Kadınlar: Dayanışma ile daha güçlüyüz

Mor Dayanışma aktivisiti kadınlar Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelerek kadın sorunlarını tartıştı.

Bağımsız kadın örgütlenmesi olarak oluşan Mor Dayanışma, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda bir araya geldi. Kadınlar Türkiye’de kadınların yaşadığı sorunları tartışarak nasıl çözüm olunacağı yönünde forum düzenledi. Birçok kadının bir araya geldiği forumda öncelikle kadınların yaşadığı sorunların temelinde neler olduğu soruldu. Kadınlar, yaşadıkları deneyimlerden ve topluma yansıyan sorunları değerlendirdi. Tek tek söz alan kadınlar ilk sorun olarak artan kadın cinayetleri, taciz ve cinsel istismarın önüne geçmenin neler olabileceğine dair tartışmalar yürüttü.

‘MEDYANIN ERİL DİLİNE KARŞI YÖNTEM MÜCADELEDİR’

Dünyanın birinci gücü haline gelen medyanın toplum üzerinde etkili rol oynadığını dile getiren kadınlar, çözümün ise örgütlü mücadele ile erk zihniyetin kalıplarını yıkmak olacağını ifade ettiler. Erk söylemlerin başında yaşanan cinayetlerin meşrulaştırıcı söylemler olduğunu kaydeden kadınlar, erk söylemlerin ise iktidarını kaybetmek istemeyen erkeğin saldırgan tavrının ortaya çıkışı olduğunu kaydettiler.

‘ÖZSAVUNMA HAKTIR’

OHAL’de kadın sorunlarını tartışan Mor Dayanışma aktivisitleri, kadın cinayetlerinin son dönemde giderek arttığına dikkat çekti. OHAL bahane edilerek kadınların eve kapatılmak istenmesini kabul etmeyen kadınlar, iktidara cevabın ise daha çok direnen ve sokağı terk etmeyen kadın mücadelesi olduğunu hatırlattı. Hayatta yaşadıkları tecrübeleri dile getiren kadınlar örgütlü mücadelenin önemine değinerek, ” Eğer bir arada olursak, daha güçlü olacağız” mesajını verdiler. Özsavunma yaptığı gerekçesi ile tutuklanan ve ardından tahliye edilen Yasemin Çakal’ın durumunu da konuşan kadınlar özsavunmanın temel bir hak olduğunu ve ceza niteliği taşımadığını dile getirdi. Toplumda kadın rollerini belirleyen erkeklere karşı kadınların kendi yaşam alanlarını kurmaları gerektiğini kaydeden kadınlar, ilk olarak kadınların kendi aralarında örgütlenmesi ve sokakları terk etmemesi gerektiğini ifade ettiler.

Forum tartışma ve fikir alış-verişleri ile devam etti.

EN SON EKLENENLER