‘OHAL’de kadınlara karşı savaş açıldı’

 Kadına yönelik cinsel saldırı, şiddet, cinayet ve hak gasplarının tavan yaptığı bir yıllık süreci değerlendiren HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, VAKAD kurucularından Zozan Özgökçe ve Avukat Müjde Tozbey Erden, OHAL boyunca kadınlara ve kazanımlarına savaş açıldığına dikkat çekti.

Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal’in (OHAL) üzerinden bir yıl geçti. Kadına yönelik cinsel saldırı, şiddet, cinayet ve hak gasplarının tavan yaptığı bir yıllık süreci değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Van Kadın Derneği’nin (VAKAD) kurucularından Zozan Özgökçe ve avukat Müjde Tozbey Erden, OHAL boyunca kadınlara ve kazanımlarına savaş açıldığına dikkat çekti.

‘AYKIRI BİR SES DUYMAK İSTEMİYORLAR’

OHAL’in AKP’ye muhalif sesleri kısmak için ilan edildiğini söyleyen Ertan, bir kez daha uzatılmasının ise diktatör bir rejimi inşa amacıyla sürdürüldüğüne vurgu yaptı. Hükümetin darbe girişimini fırsata çevirdiğine dikkat çeken Ertan, “Durum tespiti yapan ve hükümeti uyaran sivil toplum örgütleri, kurumlar ve tespite dayalı çalışma yapan kurumlar kapatıldı. Bu, otoriter yeni rejim inşasına karşı tek bir güç, aykırı ses duymak istememelerinin sonucudur” dedi.

‘OHAL KADINLARIN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR’

Kadın kurumlarının kapatılmasının toplumsal sorunları daha da ağırlaştırdığını vurgulayan Ertan, “Yılın ilk 6 ayında 226 kadın katledildi. Bunu sayısal bir veri olarak görmek korkunç bir tablodur. Gün geçtikçe bu tablo daha da korkunç boyutlara ulaşıyor. OHAL başta kadın olmak üzere toplumun birçok kesiminin güvenlik içinde yaşamasını engelliyor” diye konuştu.

‘DEVLET ŞİDDETİ ENGELLEYEN KURUMLARINI KAPATTI’

Kapatılan kadın kurumlarının misyonu ve çalışmalarına değinen Ertan, “Bir ülkede kadın cinayetleri yaşanıyor ve sürekli tekrar ediyorsa bu devletin ayıbıdır. Bunu engellemek devletin görevidir; ancak devlet hem bunu yapmıyor hem de yapmadığı işi yapan kurumları kapatıyor. Devletin yapmadığı işi kadın kurumları yapıyordu. Hukuki mücadelesini sürdürüyor ve faillerin ceza alması için çaba harcıyordu. Kadın cinayetleri zaten devam ediyordu; ama OHAL ile kadın kurumları kapatıldı. Kadın kurumları, bir kısmını engelleyebiliyordu; ancak bu durumu da ortadan kaldırdılar” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR DERNEK VE İÇİNDEKİ KADINLARA SAVAŞ AÇTI’

KHK ile kapatılan VAKAD’ın kurucularından Zozan Özgökçe ise kadına yönelik şiddetle mücadele eden bağımsız birimlerin kapatıldığını hatırlattı. 2004 yılından bu yana derneklerinin faaliyet yürüttüğünü dile getiren Özgökçe, 7 yıl boyunca sığınma evi görevi yürüten derneğin Kadın Dayanışma Merkezi ve Kadın Çocuk Merkezi’nin sürekli kadınları ağırladığını dile getirdi. Özgökçe, “Yılda bin 800 kadına çeşitli hizmetler veren bu dernek bağımsızdı. Derneğin yayınları, çalışmaları etkinlikleri her kadına açıktı. İktidar, derneğe ve dernek içindeki kadınlara, onlar özelinde de Vanlı kadınlara karşı, savaş açtı” dedi.

‘KADININ ŞİDDETE UĞRAMADIĞI TEK GÜN GEÇMEDİ’

Kadınların öldürülmediği, şiddete ve cinsel saldırıya uğramadığı bir günün geçmediğine işaret eden Özgökçe, “Bu süreçte konuşan, kafa yoran, mücadele eden kadın gruplarının da sesi kısıldı. Ne olursa olsun Türkiye’de her daim en güçlü örgütlülük kadınlar arasında olmuştur. Bu süreçte kadın örgütleri mühürlendi, kadın çalışmalarının olduğu birimler kapatıldı, kadına hizmet eden sığınma evleri, kreşler kapatıldı” diye konuştu.

‘KADINLARIN ÇÖZÜM ARADIKLARI YERLER KAPATILDI’

OHAL ile birlikte kadın kazanımlarının geriye götürüldüğünü vurgulayan Özgökçe, şunları söyledi: “Kadınların ve örgütlerin, belediyelerin tüm kazanımları geriye gitmiş oldu.Kadına yönelik şiddet ile ilgili çalışan kurum ve örgütlerin kapatılması bölgede erkeklere, ‘Kadınları daha çok öldürün’ demek oldu. Bunu biz gördük. Son zamanlarda Van’da artan kadın cinayeti ve istismarların artışı bunu gösterdi. Kadınların şu anda ulaşabilecekleri hiçbir kanal yok. Kadın kurumları kapatılınca önemli bir oranda kadınların çözüm aradıkları yerleri kapatmış oldu.”

‘MÜCADELE ETMELİYİZ’

Avukat Müjde Tozbey Erden de, bir yıllık süreçte özellikle kadın hak ve özgürlüklerinin büyük oranda gasp edildiğini söyledi. Tozbey, “Kadınların çalışmasını, örgütlenmesini, özgürce hareket etmesini istemeyen iktidar, bu süreçten faydalanarak daha fazla kadını işten çıkarmakta, daha fazla cezaevine atmakta ve evlere kapatmaktadır. Ancak zorlu bir süreç yaşamamıza rağmen biz kadınlar bu gerici ve kadın kazanımlarını yok etmeyi hedefleyen politikalara karşı mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER