Cumhuriyet tarihinin en büyük tasfiyesi: 112 bin 530 kişi ihraç edildi

Bir yıllık OHAL döneminde 112 bin 530 kişinin kamudan ihraç edildiğini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır” dedi.

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve bir yılını dolduran Olağanüstü Hâl (OHAL) süresince emek alanında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu genel merkez binasında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun da katıldığı toplantıda, “Adalet ve Demokrasi için OHAL kaldırılsın” pankartı asıldı.

Toplantıda açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta katledilen 33 genci anarak sözlerine başladı.

26 KHK YAYINLANDI

“Darbecilerle mücadele” adı altında gerçek hukuk ve adalet arayışından sapılmaması gerektiğini belirten Beko, “Devleti ele geçirmeye çalışan bir yapıyla mücadele yeni bir hukuksuzluğun inşa edilmesinin fırsatı değil hukuk devletinin yeniden kurulmasının fırsatı ve aracı olmalıdır” dedi.

OHAL’in ilanı ile Meclis’in devre dışı bırakıldığının altını çizen Beko, OHAL döneminde 26 Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) yayınlandığını ve 107 yasada değişikliğin yapıldığını anımsatan Beko, “KHK ile yapılan düzenlemelerin önemli bir bölümünün OHAL’in ilan edilme gerekçesiyle ilgisi yoktur. Kış lastiğinden Varlık Fonu’na, Rektör seçiminden grev ertelemeye kadar uzanan çeşitlilikte pek çok konuya dair düzenleme KHK’ler ile yapılmıştır” diye belirtti.

112 BİN KİŞİ İHRAÇ EDİLDİ

Bir yıllık OHAL döneminde 112 bin 530 kişinin kamudan ihraç edildiğini hatırlatan Beko, şöyle dedi: “Cumhuriyet tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır. Kamuda yaşanan ihraç ve tasfiyeler 27 Mayıs, 12 Eylül gibi darbe dönemleriyle kıyas kabul etmeyecek kadar kapsamlıdır. 12 Eylül döneminde kamu kuruluşlarından 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık 5 bin kişinin çıkarıldığı düşünülecek olursa 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaşanan tasfiyenin boyutları daha iyi anlaşılabilir.”

KHK VE KAYYUM MARİFETİ: 1959 İŞÇİ

Kayyum atanan belediyelerin birçoğunun DİSK Genel-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu belediyeler olduğunu aktaran Beko, “Belediyelerden KHK ile ihraç edilen Genel İş Sendikası üyesi işçilerin sayısı 506’dır. Kayyum atanan belediyeler tarafından iş sözleşmeleri feshedilen Genel-İş üyesi işçilerin sayısı ise 1456’dır. Böylece toplam 1959 Genel-İş üyesi KHK ve Kayyum marifeti ile işten çıkarılmıştır. İşlerine iade edilen Genel-İş üyesi işçi sayısı ise 50 ile sınırlı kalmıştır. 28 Genel-İş üyesinin iş sözleşmesi ise askıya alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grev hakkı ile ilgili sözlerine de değinen Beko, OHAL’in çalışma hayatında ağır sonuçlara neden olduğunun altını çizdi. OHAL’in en ağır sonuçlarının çalışma yaşamında güvenceli iş hayatının ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Beko, OHAL’in iş ve emek yaşamına yansıyan sorunlarını şu şekilde sıraladı:

* Bir yılık OHAL döneminde 112 bin 530 kişi kamudan ihraç edilmiştir.

* KHK’ler ile çok sayıda vakıf üniversitesi, hastane, vakıf, dernek, gazete, televizyon, dergi, yayınevi ve dağıtımcı kapatılmış ve malvarlıkları Hazine’ye ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Ancak bu işçilerin özel hukuk çerçevesindeki alacakları KHK ile ortadan kaldırılmıştır.

* OHAL sırasında sendikaların faaliyetlerinin tedbiren durdurulması mümkündür ancak kapatma hukuka aykırıdır. Kapatma kararı mahkemeler tarafından verilmelidir. 12 Eylül darbesinin ardından dahi sendikalar kapatılmamış, faaliyetleri durdurulmuş ve haklarında kapatma davası açılmıştı. Darbe girişimi ile ilgili olduğu yönünde güçlü emareler olan sendikaların faaliyetlerinin durdurulması ve haklarında dava açılması gerekirken, OHAL-KHK ile sendikaların temelli kapatılması Anayasa’ya açık aykırılık oluşturmuştur.

* OHAL bahane edilerek birçok sendikal faaliyet ve işçi eylemi yasaklandı veya engellenmiştir. Konfederasyon olarak DİSK’in, bunun yanı sıra Birleşik Metal-İş, Gıda-İş, Güvenlik-Sen, Limter-İş ve Nakliyat-İş sendikalarımızın da aralarında olduğu sendikaların, çalışma yaşamına ilişkin konulardaki bazı basın açıklamaları ve bilgilendirme amaçlı kimi salon toplantıları engellenmiştir.

* AKP OHAL’e kadar olan iktidar döneminde toplam 8 grevi ertelemişken sadece bir yıllık OHAL uygulaması boyunca 5 büyük grev milli güvenlik, genel sağlık ve finansal istikrarı bozucu olduğu gerekçesiyle ertelenmiştir/yasaklanmıştır. Yasaklanan grevler arasında Birleşik Metal-İş sendikamızın iki grevi de vardır. Grev ertelemelerinin OHAL uygulamasının bir parçası olduğu bizzat Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iki kez işveren örgütlerinin toplantılarında ve altı çizilerek vurgulanmıştır.

EN SON EKLENENLER