ÖGİ ve TGS: Gazeteciler serbest bırakılsın

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi ve TGS Diyarbakır Temsilciliği, Hatay ve Urfa’da gözaltına alınan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği, günlerdir gözaltına tutulan gazetecilere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda gazetecinin de katıldığı toplantıda, Kürtçe açıklama yapan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkçe açıklamayı ise Şûjin Muhabiri Aysel Işık yaptı. Açıklamada, OHAL’in bir yılda hayatı zindana dönüştürdüğü belirtildi.

BİR YILDA 301 GAZETECİYE HAPİS CEZASI

Bir yıl içerisinde 370 gazetecinin gözaltına alındığı, 119 gazetecinin yakalandığı ve 129 gazetecinin de yargılandığını kaydeden Şûjin Muhabiri Aysel Işık, Temmuz ayının son 20 gününde ise 18 gazetecinin gözaltına alındığını, 1 gazetecinin ise tutuklandığına dikkat çekti. Temmuz ayı içerisinde 20 gazetecinin yargılandığını ve 4 gazetecinin 7 günden fazla gözaltında tutulduğuna da dikkat çeken Işık, toplamda 170 gazetecinin cezaevinde olduğunu ve 301 gazeteci için 142 ağırlaştırılmış müebbet, 5 müebbet ve 4 bin 259 yıl 10 ay hapis cezasıyla yüz yüze olduğunu anımsattı.

‘KABUL EDİLECEK BİR DURUM DEĞİLDİR’

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Zeki Erden ve Özgürlükçü Demokrasi ile Rojeva Medya Gazetelerinin dağıtımcısı Mehmet Emin Yılmaz’ın halen Urfa İl Emniyeti’nde tutulduğunu, yine haber takibi için gittikleri Hatay Antep sınır hattında 13 Temmuz’da İslahiye’de gözaltına alınan dihaber’in muhabirleri Nuri Akmam ve Erdoğan Alayumat’ın gözaltında olduğunu vurgulayan Işık, AA ve DHA’nın Alayumat ve Akman için “İki PKK’li yakalandı” biçiminde hedef gösterici asılsız haber servis ettiğine dikkat çekti. Yaşanan durumun kabul edilemez olduğunu dile getiren Işık, şunlar söyledi: “Bu durum kabul edilecek bir durum değildir ve şiddetle kınıyoruz. Başta iktidar olmak üzere herkesi uluslararası adalet normları dışında gözaltına alınanların, tutuklananların, hüküm verilenlerin, yargılananların derhal serbest bırakılmasını ve haksızlığa uğradıkları için kendilerinden derhal özür dilenmesini istiyoruz”

‘GAZETECİLER ÖRGÜTLENMELİ’

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise, Türkiye’nin gazetecilik açısından en karanlık dönemini yaşadığını hatırlatarak, her gün ülkenin her yerinden bir çok gazetecinin tutuklandığını, gözaltına alındığı veya haklarında dava açıldığı yönünde haberler geldiğini ifade etti. Gözaltında olan gazeteci Akman ve Alayumat ile cezaevlerindeki tüm gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Oral, meslektaşlarını bir arada durmaya ve örgütlenmeye çağırdı.

EN SON EKLENENLER