‘Doktorların gözaltına alınması toplumu korkutma amacı taşıyor’

İnsan hakları savunuculuğu yapan doktorların gözaltına alınmasına tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp ve TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri Mehmet Orak, yapılan uygulamaların topluma gözdağı vermek olduğunu söyledi.

19 Temmuz’da Diyarbakır, Adana ve Ankara’da yapılan ev baskınlarında hak savunucusu ve kamuoyunun yakından tanıdığı doktorların gözaltına alındığı operasyona tepkiler devam ediyor. Diyarbakır’da gözaltında tutulan Dr. Nejdet İpekyüz alınan ifadesinin ardından sağlık sorunları nedeniyle serbest bırakılırken, Dr. Selçuk Mızraklı, Dr. Şemsettin Koç ve beraberindekiler hala gözaltında tutuluyor.

Doktorların gözaltına alınmasına tepki gösteren Diyarbakır Tabip Odası Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp, doktorların gözaltına alınma usullerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Diyarbakır’da Tabip Odası başkanlığından sivil toplum kuruluşu başkanlığına kadar birçok alanda görev alan insanların adreslerinin belli olduğunu belirten Gökalp, “Bu insanlar ifadeye çağrılabilirlerdi. Daha önce mükerrer sayıda ifadeye çağırıldıklarında rahatlıkla gitmiş insanlardır. Bu usul doğru bir usul değildir” diyerek gözaltına alınmalarının başka amaçlar taşıdığını ifade etti.

‘OHAL ONURSUZLUĞUN DAYATILDIĞI REJİME DÖNÜŞTÜ’

Diyarbakır’da yaşayıp hak, hukuk ve emek mücadelesi vermenin her zaman risk içerdiğine dikkat çeken Gökalp, Avukat Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaparken öldürülmesini hatırlattı. Hak mücadelesini verdiği için cezaevinde olan sayısız sivil toplum örgütü temsilcisi olduğunu hatırlatan Gökalp, “Alınan arkadaşlarımız da bunlardan bir kaçıdır” diye konuştu.

Toplumun sağlık hakkını, refahını ve emeğini savunan, güzel günleri bir nakış işçisi gibi çalışarak kurmaya çalışan sivil toplum aktivistlerine hürmet edilmesi gerektiğini vurgulayan Gökalp, “OHAL olsa dahi insan onurunu korumak gerekir. Maalesef ki görüyoruz OHAL her türlü onursuzluğun topluma dayatıldığı bir duruma dönüştürülmüş durumda. Bu doğru değil” dedi.

‘GÖZALTI SAĞLIĞA ERİŞİM HAKKINI ENGELLEMEKTEDİR’

Hak savunucularının gözaltına alınması üzerinden tüm topluma mesaj verildiğinin altını çizen Gökalp, “Hekimlik mesleği bir insan hakları savunuculuğudur. Siz bu hekimlere böyle hürmetsiz yaklaşarak onları apar topar gözaltına alıp günlerce ifadesini almadan nezarette tutarsanız, bütün topluma bir korku verme amacı taşıyorsunuz demektir” diye konuştu. Gökalp, “Toplumları geliştiren şey toplumun sessizliği değil toplumun sesidir” diyerek toplumun buna tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

Gözaltında tutulan Dr. Selçuk Mızraklı’nın yapması gereken iki önemli ameliyatın ertelendiğini bildiren Gökalp, insanların sağlığa ulaşma hakkının engellenmemesi için bir doktorun bu şekilde gözaltına alınmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Dr. Selçuk Mızraklı’nın Diyarbakır’da ve bölgede aranan bir cerrah olduğu hatırlatmasında bulunan Gökalp, yapılan gözaltının sağlığa erişim hakkını engellediğini söyledi.

‘GÖZALTI ŞEKLİ İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR’

Sağlık hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu söyleyen TMMOB İl Koordinasyon Sekreteri ve Elektrik Mühendisleri Odası Eş Başkanı Mehmet Orak da, gözaltına alınan hekimlerin durumunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Özellikle bölgede insan hakları savunuculuğu yapan ve iyi sağlık hizmetleri sunan arkadaşlarının bu şekilde gözaltına alınmasını kabul etmediklerini vurgulayan Orak, “Yeri yurdu belli, nerede çalıştıkları belli olan bu insanların bu şekilde alıkonulmaları insan haklarına da aykırı bir durumdur” dedi.

‘GÖZALTI DEĞİL GÖZDAĞI’

Ülkede insan haklarıyla ilgili birçok sorunun olduğuna dikkat çeken Orak, “İnsan haklarını savunan tüm kurumlar hukuksuz bir şekilde kapatılıyor, memurlar kamudan ihraç ediliyor” ifadelerini kullandı. “Yapılanlar gözaltı değil gözdağıdır” diyen Orak, “Biz sizi gece yarısında istediğimiz yerde istediğimiz saatte alırız demektir” diyerek gözaltı işlemlerinin asıl amacının korku salmak olduğunu ifade etti.

‘DTK LEGAL BİR KURUMDUR’

Gözaltı gerekçelerinin bir kısmının Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisinde yapılan faaliyetler olduğunu hatırlatan Orak, “DTK herkes tarafından bilinen legal bir kurum ve bu arkadaşlarımız da bu legal kurum içerisinde faaliyet göstermişler. Bu faaliyetler hiç bir şekilde illegal değildir. Biz Selçuk hocamızı da Nejdet hocamızı da Şemsettin hocamızı da çok iyi tanıyoruz. Bu arkadaşlar bölgeye değerli katkılarından dolayı gözaltına alınmışlardır” dedi.

EN SON EKLENENLER