Dere çöp doldu, kale ahır oldu

Tarihi Kasrik beldesinden geçen Risor Deresi çöple doldurulurken, Mîr Kalesi ve Asurlardan kalma evler ise ahır olarak kullanılıyor.

Şırnak’ın Kasrik beldesinden geçen Risor Deresi atılan çöplerden dolayı doğallığını kaybederken, beldede bulunan tarihi yapılar ise hayvan ahırlarına dönüştürüldü. Cudi Dağı ve Gabar Dağı’nı birbirinden ayıran tarihi Kızılsu Beldesi içinden geçen Risor Deresi çöp attıklarından geçilmiyor.

2 bine yakın yurttaşın ikamet ettiği beldeyi serin olduğu için her yaz yüzlerce insan ziyaret ediyor. Özelikle yaz sıcaklığının yüksek olduğu Cizre ve Silopi’den yurttaşların piknik yaptığı belde tarihi yapılarıyla da turistlerin ilgisini çekiyor.

DERE ÇÖPTEN GEÇİLMİYOR

Binlerce yıllık geçmişi olan beldenin deresi atılan çöplerden dolayı doğallığını kaybediyor. Beldede yaşayan yurttaşlar evlerinin çöplerini direkt dereye bırakırken piknik için gelenler de çöplerini derenin sularına bırakıyor. Güçlükonak Köprüsü’ne yakın biriken çöpler derenin akış yönünü bile değiştiriyor.

Beldede yaşayan yurttaşlar AKP’li belediyenin altyapı sorunlarını çözmediğinden şikâyet ederken, pikniğe gelen yurttaşlar ise dere kenarına çöplerin atılacağı konteynırların yerleştirilmesini istiyor. Biriken çöplerden dolayı kötü kokan derenin içinde bulunan balıkların varlığı da risk altına giriyor. Yine kaynağı Besta Dağları’ndan olup Dicle Nehri’ne akan Risor Deresi binlerce dönümlük araziyi de besliyor.

TARİHİ KARE AĞIR OLDU

Beldenin yüksek tepelerinde bulunan tarihi Mîr Kalesi’nin kalıntıları ve onlarca tarihi mağara da hayvanlar için ağırlara dönüştürüldü. Kalenin bir bölümü ise daha önce yol açma çalışması esnasında patlatılan dinamitler nedeniyle yıkıldı. Kalenin güney kısmında bulunan Asurlara ait ev harabeleri belde de yaşayanlar tarafından ambar olarak kullanılıyor. Tarihi beldeyi ziyaret eden yurttaşlar duruma tepki gösterirken, yetkililer ise tarihi beldeyi kaderine terk ediyor.

EN SON EKLENENLER