Seneca Falls’ın yıl dönümü: Milyonlarca Süfrajet mücadeleyi sürdürüyor

Dünyanın ilk kadın hakları bildirgesi olarak ABD’li Süfrajet Elizabeth Cady Stanton tarafından yazılan Seneca Falls Bildirgesi’nin bugün yıl dönümü. O günden bugüne milyonlarca süfrajet, erkek zihniyete karşı mücadele etmeye devam ediyor.

Dünyanın ilk kadın hakları bildirgesi olarak ABD’li Süfrajet Elizabeth Cady Stanton tarafından yazılan Seneca Falls Bildirgesi’nin bugün yıl dönümü. Bildirgenin içeriği, 19-20 Temmuz 1848’de, Seneca Falls’te (New York) gerçekleşen toplantı sırasında tartışıldı ve sonrasında imzaya açıldı.

İsmini de toplantının yapıldığı yerden alan bildirgede, “Kadınların toplumsal, medeni ve dini alanlardaki durumu ve hakları” üzerine konular konuşulup tartışıldı. Toplantıda hazır bulunan 300 kadın ve erkek katılımcıdan 100’ü tarafından imzalanan bildirgede, dikkat çeken imzacıların çoğunun kadın olmasıydı. Bunlar arasında mevcut Hıristiyan mezheplerinden ve tarikatlarından memnun olmayanlar tarafından 17’nci yüzyıl ortalarında İngiltere’nin kuzeybatısında ortaya çıkmış bir mezhep olan Quakers (Dostların Dini Derneği) mezhebinden kadınlar da yer aldı.

BİLDİRGEDE KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ YER ALDI

Bildirgenin en önemli kısmı ise, “Kadınlar ve erkekler eşit yaratılmışlardır” ifadesiydi. Elizabeth Cady Stanton, Seneca Falls Bildirgesi’ni, kadın hakları hareketinin başlangıcı olarak gördü ve “Oy hakkı” için mücadele veren Süfrajet hareketin 19’uncu yüzyılın son çeyreğindeki yükselişi de onun bu görüşünü destekledi.

EN SON EKLENENLER