Baluken tahliye edilmedi

HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken, tutuklu yargılandığı davada “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle tahliye edilmedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, tutuklu bulunduğu davadan tahliye çıkmadı. 4 Kasım 2016’da HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerine yapılan operasyonda tutuklanan, 30 Ocak’ta tahliye olan ancak itiraz üzerine 21 Şubat’ta yeniden tutuklanan Baluken’in yargılanmasına Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Baluken, 4’üncü duruşmaya katılmadı. HDP milletvekilleri Feleknaz Uca, Sibel Yiğitalp ve Ziya Pir ile HDP il yöneticileri yanı sırada Baluken’in ailesi duruşmaya izleyici olarak katıldı. Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, tutukluluğa ilişkin mütalaasını veren savcı, Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

‘BU SİYASİ BİR KIRIMDIR’

Ardından söz alan avukat Rehyan Yalçındağ Baydemir, yargılama süresince dava dosyasına müvekkilinin aleyhine tek bir delil konulmadığını, lehine delillerin konulduğuna dikkat çekerek, savunmasında özetle şunları söyledi: “Bir siyasetçi olan müvekkilim kaynağını Anayasa’dan alan bir siyasi parti faaliyetleri, ifade özgürlüğü hakkını kullandığı ve Anayasa’nın 83/1 maddesinde belirtilen kürsü dokunulmazlığı hakkını kullandığı için tutukludur. Böyle bir hukuk garabeti ve hukuk faciası yaşıyoruz. Bu siyasi bir kırımdır. Muhalif oldukları bu insanlara olağanüstü hukuk dışılıklar yaratılıyor. Olmayan şeyle üzerinden bu insanlar tutuklu kalıyor. Müvekkilinin bu dosyada etki edebileceği tek bir delil yoktur. Bu dosya koca bir yalandan ve boşluktan ibaret. Bu dosyada ya Anayasanın 83 maddesine göre müvekkilim hakkında verilmesi gereken nihai karar ya düşme ya da beraat kararı olacak. Önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi ve AİHM’den kararlar çıkacak, hep birlikte bunları tartışacağız. Yerel mahkemeler de hukuka sarılmada ne kadar kararlı olduğu gösterebilecek vicdana sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutuklu milletvekilleri için ‘Bu yıl sonuna kadar mahkumiyetler çıkacaktır’ sözleri yargıya müdahaledir. Yerel mahkemeler de hukuka sarılmada ne kadar kararlı olduğu gösterebilecek bir vicdana sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyoruz” dedi.

‘ANLI DOSYASINI YARIM SAATTE OKUYARAK KARAR VERDİ’

Avukat Mehmet Emin Aktar da, mahkemelerin milletvekilleri hakkında verdiği tahliye kararlarına karşı savcıların hukukta bulunmayan yeni bir “icat” bularak itiraz ettiğini vurgulayarak, “Milletvekilleri yargılamalarında hukuk sisteminde olmayan bir yol koyuldu. Kim icat etti bilmiyorum ama bu ülkeye yapılabilecek en büyük şeylerden birisi olacak. Mahkemeniz ilk duruşmada müvekkilime ilişkin bir haksızlığı giderdi. İtiraz edildi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 3 gün sonra tutuklama kararı verildi. Geçen hafta başka bir dosyada (Fırat Anlı) da tahliye kararı verildi. Savcılık yine itiraz etti. 20 klasörlük dosya henüz yeni kurulmuş, henüz yargılamaya başlamamış bir mahkemenin (Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi) önüne gitti. Yarım saat sonra yakalama kararı çıkarıldı. Bu nedenle eğer burada bir mizansen sergilenecekse bunu bilelim ve ona göre davranalım. Tutuklamanın gerekli olduğunu söyleyebilecek dosya kapsamında tek bir kanıt yoktur. Ben heyetinizden bir kahramanlık veya yüksek bir cesaret beklemiyorum. Sadece vicdanınızın dediğini yapmanızı bekliyorum” dedi.

Avukat Mesut Beştaş ise, müvekkilinin söylediği söz ve söylemleri nedeniyle yargılandığına belirterek, Baluken’in meclis kürsüsünde söylediği ve yasama sorumsuzluğu kapsamında olan sözlerinin çok az bir kısmının iddianame yer aldığını söyledi. 12 Eylül darbesinde, özel yetkili mahkemelerde bir mahkemenin verdiği tahliye ya da tutukluluk kararının bir üst mahkeme tarafından kaldırılmadığını hatırlatan Beştaş, “Bu süreçte ise tahliye kararı verildiğinde itiraz olduysa tahliye olan kişi garantiye yakın tekrar tutuklanıyor. Sormak isterim 12 darbecileri mi iyi hukuk uyguluyor yoksa bu süreç mi. Bu nedenle müvekkilimin konjektörel olarak tutukluluğunun yargıya olan inancı zedeleneceğinden tahliyesine karar verilmesini talep ediyorum” diye belirtti.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesi, Baluken’in tutuklulukta geçirdiği süre ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağını ileri sürerek, Baluken’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için davayı Eylül ayına erteledi.

EN SON EKLENENLER