Kadınlar ulusal birlikte kararlı: Bir süreci daha heba edemeyiz

3’üncü Ulusal Kadın Konferansı’nın hazırlıkları için Süleymaniye’de düzenlenen toplantıya katılan DİK üyesi Duysal Karataş, “Bu süreçten sonra bir şansımız daha yok. Bir süreci daha heba edemeyiz” diyerek, kadınların ulusal birliği gerçekleştirme kararlılığında olduğunu söyledi. 

Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) öncülüğünde Kürt kadınları, ulusal birlik ve 3. Ulusal Kadın Konferansı tartışmaları için Federal Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde 9 Temmuz’da bir araya geldi. İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Avrupa’dan Kürt kadınlarının katıldığı aralarında siyasi parti kadın yöneticiler, yazar ile aydınların bulunduğu 80 delegeyle yapılan toplantıya, Türkiye’den de çok sayıda kadın katıldı. Ulusal Kadın Konferansı’nın ilki 2012’de Diyarbakır’da, 2’ncisi 2013 yılında Hewlêr’de düzenlenmişti. Bu süreçte yapılacak 3’üncü Ulusal Kadın Konferansı’nın hazırlıkları için yapılan toplantıya, Türkiye delegesi olarak katılan Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi Duysal Karataş, toplantıyı ve izlenimlerini anlattı.

Karataş, ulusal birliğin sağlanması ve Ulusal Kongre’nin toplanması konusunda ortak bir tutum alındığını belirterek, “Toplantıda ‘Bakur’da yaşanan bir gelişme Başur’u etkiliyorsa bir birimizden bir farkımız yok demektir’ denildi. Kadınlar aynı bakış açısına sahipti. Diğer yaptığımız konferanslardan ayıran en önemli yanı da buydu” dedi.

‘HEYCAN VERİCİ BİR ORTAMDI’

Sürecin yakıcılığına dikkat çeken Karataş, aktif siyasette yer alan herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini belirtti. Tüm zorluklara rağmen böyle bir çalışmanın içinde yer almanın onur verici olduğunu söyleyen Karataş, toplantıya ilişkin şöyle dedi: “Çok heyecan verici bir ortamdı. Kaygılar ortaktı. Gözyaşları üzerinde duruldu. ‘Artık çocuklarımızın acılarını yaşamak istemiyoruz’ denildi. Kadınlar aynı bakış açısına sahipti. Diğer yaptığımız konferanslardan ayıran en önemli yanı da buydu. Ulusal Kongre’nin toplanması ulusal birliğin sağlanması konusunda da ortak bir tutum alındı.”

‘EN ÇOK ETKİYİ ÊZİDÎ KADINLAR BIRAKTI’

İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Avrupa’dan Kürt kadınlarının katılım gösterdiği toplantıda en çok etkiyi Şengal’den katılan Êzidî kadınlarının bıraktığını ifade eden Karataş, toplantıda Êzidî kadınlarının yeterince yanlarında olamadıkları için özeleştiri de verildiğini söyledi. Karataş, “Êzidî halkının, kadınlarının yaşadıkları da ayrıca ele alınıp tartışıldı. Delegeler arasında Şengal’den gelen Êzidî arkadaşlarımız vardı. Êzidî arkadaşlar yaşadıkları zulmün çok fazla güncelleştirilmemesini eleştirdiler. Özellikle Bakur’dan daha güçlü bir ses çıkabilir yönünde eleştirileri oldu” dedi.

‘YETERSİ Z KALIŞIMIZI GÖRDÜK’

En çok Êzidî kadınların DAİŞ katliamı karşısında İslami camianın sessiz kaldığını vurguladığı an üzüldüğünü ifade eden Karataş, “Êzidî arkadaşlar ‘Muhammed’in dini böyle zulüm dini değilse bize neden sahip çıkmadınız?’ dediğinde çok etkilendim. Biz bir şeyler yaptığımızı sanıyoruz ama öyle değilmiş. Yetersiz kalışımızı gördük” diye ifade etti.

‘BİR SÜRECİ DAHA HEBA EDEMEYİZ’

Toplantının bir başlangıç olduğunu vurgulayarak çalışmalarının devam edeceğini söyleyen Karataş, şöyle devam etti: “2013 ve 2014 yıllarında da yapılmıştı bu toplantılar. 3’üncü toplantı hazırlığı için toplandık. Daha önceki toplantılar, partilerin kaygıları, bireysel sürtüşmelerden kaynaklı geri plana itildi. Açıkçası birileri tarafından sabote edildi. Ama bizim bu süreçten sonra bir şansımız daha yok. Bir süreci daha heba edemeyiz. Böylesi girişimler Kürtlerin kazanımlarına katkı sunmaz. Bu durumu asla kabul etmiyoruz. Bu şekilde de yol alacağız inşallah. Komisyonlar oluşturulacak, 4 parçada çalışmalar yürütülecek ve her kesimi bu konferansa dahil edeceğiz. Yakın bir tarihte de yeniden bir araya geleceğiz.”

‘GÜVENLİK ZAFİYETİ YAŞANIYOR’

Ulusal birlik çalışmalarına karşı KDP’nin tutumunu ve Başur’da yaşanan güvenlik zafiyetine vurgu yapan Karataş, “Başur halkı referandumu tartışıyor ama tüm gündemleri referandum değil. Daha önemlisi birçok ülkenin istihbarat birimlerinin Başur’da cirit attıklarını gördük. Hava alanlarından yaşamın birçok yerinde görülüyordu. Güvenlik zafiyeti yaşanıyor. Bu durum çok tehlikelidir. Buna çok dikkat edilmesi gerekir. Salt referandum bu haliyle yapılmamalıdır. Daha güvenli daha iyi bir ortamda yapılması gerekir” diye belirtti.

‘PARTİLER ÜSTÜ BİR OLUŞUM İÇİNDE OLMALIYIZ’

Ulusal birlik çalışmalarına karşı KDP’nin tutumunu değerlendiren Karataş, “Bakur, Başur, Rojava, Rojhilat’tan ve Avrupa’dan gelenler vardı. Sadece KDP’nin üs düzey yöneticileri yoktu ama temsili katılım gösteren KDP‘liler vardı. Bizim orada söylediğimiz partiler üstü bir oluşum içinde olmamız gerektiğiydi. Bu hangi parti olursa olsun. Partilerin çıkarlarını, menfaatlerini, hırslarını bertaraf ederek bu çalışma içinde olmaları gerekir. Olumlu karşılandı kadınlar tarafından. Umarız KDP’li üst yöneticiler tarafından da kabul görür” ifadelerinde bulundu.

Kürt kurumlarını ulusal birlik çalışmalarını sahiplenmeye çağıran Karataş, “Birkaç konferans gerçekleştikten sonra Ulusal Kongre’ye gidilecek. Tüm Kürt halkının, partilerin, kurumların ulusal birlik çalışmalarının içinde yer almaya davet ediyoruz. Bizlerde tüm kurumların kapılarını çalıp çalışmaya davet edeceğiz” diye konuştu.

Ayşe Güney / Aziz Oruç – dihaber

EN SON EKLENENLER