneye yatırıldıktan sonra tekrar cezaevine gönderildi.

Bu sırada defalarca kanama geçiren Avcı için Türkiye genelinde “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın, Kemal Avcı serbest bırakılsın” diye kampanya başlatıldı. Kampanyanın sonuca ulaşmasıyla Avcı, 2013’ün Ağustos ayında serbest bırakıldı. 2016’ya kadar tedavisini sürdürmeye çalışan Avcı, Nisan 2016’da “Örgüt propagandası yapma” ve “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla aldığı 12 yıllık cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine tekrar tutuklanarak Silivri 2 Nolu L Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Yapılan başvuru üzerine savcılık tarafından cezası ertelenerek 11 Temmuz 2016 tarihinde tahliye edilen Avcı, 7 Temmuz’da tedavi gördüğü Okmeydanı SSK Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

‘YILLARCA TECRİT ALTINDA KALDI’

Ağabeyinin cezaevinde yıllarca ağır tecrit ve baskı altında tutulduğunu belirten Hüseyin Avcı, tecrit politikası sonucu mide kanserine yakalandığını söyledi. Cezaevine girmeden önce ağabeyinin herkes gibi sağlıklı olduğunun altını çizen kardeş Avcı, ağabeyinin kanser olduğunu öğrendikleri anda serbest bırakılması için çalışma başlattıklarını aktardı. Kardeş Avcı, dostları, yoldaşları, yurtseverler ve insan hakları örgütlerinin kamuoyu yaratması sonucu ağabeyinin serbest bırakılarak tedavisinin başlatıldığını vurguladı.

‘İKTİDAR İÇİN TEHDİTTİ’

Ağabeyinin cezaevinde tedavi edilmediğini ve hastaneye götürüldüğü dönemlerde ise işkence görüp, tehdit edildiğine işaret eden Avcı, “Ağabeyim 45 kilo iken tutuklandı. Çünkü Kemal Avcı gibi bireyler iktidar için tehdit demektir. Kemal Avcı dışarıda ise insanlar sisteme karşı çıkacak, düşünecek, sorgulayacaktı. Onu içeride tutmasının nedeni devrimci yapısıdır, onun örgütleyici yeteneğidir. O yüzden devlet onu tutukladı. Tutuklanmasının ardından ise serbest bıraktığında da ölüm sınırında serbest bıraktı” dedi.

HASTA TUTSAKLAR İÇİN ÇAĞRI

Ağabeyinin düşüncelerinden dolayı öldürüldüğünü vurgulayan kardeş Avcı, “Yüzlerce hasta tutuklu ölüm ile pençeleşiyor. Hasta tutsaklar için mücadele verilmeli ve çalışmalar yürütülmeli. Hasta tutsaklar ölmesin elimizden ne geliyor ise en ufağından en uzağına bir şeyler yapalım” çağrısında bulundu.

EN SON EKLENENLER